„Hainele cele noi ale împăratului” este una dintre cele mai populare poveşti ale copilăriei, iar pentru cei ce nu cunosc sau nu şi-o mai amintesc este vorba de doi croitori escroci care au promis unui împărat un set de haine fermecate, invizibile celor “incompetenţi” sau “proşti”.

Actual, povestea este rescrisă la Câmpulung cu titlul „Proiectele cele noi ale primarului”. O poveste ce ar putea deveni manual pentru cei ce doresc să îşi obţină un doctorat în specializările economie sau management, prin studierea unei lucrări ştiinţifice privind ingineriile financiare şi întocmirea documentaţiilor la baza legalităţi fără a se vedea nimic.

Pe scurt, la Câmpulung, rescrierea poveştii lui Andresen se referă la proiectele primarului, mai ales cele cu fonduri europene şi fonduri naţionale, invizibile pentru omul de rând şi de care spun că sunt minunate toţi cei ce au un interes direct.

Numai sfârşitul se preconizează a fi identic în ambele poveşti, pentru că într-un final părerea unanimă a întregii „curţi împărăteşti” va fi contrazisă de părerea „poporului”.

Şi ca să fie mai pe înţeles, în noua variantă autohtonă a poveştii se face referire la două mari proiecte, unul ce ţine de GAL Câmpulung Muscel cu o valoare de 2.429.338,21 lei, altul legat de „POCU” cu o valoare de 18.867.983,53 lei.

În cazul „POCU” este vorba de proiectul „Schimbă-ţi viitorul! Dezvoltarea socială şi economică a persoanelor  defavorizate  din  zona  de  nord  a  Municipiului  Câmpulung”, iar în cazul GAL Câmpulung Muscel proiectul constituie „reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială în ZUM-urile identificate, alături de îmbunătăţirea calităţii vieţii, creşterea coeziunii sociale, îmbunătăţirea mediului de viaţă şi creşterea economică în teritoriul SDL”.

Două mari proiecte invizibile ochiului neformat al celor ce nu sunt direct angrenaţi în derularea lor. Două proiecte ce şi după finalizare vor secătui bugetul local, pentru că vor intra în perioada de sustenabilitate.

În prologul poveştii rescrise se face referire la GAL Câmpulung Muscel şi la cum s-a pus baza Asociaţiei, dar şi la cum au fost angajaţi şi contractaţi oamenii „cheie”.

Un exemplu fiind contractarea firmei care să se ocupe de serviciile de consultanţă privind gestionarea proiectelor şi la ce se referă cu exactitate pachetul de servicii oferit de ASCEDO International SRL, adică:

„Servicii complete de consultanță și asistență tehnică, pe baza experienței anterioare relevante în vederea sprijinirii echipei GAL CÂMPULUNG MUSCEL, în accesarea finanțărilor nerambursabile.

Se vor oferi următoarele servicii:

– servicii juridice pentru activitatea curenta a GAL-ului

– asistenţă tehnică de specialitate privind activitatea zilnică a proiectului

– servicii privind rezolvarea de speţe şi a solicitărilor de clarificări Mysmis

– servicii privind solicitările de clarificări în cererile de rambursare”.

Povestea va continua pe capitole… de cheltuieli şi cu liste de angajări, mult prea multe pentru a fi prinse  într-o simplă introducere sau doar o succintă prezentare.

PS: Este bine ca oricine citeşte acest articol să recitească şi povestea pentru copii scrisă de Hans Christian Andersen, în care minunatele şi fermecatele haine ale împăratului sunt replica fidelă a proiectelor primarului municipiului Câmpulung Liviu Ţâroiu. În timp ce asemănările dintre personajele din jurul împăratului şi cele din jurul primarului sunt de-a dreptul izbitoare. Fiecare cititor putându-şi imagina cu siguranţă cine pe cine înlocuieşte din vechea în noua poveste.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.