”În calitate de primar al municipiului Câmpulung țin cont de părerea FIECĂRUI câmpulungean. Asta am făcut până acum și asta continui să fac.

Așa cum mă așteptam, chestiunea teilor de pe bulevardul Pardon a agitat spiritele în oraș.

Lucrurile stau așa:

  1. Autoritatea Națională Fitosanitară a constatat că, citez: “arborii prezintă multiple leziuni pe scoarță, uscări parțiale sau totale ale ramurilor principale, sistemul radicular dislocat cu prezența rădăcinilor la suprafața solului, poziții de creștere oblice, scorburi, stare fitosanitară necorespunzătoare. Acestea pot constitui reale pericole prin rupere, prăbușire pentru oamenii și mașinile din zonă.”
  2. Am trimis documentația la Agenția de Protecție a Mediului care a avizat tăierea copacilor de pe bulevard cu mențiunea ca în locul celor 73 de copaci să plantăm 365. Noi ne-am angajat că vom planta peste 800 în tot orașul, iar cei care vor lua locul teilor degradați să aibă minimum 4 metri înălțime cu un diametru de 20 cm.
  3. Am solicitat punct de vedere de la Direcția Județeană pentru Cultură Argeș. În urma presiunilor făcute de câțiva cetățeni răspunsul Comisiei Zonale a fost că, fiind vorba de centrul orașului aceasta este o schimbare majoră chiar dacă specialiștii fitosanitari și de mediu au constat degradarea aproape totală a pomilor. În consecință, ne-au cerut cartografierea fiecărui arbore și studii suplimentare pe care le vom întocmi luna aceasta. Direcția Județeană de Cultură a luat această decizie cunoscând punctul de vedere al specialiștilor fitosanitari și de mediu din care rezultă gradul de pericol pentru cetățeni și bunuri și vor fi în situația să își asume responsabilitatea în cazul producerii unor accidente. Considerăm că articolul 23 din legea 422 a monumentelor istorice invocat de Comisia Județeană nu vizează situația în care ne aflăm deoarece noi păstrăm același spațiu verde și același aliniament de arbori fără a face amenajări peisagistice de substanță sau modificatoare față de cei existenți. Doar intenționăm să înlocuim exact același aliniament de arbori bolnavi cu arbori sănătoși. Considerăm că situația din Câmpulung de înlocuire a arborilor bolnavi cu arbori sănătoși nu este legal încadrată așa că o vom contesta la Comisia Națională de Cultură. O asemenea încadrare, practic ne pune în situația de a nu putea renova niciodată fațadele de pe bulevard deoarece această acțiune ar implica prezența schelelor timp de un an. În aceeași logică abuzivă am putea considera că prezența schelelor de construcții e o prezență modificatoare a monumentului istoric.
  4. În cursul zilei de astăzi am primit solicitări de la cetățeni pentru a renunța la tăierea teilor.

Suntem în următoarea situație: o mare familie în care un membru (teii de pe bulevard) suferă de o boală incurabilă. Medicii (specialiștii fitosanitari și de mediu) spun că există o soluție printr-o intervenție chirurgicală. O parte din familie consideră că mai bine se bucură în continuare câte zile o mai avea acest membru al familiei.

Ce vă propun eu:

Apelez la fiecare câmpulungean pentru un punct de vedere. Pe aplicația E-muscel veți găsi începând de mâine dimineață de la ora 08:00 secțiunea “Bulevardul Pardon – Părerea ta contează”. Aici puteți bifa căsuța cu DA pentru acordul de înlocuire a teilor și cea cu NU pentru păstrarea teilor afectați. Opțiunea se validează doar dacă atașați o fotografie după un document de identitate. În plus, oricine dorește să-și exprime opinia este invitat cu un document de identitate la Biroul de Relații cu Publicul din Primărie în fiecare zi de la ora 08:00 la 18:00. Termenul este până la data de 02 Mai 2022. Atunci vă voi prezenta rezultatul sondajului și ulterior decizia finală.

Subliniez faptul că vom cheltui pentru bulevard aproape opt milioane de lei și există mai multe riscuri: un bulevard reabilitat cu pomi uscați, o lucrare pentru care nu se poate acorda garanție datorită menținerii acestor tei și cel mai important – risc de accidente.

Voi ține cont de părerea Dvs., indiferent care va fi rezultatul sondajului, dar sunt nevoită să vă prezint realitatea din teren.”, se arată în comunicatul transmis de primăria municipiului Câmpulung, semnat de primarul Elena Lăsconi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.