Trecutul şi prezentul ne arată că frumuseţea şi unicitatea zonei Muscelului sunt reprezentate nu numai de istoria şi arhitectura locului sau de vasta cultură locală, ci mai ales de oameni. Pentru că ei, muscelenii, sunt izvorul a tot ceea ce e scris sau e nescris.

Şi astăzi, Muscelul se evidenţiază prin cultură, se pare că atât i-a mai rămas… deocamdată. Cultura locală este dusă mai departe de copii, adolescenţi şi tineri, frumoşi, curioşi şi pasionaţi, care mai devreme sau mai târziu îşi vor alege drumul în viaţă şi dacă nu găsesc acasă un minim de confort riscăm să-i pierdem şi să auzim de ei ca minuni născute doar la Câmpulung şi „adoptate” de mari localităţi din ţară sau străinătate.

Astăzi, pentru că este ziua Sfântului Andrei – Ocrotitorul României, este despre una dintre multele minuni locale, Bianca Maria Andreea Popescu, care la vârsta de numai 10 ani şi-a compus primul ei cântec creându-şi primul videoclip.

Bianca Maria Andreea Popescu, 13 ani, este elevă a Școlii Gimnaziale ,,Nanu Muscel”, ,absolventă a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, elevă a Școlii de Muzică Câmpulung, anul V de studiu la vioară, la clasa profesoarei Nițescu Ecaterina, și anul III la pian, profesor Țîru Mădălin. De un an, își perfecționează tehnica viorii cu profesorul Daniel Stan și de un an și jumătate, învață tainele naiului cu profesorul Ionuț Cîrstea. 

A descoperit glasul viorii la vârsta de 8 ani. De atunci, a participat la olimpiade în cadrul Școlii Gimnaziale ,,Nanu Muscel” ,faza pe județ, unde a obținut premiul al II-lea, la Olimpiada de Educație Civică, în clasa a III-a și la Olimpada Județeană de Limba și Literatura Română, unde a obținut mențiune, în clasa a VI-a. De asemenea, a participat și la diverse concursuri de specialitate atât în cadrul Școlii de Muzică Câmpulung, cât și în cadrul Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, obținând premii notabile. A reprezentat cu mândrie Muscelul, în Festivalul Cântecului și Dansului Popular ”La Oglindă”, de la Bistrița, cât și în Festivalul-Concurs Național ”Rapsodii de Toamnă”, ediția a XVII-a, la secțiunea ”poezie”.

A participat la diverse activități artistice, atât în cadrul școlii, cât și în cadrul comunității locale, precum și la nivel județean și național (prezențe în cadrul unor emisiuni de cultură  prezentate la diferite posturi locale,regionale și naționale de radio și de televiziune printre care Muscel FM, Clar TV, Muscel TV, Super TV, Inedit TV, Etno TV, Favorit TV și Kapital TV).

La vârsta de 10 ani, a compus propriul cântec și a realizat primul său videoclip, alături de o numeroasă echipă susținătoare, acesta devenind public pe data de 7 septembrie 2020. Videoclipul a fost realizat la Muzeul Municipal Câmpulung Muscel – Secția Etnografie.

Bianca, alături de familia ei, care apare în videoclip, își prezintă colecția de costume populare muscelene, punând în valoare originalitatea zonei de proveniență.

De atunci, Bianca și-a compus încă două piese, intitulate „Printre brazi și făgețel” și „Sunt Mărie din Muscel”. Până în prezent, a realizat multe colaje și potpuriuri internaționale și de muzică populară, toate acestea, regăsindu-se și pe canalul său de YouTube ,,Bianca Maria Andreea Popescu’’, cât și pe posturile TV, radio și pe rețelele de socializare .

Atât în perioada Pascală, cât și în cea a sărbătorilor de iarnă, a realizat mici turnee, la bisericile din Călinești, Valea Mare Pravăț și Bilcești, unde a prezentat pricesne și colinde tradiționale românești.

Anul acesta, în cadrul proiectului ”Noaptea muzeelor la sate”, organizat la Casa Memorială ”George Topîrceanu”, de la Nămăești, Bianca și-a expus câteva dintre țesăturile, cusăturile și obiectele care fac parte din vasta colecție din casa bunicii.

În urmă cu 2 ani, în luna septembrie a anului 2021, a filmat şi realizat cu mult curaj şi entuziasm prima ediţie a propriei emisiuni, numită „Întâlnire cu Prietenii Muzicii”, în care sunt prezentați tineri talentați din Argeș. Până la cea de a VIII-a ediție inclusiv, aceasta a fost în format înregistrat, dar începând cu cea de-a IX-a ediție, a evoluat la a prezenta spectacole live. Ediția a IX-a s-a desfășurat într-un concert de colinde, la Lerești, unde a primit de la primarul comunei, Marian Toader, și din partea Școlii Gimnaziale „Nanu Muscel” două diplome de onoare, atât pentru efortul depus, cât mai ales pentru promovarea culturii românești.

Cea de-a X-a ediție a fost organizată la Cercul Militar Câmpulung, iar cea mai recentă, cea de-a XI-a, a fost realizată cu sprijinul primarului comunei Valea Mare Pravăț, Petre Ionel Boncoi, la Căminul Cultural Bilcești, unde a primit încă o diplomă de onoare. În curând, cea de-a XII-a ediție a emisiunii va găzdui un superb spectacol de colinde.

În vara anului trecut, a început un nou proiect, intitulat „Împreună prin Muscel”, care are la bază curiozitatea Biancăi despre trecut și prezent. Pentru a-şi duce la îndeplinire şi acest npu proiect a realizat scurte materiale despre crearea unor părți componente ale costumului popular, dorind să arate tuturor cum bătrânii își țeseau, coseau și brodau atât îmbrăcămintea, cât și obiecte ornamentale așezate în casă. Impresionată fiind de trăirile neamului său, a realizat un scurt documentar despre legătura haiducului Radu lu’ Anghel cu familia Vlădău. La doar 10 zile de la publicare, acesta a fost vizionat de 10 mii de persoane. Faptul că a avut succes încă de la început acest lucru i-a dat curajul de a-şi contura noi proiecte de viitor. Astfel, Bianca, minunea de copil despre care am vorbit astăzi în multe prea puţine cuvinte, își propune să își continue călătoria, fiindcă povești sunt multe și încă multe sunt nescrise.

Mulţumim în mod deosebit gazdelor noastre, care ne-au permis realizarea interviurilor în cadrul Secţiei de Etnografie şi Artă Populară, managerului Muzeului Municipal Câmpulung Alexandru Oprea şi şefei Secţiei de Etnografie dr. Sanda Safta. 

Cu acest prilej transmitem un călduros

LA MULŢI ANI!,

atât Biancăi cât şi tuturor celor ce astăzi îşi serbează ziua numelui.

                                                                                                                     

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.