Ordonanţa 13, dată de Guvernul Grindeanu în noaptea de 31 ianuarie 2017, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală şi apărută în Monitorul Oficial nr. 92 din 01 februarie 2017, a reuşit să scoată în stradă un număr impresionant de români.

După patru zile de proteste în faţa Primăriei Câmpulung, un grup de musceleni a ales să se alăture şi protestatarilor din Capitală. Timp în care, pe plan local, numărul protestatarilor a crescut în seara zilei de sâmbătăt, 04 februarie 2017.

Nemulţumirea strigată, de cinci zile consecutive, de masele de români din ţară şi din străinătate a pornit de la modificarea articolului 297 din Codul Penal, respectiv:

„Abuzul în serviciu:

  • Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

În această seară, la presiunea străzii, Guvernul PSD – ALDE a anunţat, prin vocea premierului Sorin Grindeanu, retragerea Ordonanţei cu ghinion.

„Mâine vom face o şedinţă pentru abrogarea acestei Ordonanţe. Vom găsi calea legală de a abroga această Ordonanţă. O să demarez, rapid, o consultare pentru a trimite în Parlament modificările. Doresc, în continuare a pune în practică programul de Guvernare.”, a precizat prim ministrul Grindeanu.

Foto sursa Facebook.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.