Marţi, 10 aprilie a.c., Colegiul Național Pedagogic „Carol I” din Câmpulung, a găzduit lansarea acestei celei de-a patra cărți – „Radu Negru Vodă”, din cadrul proiectului editorial „Centenarul Marii Uniri”, al Editurii Librex. Asociația Culturală „Radu Negru” – Câmpulung a fost cea care a adus, așa cum era și firesc, acest eveniment editorial în Prima Capitală a Țării Românești.

Evenimentul a fost descris într-un mod cât se poate de realist, prin cuvinte negândite în prealabil, de una dintre participante. Carmen Bârloiu a făcut o „sinteză” a unuia dintre cele mai importante evenimente culturale ce au avut loc la Câmpulung în anul Centenarului:

<<„Eu cred în Negru Vodă. Și dumneavoastră veți crede în Negru Vodă dacă veți citi această carte. O carte rezultat a unei munci titanice scrisă cu mult talent.”

– Stefan Dumitrache, directorul Muzeului municipal Curtea de Argeș –

Când mulți se chinuie să ne falsifice istoria, să ne șteargă cu buretele adevărații eroi, iată că niște „nebuni frumoși „luptă cu candoare, determinare și pasiune, dar și cu multă „carte și știință” la activ, și atunci ies lucruri frumoase și temeinice.

Prezentarea volumului „Radu Negru Vodă” scris de istoricii Cristian Moşneanu și Cornel Bîrsan, a fost o adevărată lecție de istorie pentru cei prezenți azi la prezentarea/lansarea acestuia la Câmpulung.

Am aflat multe lucruri inedite, amintindu-ne încă odată despre istoria furată a României, iar cei trei curatori : editorul Ionuț Radu, directorul muzeului din Curtea de Argeș – Stefan Dumitrache și istoricul Cristian Moşneanu, au știut prin prezentările și poveștile lor să ne facă și mai curioși să citim cărțile prezentate.

Chiar dacă prezența a fost redusă (oare de ce pe FB, pe la colțuri, se vaită lumea cultă și protipendada orașului că nu avem activități culturale și atunci când le aduci evenimente de marcă la nas se dau ocupați?!), poate ziua lansării nefiind foarte fericit aleasă, faptul că în sală a fost prezent și un grup de peste 20 de adolescenți, mă face să sper că România, încet și sigur, își poate reveni!

Mulțumim! Chapeau bas, Nicușor Bănățeanu, Bogdan Gilculescu & Co!

Și dacă statul roman, prin onor guvernul măriei sale, nu prea se înghesuie la un proiect de țară în anul Centenarului, uite că pic cu pic, poate, se face marea și rămâne ceva după noi, ăștia, mai mici.

La împlinirea unui secol de la Marea Unire din 1918, editura Librex își propune un proiect amplu și aproape nebunesc, prin care să analizeze semnificația istorică a evenimentului: proiectul editorial „Colecția Centenarul Marii Uniri”.

Proiectul editorial constă în elaborarea și publicarea a 12 monografii cu personalitățile care au contribuit la confirmarea noastră ca stat român și la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Fiecărui personalități îi este consacrat un volum, accentul fiind pus pe contribuția adusă la realizarea Marii Uniri, dar și pe contribuția adusă constituirii de stat unitar român. Prima carte din colecția este Mihai Viteazul, primul domnitor român care a realizat unirea ţărilor române, iar ultima lucrare îi este dedicată Regelui Ferdinand, Întregitorul.>>

Foto Marius Nicolae Toader

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.