Reprezentanţii Centrului de Transfuzii Sanguine Câmpulung, fac un apel către câmpulungenii şi muscelenii care doresc să facă nobilul gest de a putea participa la salvarea celor aflaţi pe patul de spital şi care au nevoie stringentă de sânge.

Totul în condiţiile în care, în ultima perioadă, numărul donatorilor a scăzut, iar cererea de sânge, atât de vital pentru efectuarea unor operaţii dificile, este tot mai mare.

Poate dona sânge orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani. Existând există şi o serie de reguli ce trebuie respectate.

„Nu poate dona orice persoană. Pot dona doar persoanele sănătoase, de aceea există o serie de persoane care sunt respinse de la donare temporar sau definitiv după efectuarea întregului set de analize. Există o triere foarte strictă, datorită unei legislaţii care trebuie pusă în aplicare pentru protejarea donatorilor şi pentru a avea pungi de sânge de cea mai bună calitate. Există norme privind informaţiile ce trebuie oferite donatorilor de sânge şi de componente sanguine de origine umană.”, este precizarea făcută de către cadrele medicale ale Centrului de Transfuzii Sanguine Câmpulung.

Printre criteriile de excludere temporară sau permanentă a donatorilor se numără: consumul de medicamente, bolile infecţioase, hepatite, HIV, sifilis, cardiopatie ischemică, accident vascular cerebral, obezitate, diabet, consumul de sucuri colorate chimic sau energizante, care colorează plasma. Nu sunt acceptate nici persoanele analfabete care vor să doneze sânge, dar nu înţeleg despre ce este vorba şi nici nu ştiu să semneze că acceptă să doneze 450 mililitri de sânge. Persoanele care şi-au făcut recent un tatuaj sau au luat un tratament medicamentos pentru diverse afecţiuni sunt amânate de la donare pentru o anumită perioadă de timp.

Se recomandă o bună hidratare cu o zi înainte, dar şi în dimineaţa donării, cât şi după aceasta. „Se donează 450 ml de sânge. Este incorect să doneze flămând. Donatorul trebuie să bea lichide naturale, lapte, apă, etc., nu este corect să donezi o jumătate de litru de sânge nemâncat, pentru că ţi se poate face rău. Acest lucru se regăseşte şi în formularul de donare, cu tot ce pot mânca sau bea donatorii. De aceea trebuie citit formularul, donatorii trebuie să înţeleagă documentele respective, iar analfabeţii sunt excluşi de la donare, potrivit noilor reglementări ale legii”.

Avantajele donatorilor de sânge:

Pe teritoriul României, donatorul de sânge este încurajat să facă acest gest caritabil prin recunoaşterea lui şi astfel, i se acordă o serie de drepturi şi avantaje.

  1. Conform Hotărârii Guvernului nr. 1364 din 4 octombrie 2006 pentru aprobarea drepturilor şi obligaţiilor donatorilor de sânge, orice persoană are dreptul de a primi materiale informative privind donarea de sânge. Pe tot parcursul derulării procedurii de selecţie ca donator de sânge, persoana care participă la aceasta are dreptul să primească explicaţii privind scopul şi rezultatele interviului, examenelor şi testelor care i se efectuează.
  2. Orice donator are dreptul să primească, la cerere, un buletin de analiză cu rezultatele testelor efectuate.
  3. Donatorii de sânge ce donează periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic şi unul biologic gratuit, în fiecare an. În unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afecţiuni care ar putea duce la interzicerea unor viitoare donări de sânge.
  4. Donatorii au dreptul să primească rezultatele testelor înscrise în buletinul de analiză a sângelui.
  5. Donatorii de sânge ce donează periodic primesc un tratament substitutiv cu fier, gratuit, dacă se depistează un deficit de fier sau vreun sindrom anemic datorat donărilor repetate. Acest lucru se recomandă de către medicul de colectare.
  6. Donarea de sânge este benefică pentru sănătatea donatorului întrucât sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, iar riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%.
  7. În urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte. De exemplu, dacă vei suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.
  8. Donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare şi alte beneficii, precum:
  • 7 tichete de masă;
  • Zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării sau două zile libere în cazul celor ce lucrează la Dacia Mioveni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.