”Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru” – Regele Mihai 

Colegiul Național Pedagogic ”Carol I” a primit o importantă donație de carte românească, care se axează în mare parte pe volume auxiliare studiului istoriei secolului XX, dar și istoria contemporană a românilor. Profilul cărților este de istorie românească și europeană, concentrându-se pe influența istorică a Regelui Mihai și a Familiei Regale din România în istoria recentă a țării. Este un set de volume reprezentative de opere istorice semnate de istorici de renume din România și străinătate.

Donația face parte dintr-un proiect amplu HISTORY Channel care sprijină în mod constant studiul istoriei în sistemul educațional din România cu o nouă campanie de donație de cărți destinată elevilor și profesorilor din 25 de licee din 13 județe românești.

Pentru a doua ediție a campaniei, HISTORY Channel continuă colaborarea cu partenerii săi de încredere: Libris.ro – cea mai mare librărie online din România – care a susținut campania cu selecția și distribuția unora dintre cele mai interesante titluri care să stârnească interesul pentru cunoașterea istoriei, și Salvați Copiii România – membră a Salvați Copiii International, cea mai mare organizație independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor – care a sprijinit acțiunea cu localizarea unităților școlare care au cea mai mare nevoie de cărți, ținând cont și de multe cereri care au venit din partea elevilor și profesorilor în urma derulării primei campanii.

Liceele care vor beneficia de cărți sunt din județele Alba, Argeș, Bacău, Bistrița Năsăud, Brașov, Constanța, Dâmbovița, Ialomița, Iași, Mehedinți, Neamț, Olt și Teleorman. Aproximativ 16.000 de elevi și profesorii lor vor beneficia de acces la câteva dintre cele mai noi titluri de istorie românească și europeană.

Lista cărților de istorie intrate de azi în Biblioteca Colegiului:                                                                                                    

 1. 1000 de întrebări si răspunsuri. Al doilea război mondial – Kieran Whitworth
 2. Berlin – Căderea 1945 – Antony Beevor
 3. Castelul Bran. Romantism si regalitate – Diana Mandache
 4. Cea mai mare zi din istorie – Nicholas Best
 5. Făuritorii păcii – Margaret MacMillan
 6. Femei de seamă din România. De ieri și de azi – George Marcu
 7. Femeile in istoria neamului nostru – Nicolae Iorga
 8. Fugarii. Evadări din închisori si lagăre in secolul XX – Ruxandra Cesereanu
 9. Întoarcerea Regelui Mihai – Danielle Maillefer
 10. Istoria ilustrata a fascismului
 11. Istoria Monarhiei din România – Nicolae Dita, Doru Dumitrescu, Mihai Manea
 12. Jurnalul Annei Frank – Anne Frank
 13. Mari bătălii. Al doilea război mondial
 14. Maria, o regină in război – Ion Bulei
 15. Mihai I, ultimul rege al romanilor – Tatiana Niculescu
 16. Monștri. Cele mai malefice personalități istorice, de la Nero la Osama bin Laden – Simon Sebag Montefiore
 17. Istorie ilustrată a romanilor – Ion Bulei
 18. Scurta istorie ilustrată a românilor – Neagu Djuvara
 19. Omul în căutarea sensului vieții – Viktor E. Frankl
 20. Poveștile Peleșului Ed.2 – Carmen Sylva
 21. Regele Carol I al României – Paul Lindenberg
 22. Regele, comuniștii si Coroana – Alexandru Muraru, Andrei Muraru
 23. Regina Maria – Ion Bulei
 24. Regina Maria, ultima dorință – Tatiana Niculescu
 25. Regina Maria. Flori de portocal – Mihaela Simina
 26. România 1866-1947 – Keith Hitchins
 27. Sceptrul si sângele – Jean des Cars
 28. Suveranii României. Monarhia, o soluție? – Lucian Boia
 29. Ultimele convorbiri cu regele Mihai I – Bogdan Șerban-Iancu
 30. Ultimul rege al României mari: Carol al II-lea – Ion Bulei
 31. Umbre peste Europa. Democrație și totalitarism în secolul XX – Mark Mazower

Colegiul Național Pedagogic Carol I

Mihai I – a cărui celebrare centenară o oficiem astăzi, a fost primul principe născut după întregirea țării din 1918. De aceea a primit numele voievodului Mihai Viteazul, domnitorul primei uniri de la 1600. A fost fiul principelui Carol și al principesei Elena, moștenind titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen, la care a renunțat mai târziu. Nepot al regilor Ferdinand I și Maria ai României și al regelui Constantin I al Greciei, Regele Mihai a fost descendentul celor mai importante familii regale și imperiale ale Europei. De venirea sa pe lume se legau speranțele de stabilitate ale Dinastiei în România, idealurile de continuitate novatoare și propășire ale țării.

„Facilitarea accesului la o educație de calitate este una din marile priorități ale Organizației Salvați Copiii. În condițiile în care resursele alocate educației de autoritățile publice sunt total insuficiente, este esențial ca, alături de partenerii noștri, să venim în sprijinul școlilor și al elevilor, ajutându-i să aibă acces la resursele necesare pentru o educație de calitate și contribuind astfel la formarea unei generații care își cunoaște trecutul și este pregătită să-și construiască viitorul”, a transmis Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.

„Misiunea Libris este aceea de a susține educația în toate formele sale, iar orice oportunitate de a lua parte în cadrul acțiunilor menite să dezvolte oameni «mari» este o adevărată bucurie pentru noi. În cei 30 de ani în care ne-am dedicat în totalitate cărților am învățat că istoria este un pilon în dezvoltarea noastră, iar acest parteneriat vine ca o completare perfectă a ceea ce considerăm parte a responsabilității colective de a menține vii acțiunile celor care au clădit lumea în care trăim și de care ne bucurăm zilnic. Astfel, mulțumim HISTORY Channel pentru șansa oferită de a fi încă o dată parteneri! Împreună aducem cărțile în școli și în bibliotecile celor care vor face istorie pentru mica lor lume”, a spus Laura Țeposu, fondator și director dezvoltare Libris.

 • HISTORY Channel® a fost lansat în 1995 și ajunge la peste 300 de milioane de locuințe din întreaga lume, în peste 150 de teritorii, fiind tradus în 37 de limbi. HISTORY Channel® reprezintă principalul canal din portofoliul A+E Networks. HISTORY Channel® provoacă și duce mai departe noțiunea tradițională de „istorie”, oferind spectatorilor o perspectivă alternativă. Gama variată de emisuni difuzate dezvăluie modul în care poveștile umane sunt modelate de fapte fascinante și adesea surprinzătoare.
 • Fondată în anul 2009, Libris este o afacere 100% românească și cea mai mare librărie online din România. În 12 ani de la înființare, librăria online Libris.ro a expediat 14 milioane de cărți către 2 milioane de români din întreaga lume. Peste 250.000 de titluri de carte stau la dispoziția cititorilor pe Libris.ro, alături de jocuri pentru copii, board games, muzica, filme și cadouri.

Din decembrie 2014, Libris.ro s-a alăturat Organizației Salvați Copiii în proiectul de reducere a mortalității infantile din România. Astfel, prin intermediul cititorilor care au donat pe site-ul Libris.ro, s-au strâns peste 532.343 euro, sumă folosită pentru dotarea cu echipamente a 15 unități medicale din România, precum și pentru dotarea bibliotecilor școlare din România, prin proiectul CarteTeca.

Din martie 2018, Libris.ro a demarat campania #RespectYourself – Oferă-ți timp pentru lectură, proiect prin care își propune să prezinte lectura din perspectiva unei activități care înseamnă respect față de sine, preocupare pentru autocunoaștere și dezvoltare.

 • Salvați Copiii România este o organizație neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care promovează din 1990 drepturile copilului în România, in acord cu Convenția Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membră a Salvați Copiii International, cea mai mare organizație independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.