CCR a admis contestația Forța Dreptei și USR privind noile sporuri pentru personalul ANI

Curtea Constituțională a României a admis astăzi sesizarea partidelor Forța Dreptei și USR pe legea prin care personalul Agenției Naționale de Integritate primește un spor la salariu de 25% pentru „suprasolicitare neuropsihică”. Deputații din Forța Dreptei, alături de cei din USR, au sesizat în martie Curtea Constituțională față de introducerea sporului de risc și suprasolicitare neuropsihică în cazul personalului Agenției Naționale de Integritate, promovate de PSD și PNL.

Potrivit sesizării, reglementarea a fost introdusă ca amendament la Camera Deputaților, fiind nesocotit astfel principiul bicameralismului întrucât au fost omise dezbaterea și votul Senatului în această privință.
Astfel, în ședința din data de 24 mai 2023, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a decis:

„A admis obiecția de neconstituționalitate formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și de deputați neafiliați şi constată că Legea pentru modificarea anexei nr.I a Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice este neconstituțională.

În esență, Curtea Constituțională a reținut că legea criticată a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, fiind înfrânte prevederile constituționale ale art.61 alin.(1) coroborate cu cele ale art.75. Curtea a constatat că legea adoptată de Camera de reflecție viza un aspect privind salarizarea în cadrul familiei ocupaționale „Învățământ”, iar forma legii adoptată în Camera decizională a vizat și un aspect privind salarizarea în cadrul familiei ocupaționale „Administrație”. Astfel, adoptată, aceasta apare ca o inițiativă exclusivă a Camerei decizionale, care nu se circumscrie obiectului de reglementare avut în vedere de Camera de reflecție”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.