Sistemul de învățământ din România a fost zdruncinat din temelii la vestea că prin noua Lege a Învățământului Preuniversitar, pentru prima dată de la înființarea profilelor pedagocice, se dorește eliminarea specializării educator – învățător din colegiile/liceele pedagogice.

Potrivit mai multor surse citate de mass media de la nivel național, colegiile/liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator – învățător, ci doar pe cea de educator – puericultor.

Articolul de lege se regăsește în pachetul proiectului de noi legi ale Educației întocmit de fostul ministru Sorin Câmpeanu și repus în dezbatere de actualul ministru Ligia Deca.

Directorii colegiilor/liceelor pedagogice din întreaga țară au transmis o scrisoare deschisă prin care susțin cu o serie de argumente păstrarea specializării educator – învățător.

”Scrisoare deschisă  

Către,  

 Administrația Prezidențială,  

 Parlamentul României,  

 Guvernul României,  

 Ministerul Educației  

Având în vedere informațiile apărute în mass-media legate de proiectul de Lege a  învățământului preuniversitar, conform cărora liceele și colegiile pedagogice nu vor mai avea  specializarea de învățător, cadrele didactice din întregul sistem de învățământ pedagogic își  exprimă dezaprobarea față de această decizie, care afectează grav baza formării dascălilor din  România. 

Încercări de desființare a acestui profil au mai existat în perioada postdecembristă, dar  timpul a dovedit că au fost decizii eronate și s-a revenit asupra lor.  

Argumente: 

  1. Urmând acest profil vocațional, elevii au șansa ca de la vârstă fragedă să se  pregătească temeinic pentru profesia de dascăl, într-un mediu care le oferă atât  cunoștințe teoretice, cât și competențe și abilități metodice în cadrul practicii  pedagogice desfășurate timp de patru ani. Prin școlile de aplicație, se oferă  posibilitatea elevilor să-și desfășoare practica pedagogică observativă și de predare  în condiții optime pe parcursul celor patru ani de studiu. 
  2. Absolvenții liceelor pedagogice au obținut rezultate deosebite la examenul național  de titularizare în învățământul preșcolar și primar, iar în instituțiile de învățământ  unde au fost încadrați au primit aprecieri prin care se confirmă temeinicia pregătirii  psihopedagogice. 
  3. Absolvenții profilului pedagogic au ocupat posturi didactice și au continuat studiile  universitare la facultățile de științe ale educației, ceea ce demonstrează că cele două  nivele de învățământ se completează și nu se exclud.  
  4. Nu credem că se pot echivala anii de pregătire din liceul pedagogic și completarea  procesului de perfecționare din universitate, adică șapte ani de studiu, doar cu  formarea din mediul universitar, adică trei ani. 
  5. Este cunoscut că unitățile de învățământ de stat și particulare solicită cadre  didactice care au la bază liceele pedagogice. 
  6. Optăm pentru specializarea educator-învățător cu calificările: educator/ educatoare pentru educație timpurie (ciclul antepreșcolar și preșcolar) și învățător/ învățătoare (ciclul primar)  
  7. Condiționarea absolvenților de profil pedagogic, specializarea învățător/învățătoare care se încadrează în sistemul național de învățământ pentru ocuparea funcției didactice de învățător/învățătoare, de absolvirea unei forme superioare de  învățământ într-o perioadă de 6-7 ani. 

Modernizarea învățământului nu înseamnă doar forme noi, preluate ca atare, ci, mai  ales, păstrarea fondului, a tradiției care și-a dovedit viabilitatea de-a lungul anilor. Credem că, în aceste condiții, adaptarea ar fi cuvântul – cheie. Trebuie mers înainte cu ceea ce avem deja  bun, fără să dărâmăm tot pentru a construi edificii fără bază. În plus, ar trebui cerută și părerea 

tuturor celor implicați în procesul instructiv-educativ. 

  1. Colegiul Național Pedagogic ,,Carol I”, Câmpulung Muscel
  2. Colegiul Național Pedagogic ,,Preparandia- Dimitrie Țichindeal”, Arad
  3. Colegiul Național Pedagogic ,,Constantin Cantacuzino”, Târgoviște
  4. Colegiul Național Pedagogic ,,Constantin Brătescu”, Constanța
  5. Colegiul Național Pedagogic ,,Regina Maria”, Ploiești
  6. Colegiul Național ,,Gheorghe Asachi”, Piatra Neamț
  7. Liceul ,,Horea, Cloșca si Crișan”, Abrud
  8. Liceul ,,Andrei Mureşanu”, Braşov
  9. Liceul Pedagogic ,,Gheorghe Șincai ”, Zalău
  10. Liceul Teologic Ortodox ,,Sfântul Constantin Brâncoveanu”, Făgăraș
  11. Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi”, Roman
  12. Colegiul Național Pedagogic ,,Dumitru Panaitescu Perpessicius”, Brăila
  13. Liceul Teoretic ,,Nicolae Cartojan”, Giurgiu
  14. Liceul Tehnologic ,,Barbu A. Știrbey”, Buftea
  15. Colegiul Național ,,Elena Cuza”, București 
  16. Liceul Teoretic ,,Nicolae Titulescu”, Slatina
  17. Liceul Pedagogic ,,Ștefan Bănulescu”, Călărași
  18. Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu”, Târgu Mureș
  19. Colegiul Național Pedagogic ,,Regina Maria”, Deva 
  20. Colegiul Național „Inochenție Micu Clain”, Blaj 
  21. Liceul Pedagogic ,,Taras Șevcenko”, Sighetu Marmației
  22. Colegiul Naţional ,,Costache Negri”, Galaţi
  23. Colegiul Național de Informatică ,,Matei Basarab”, Râmnicu Vâlcea
  24. Liceul Pedagogic ,,Matei Basarab”, Slobozia
  25. Liceul Teoretic ,,Ion Creangă”, Tulcea
  26. Colegiul Național ,,Kemal Ataturk”, Medgidia
  27. Colegiul Național ,,George Coșbuc”, Năsăud
  28. Liceul Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaș”, Beiuș
  29. Colegiul Național ,,Spiru Haret”, Târgu Jiu”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.