Vineri, 24 noiembrie 2017 – ora 10.00 la Capela de la Vila Florica, PNL Piteşti comemorează 90 de ani de la moartea lui Ion I.C. Brătianu. Preşedinte PNL din 1909 şi până la moartea sa, Ion I.C. Brătianu s-a identificat cu valorile şi principiile politice care stau la baza Partidului Naţional Liberal.

Bucurându-se de simpatia Regelui Ferdinand, Ionel Brătianu a fost liderul politic de necontestat al vremurilor sale şi poate fi considerat creatorul României moderne, având rol decisiv în Marea Unirea de la 1918.

De 5 ori preşedinte al Consiliului de Miniştri, Ion I.C. Brătianu a condus ţara în momente grele marcate de începutul Primului Război Mondial, iar ulterior şi-a asumat reforma agricolă şi Constituţia din 1923. De altfel, Guvernul condus de Ionel Brătianu a fost cel care a condus România şi sub domnia Regelui minor Mihai.

În apropierea centenarului Marii Uniri sunt memorabile cuvintele  marelui om politic Ionel Brătianu rostite la Banchetul ţinut în onoarea delegaţiei Marelui Sfat Naţional Român din Transilvania, care aducea Rezoluţia Unirii de la Alba-Iulia pentru a fi predată şefului statului:

„De o mie de ani vă aşteptăm şi aţi venit ca să nu ne mai despărţim niciodată. Sunt clipe în viaţa unui neam de fericire atât de mare că răscumpără veacuri întregi de dureri. Bucuria noastră nu e bucuria unei singure generaţii, ea e sfânta cutremurare de fericire a întregului popor românesc, care de sute şi sute de ani a stat sub urgia soartei cele mai cumplite, fără a pierde credinţa lui nestrămutată în această zi ce ne uneşte şi care nu se putea să nu vie.”

Evocarea personalităţii lui Ion I.C. Brătianu va continua, la ora 18.00, în amfiteatrul Muzeului Judeţean cu Simpozionul pe tema  „Ion I.C. Brătianu – regele neîncoronat al României interbelice”, eveniment care se va bucura de participarea istoricului Daniel Gheorghe, deputat PNL şi a profesorului Dinu Zamfirescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.