Nu degeaba se spune că „banul este ochiul dracului”, pentru că fondurile APIA par a fi cel mai recent motiv de scandal în comuna Stoeneşti.

Mai mulţi locuitori, din localitatea păstorită de primarul social – democrat Ion Marin, sunt revoltaţi de faptul că izlazurile comunale vor ajunge pe mâna unui preot din satul Piatra, în spatele căruia se află nimeni altul decât primarul din localitate.

Unul dintre fermierii din comună fiind singurul care a avut curajul să se revolte public postând pe un site de socializare:

„Sărut-mâna taică părinte!

Circulă un zvon prin comună (cum e la țară) că v-ați făcut o asociație și vreți ca prin atribuire directă, să luați toate izlazurile în concesiune.

Eu ştiu că viața e grea și pentru popi, dar aveți grijă că sunt bani europeni și suntem mai mulți cu animale în comună.

Vacile și oile nu sunt nici PSDiste, nici PNListe, sau USRiste, chiar dacă stăpânii lor au înclinații politice, deci au toate aceleași drepturi.

Dragi popi ,dumneavoastră sunteți păstori de suflete (sau ar trebui) , dacă vreți să fiți și păstori de animale, e bine, dar nu sunteți mai presus decât ceilalți.

Deci dacă scoateți izlazurile la concesionat, dragi consilieri, scoateţi-le prin licitație și unde nu sunt doritori mai mulți, puteți să le atribuiţi direct, respectați legea că altfel vă legați la cap.” este ceea ce un fermier muscelean a făcut public.

Redactorii noştri au luat legătura telefonic cu primarul Ion Marin în încercarea de a afla şi părerea oficială a celui ce reprezintă localitatea Stoeneşti.

Primarul ne-a confirmat că există intenţia certă de a fi concesionat direct, către un preot din satul Piatra, un prim izlaz comunal, din cele „6 – 7” existente (edilul neştiind să ne spună cu exactitate câte izlazuri comunale sunt şi nici ce suprafeţe au). Precizându-ne că există un dosar din partea unei prime asociaţii înscrise, urmând să mai apară şi alte două.

„Una este gata, este din piatra, este un preot. Unde deja s-a făcut asociaţia. Fiecare zonă are câte un izlaz şi oamenii îşi duc animalele acolo. Nu au fost concesionate până acum, nu au beneficiat de subvenţie. Acum, dacă s-au constituit şi în asociaţii se iau şi subvenţii. La fermieri le-am concesionat cei cinci munţii. Izlazurile nu pot să le dau, că îmi dau oamenii în cap. Dacă dau la un fermier oamenii nu mai au unde să îşi ducă animalele. Ei, sunt în perspectivă să se constituie în asociaţii şi să le dau. Am Hotărâre de Consiliu în acest sens, am solicitările oamenilor, nu am făcut de capul meu. Nu pot să vă spun exact nici de câte animale este vorba. Nu am în faţă cererile. Cel mai mare izlaz, din Piatra, urmează să îl dau. Acolo este vorba, conform legii, de minim 20 maxim 50 vaci. Ei au toate documentele. Trebuie să vină acum la mine cu ele, să înfiinţăm asociaţia şi apoi să concesionăm direct. ”, este răspunsul extrem de controversat dat de primarul comunei Stoeneşti. Controversat pentru că nici noi nu am înţeles dacă asociaţia cu pricina a fost înfiinţată, dacă urmează a fi înfiinţată, dacă sunt sau nu depuse documentele la primărie. Nu am înţeles nici câte izlazuri sunt şi nici ce suprafeţe au, în condiţiile în care Ion Marin este primar la cel de-al patrulea mandat şi nu am putut înţelege nici de ce, imediat după telefonul nostru, a sunat în stânga şi în dreapta pentru a găsi „vinovatul”.

Ceea ce s-a înţeles cu certitudine este că primarul doreşte concesionarea directă a islazurilor comunale către o asociaţie făcută de un preot. Faţă bisericească despre care am mai aflat şi că a umblat şi umblă din poartă în poartă pentru a-şi “spovedi” enoriaşii în schimbul unor semnături de constituire a asociaţiilor despre care a făcut vorbire primarul, dar şi pentru a găsi vacile de care are nevoie, cel puţin scriptic, pentru a putea înfăptui “minunea” de a primi în concesiune toate cele 7 islazuri comunale. Totul din dorinţa de a putea arăta tuturor că nu numai Domnul este cel ce dă, ci şi APIA.

„Întrebare!

Se poate ca un primar să nu scoată izlazurile ani de zile la licitație?

Poate un primar să atribuie direct către o asociație special înființată, ai căror membri sunt votanții săi, chiar dacă izlazurile sunt proprietate publică?

Poate ca un primar să aloce izlazurile pe 60 de lei ha?

Poate un primar să facă diferențe între cei care au o vacă și cei care au zeci de vaci, sau sute de oi, pentru că cei care au o vacă, sunt mai mulți și deci mai multe voturi?

Poate un primar să amenințe pe unii locuitori ai comunei?

Poate un primar să urle și să facă spume la gură?

Răspuns: dacă e PSDist poate face ce vrea, că doar Primăria e moșia sa și cine nu îl votează și nu-l pupă-n kur, e duşmanul lui.”, este cea mai recentă postare a fermierului din Stoeneşti.

Cum, necum, scandalul izbucnit la Stoeneşti mocneşte încă, dar nu este departe de a scoate şi scântei nu numai fum. Totul în situaţia în care oamenii au început să vorbească cum că în spatele „popa Puiu” este însuşi primarul şi că ţinta sunt fondurile APIA, de 500 euro la un hectar, în joc fiind vorba de 7 izlazuri comunale cu o suprafaţă de aproximativ 400 de hectare.

La un calcul simplu bătaia dându-se pentru obţinerea a circa 200 de mii euro/anual.

Foto google.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.