De puţin timp, comuna musceleană Stoeneşti poate să fie dată exemplu pentru faptul că societatea civilă a reuşit să impună pentru a stopa una dintre iniţiativele primarului PSD, Ion Marin. O iniţiativă ce viza concesionarea sau închirierea unei suprafeţe de teren, pe o sumă modică, în satul Piatra către o firmă interesată să transforme zona în Carieră pentru extragerea pietrei de calcar.

Oamenii au luat atitudine după ce consilierul local PNL, Cătălin Iosifescu, a făcut public proiectul de hotărâre ce viza „afacerea” pe care dorea să o parafeze edilul Marin.

Drept dovadă societatea civilă a reuşit să intervină la timp şi să stopeze ceea ce ar fi putut deveni un u nou tun marca PSD.

Ca o răzbunare sau doar pentru faptul că nu face parte din „familia” social – democraţilor, primarul Marin nu a dorit să ia în seamă trei propuneri pe care liberalul Iosifescu le avea pentru proiectul de buget al acestui an. Cele trei amendamente nu prevedeau un cost enorm, dar veneau strict în sprijinul comunităţii locale. Însă, de ani de zile, în marea lor majoritate investiţiile au fost făcute mai mult pe hârtie, contând nu calitatea, nu utilitatea, ci cantitatea pentru a costa cât mai mult. Cetăţeanul şi nevoile acestuia fiind de fiecare dată ultimele în lista oricărui edil fie el de comună, oraş sau municipiu.

„După cum aţi aflat referitor la concesionarea celor 7 ha din islazul satului Piatra, la propunerea iniţiatorului, proiectul de înfiinţare a carierei a fost respins în unanimitate de către consilieri.

Deşi, cu o zi înainte, la întâlnirea cu locuitorii satului Piatra, domnul primar a încercat să convingă locuitorii că înfiinţarea acestei cariere va fii benefica, deoarece banii proveniţi din această concesiune vor fi investiţi pentru dezvoltarea satului Piatra. Ar fi fost vorba de 15.000 de euro pe an, bani care nu ar fi acoperit nici măcar salariul domnului primar pentru un an!

Lovindu-se de refuzul argumentat al locuitorilor acesta a trebuit să cedeze.

În şedinţa din ziua următoare, de la primărie, le-a propus consilierilor respingerea proiectului iniţiat chiar de dumnealui spunând că este trimisul locuitorilor şi nu face decât ‘voia locuitorilor’ (deşi, anterior, nu avuse nici cea mai mică intenţie să întrebe locuitorii din zonele învecinate dacă ar fi de acord cu realizarea acestei cariere)!

Totul se datorează locuitorilor din satele Piatra, Lunca Gârtii şi Slobozia, care au înţeles ‘miza’ înfiinţării acestei cariere şi s-au mobilizat exemplar, strângând peste 120 de semnături. Astfel,  distrugerea naturii, pentru o sumă infimă a fost evitată şi am convingerea că nu se vor mai încerca acţiuni de acest gen fără consultarea prealabilă a locuitorilor!

În aceeaşi şedinţă, pe ordinea de zi, a fost şi aprobarea bugetului pentru anul 2020 (pe scurt: cum vor fi cheltuiţi banii).

Eu, în calitate de consilier local, am propus 3 amendamente la buget, însă propunerea mi-a fost respinsă:

– Alocarea a 30.000 lei pentru construirea unui loc de joacă în satul Bădeni – punctul fosta primărie. ( mi s-a promis ca acest loc de joaca se va realiza anul acesta din sponsorizări fapt pentru care nu a fost trecut în lista de investiţii pentru anul în curs)

– alocarea a 30.000 de lei pentru relocarea şi amenajarea unui pod de lemn în zona Căminului Cultural – Cooperativa Bădeni (s-a invocat faptul că acel pod nu poate fi făcut întrucât acel ‘pod’ nu face parte din inventarul comunei, acel drum fiind un drum privat lăsat din proprietăţile oamenilor ca  cale de acces)

– alocarea a 30.000 de lei pentru activităţi cultural – sportive, mai exact doream înfiinţarea unui grup de dansuri populare la nivelul comunei Stoeneşti, având o discuţie domnul învăţător Stroe care în trecut s-a ocupat de coordonarea unui astfel de grup şi a manifestat intenţia că în eventualitatea înfiinţării unui astfel de grup ne va oferi sprijin!

Nefiindu-mi acceptate amendamentele am votat împotriva bugetului, iar alţi doi colegi s-au abţinut.

În mare cam aşa se cheltuieşte bugetul local al comunei Stoeneşti în anul 2020:

Secţiunea funcţionare:

– peste 1,6 milioane de lei salarii angajaţi

– 80.000 lei organizare alegeri locale

– 300.000 lei fond de rezervă la dispoziţia autorităţii locale

– 250.000 lei cheltuieli cu şcolile din comună

– 1.717.150 lei cheltuieli de asistență socială

– 160.000 lei iluminat public (plată curent)

– 50.000 lei întreţinere iluminat

– 160.000 lei colectare deşeuri

– 200.000 lei reparaţii drumuri şi poduri, pietruiri drumuri comunale.

Secţiunea dezvoltare

– 40.000 achiziţia de calculatoare

– 250.000 racoarde şi branşamente la apă şi canalizare

– 50.000 lei continuarea demersurilor pentru alimentare cu gaze

– 250.000 lei realizarea unui plan de urbanism general (cel vechi a expirat)

– 242.000 lei modernizare 2 km de drumuri comunale (probabil ca este vorba doar de pietruire întrucât cei 2.5 km de asfalt făcuţi în toamna trecută au costat undeva la 1.350.000 lei)

În cazul în care doriţi informaţii mai detaliate despre buget studiaţi fotocopiile documentelor în imaginile ataşate!”, este ceea ce a scris consilierul Cătălin Iosifescu pe pagina sa de Facebook.

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.