Să ne ferească Dumnezeu! „Două cadavre le-am pus în congelator ca probe!”, spune un muscelean, care arată cu degetul la indiferenţa statului în cazul unei posibile epidemii!

I-au murit opt pisici după ce au consumat organe de porc, foarte posibil, contaminate cu o boală transmisibilă la animale

Un caz ce pentru unii ar putea părea banal sau pentru alţii ar putea să fie doar o nouă ştire de presă scoate la iveală modul în care, peste noapte, anumite specii de animale sau, chiar, oameni pot dispărea de pe faţa pământului în urma unei epidemii. Şi totul doar din cauza nepăsării ori a incompetenţei unora dintre cei ce ocupă posturi comode la stat, în caz foarte posibil şi la stat degeaba.

 „Două cadavre le-am pus în congelator ca probe!”, şi-a început povestea musceleanul Dan Duţă, un bărbat plin de amărăciune după ce în numai trei zile, sub ochii săi, şi-au dat sfârşitul opt suflete fără apărare, opt pisici, şapte ale sale şi una a unor vecini.

Bărbatul, locuieşte în Bucureşti şi a moştenit o casă la Schitul Goleşti unde avea şi animalele de companie pe care le răsfăţa cu organe de porc achiziţionate periodic de la o carmangerie din zona Pieţei Centrale.

Dan Duţă afirmă că, nu ştia că nu trebuie să se dea pisicilor nici un fel de carne de porc, nici atât în stare crudă, astfel că de luni de zile îşi răsfăţa felinele cu organe de porc cumpărate de la cea mai mare carmangerie din Câmpulung.

Întreaga poveste este spusă de bărbat în materialul video. Material în care nu precizează şi faptul că după ce a anunţat presa s-a dus, trimis de medicul veterinar Dan Viorel Şerb – reprezentantul DSVSA Argeş la Câmpulung, cu unul dintre cadavrele pisicilor la Piteşti, la DSVSA Argeş, de unde a fost direcţionat spre Bucureşti, către un laborator privat. Asta pentru că, bărbatul bănuieşte că pisicile i-ar fi murit din cauza contactării bolii lui Aujeszky, după ce au consumat bojog de porc cumpărat de la una dintre carmangeriile din Piaţa centrală a Câmpulungului.

Este foarte interesant modul de abordare a subiectului de către reprezentanţii DSVSA Argeş, care par să nu fi citit ordinele directe ale preşedintelui Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care prevede că şi în cazul unei simple suspiciuni se face o notificare internă şi se caută cauzele decesului şi, dacă este confirmată o boală transmisibilă, se începe o anchetă cu prim pas găsirea sursei de infecţie.

Cu toate acestea, Dan Duţă a fost nevoit să-şi strige necazul în mod public, apelând la mass media, după ce a încercat să găsească înţelegere la reprezentanţii DSVSA Argeş, ba chiar anunţându-l şi pe proprietarul carmangeriei de faptul că bănuieşte că i-au murit felinele în urma consumului de organe de porc posibil infectate cu boala lui Aujeszky – cunoscută popular ca pseudoturbare.

Musceleanul este decis să meargă „până în pânzele albe”, pentru a demonstra că „la Câmpulung şi în tot judeţul se pune batista pe ţambal” şi că deşi există pericolul ca unii dintre porcii, care după sacrificare, ajung într-una dintre cele mai mari carmangerii din zona Muscelului să fie purtătorii unei boli grave nu se face nimic. „Oamenii care trebuie să se ocupe de aceste lucruri nu fac nimic. Te sfidează, te bagă în seamă numai dacă mergi cu presa după tine (n.red. medicul veterinar de la Câmpulung i-a primit omului sesizarea scrisă numai după apariţia jurnaliştilor) şi aşteaptă să pierzi timp, să cheltui bani ca să demonstrezi că animalele sunt puse în pericol. Că aici vorbim de animale. Mă întreb dacă ar fi fost vorba şi de punerea în pericol a oamenilor. Tot aşa s-ar fi purtat! Ar fi avut domnii de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor aceeaşi atitudine nepăsătoare? ”.

Degeaba există programe de confirmare a vreunei boli transmisibile!

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a întocmit un „Ghid practic de diagnostic pentru medicii veterinari practicieni”.

Un material în care se precizează că „un tablou general clinic, epidemiologic şi anatomo – patologic permite suspicionarea bolii” până ce laboratorul clinic abilitat de la nivel judeţean confirmă boala şi în cazul confirmării acesteia se vor lua măsuri urgente de eradicare a epidemiei.

Totodată, chiar pe site-ul oficial al ANSVSA se regăsesc informaţii precum: „În cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală funcţionează Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Herpesviroze (boala lui Aujeszky, Rinotraheita Infecţioasă Bovină/Vulvovaginita pustuloasă, Rinopneumoonia Ecvină) desemnat prin Ordinul ANSVSA nr. 205 din 20 decembrie 2007 privind aprobarea laboratoarelor naţionale de referinţă şi a atribuţiilor acestora. Coordonatorul LNR este Dr. Simona LEAU.

Supravegherea şi controlul în scopul monitorizării bolii se face conform Ordinului ANSVSA care aprobă  normele metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor.

Notificarea bolii se face în baza prevederilor Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 79/2008, cu modificările şi completările ulterioare”.

Mai mult de atât în data de 19 martie 2010, preşedintele ANSVSA a emis un ordin pentru modificarea anexei nr. 1 la Norma sanitară veterinară privind notificarea internă şi declararea oficială a unor boli transmisibile ale animalelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 79/2008. În lista din anexă boala lui Aujeszky se regăseşte la punctul cu numărul doi la primul capitol referitor la bolile comune mai multor specii de animale şi pentru care este necesară notificarea internă şi declararea oficială a bolii.

Lucruri ce par a nu se cunoaşte la nivel de Argeş, unde angajaţii DVSVA preferă să se dea a fi prea ocupaţi ori mult prea dezinteresaţi în a încerca măcar să ia măsurile legale impuse de legile în vigoare.

Real fiind că nici măcar nu ne-am aştepta să vedem cum sar angajaţii statului de pe preaconfortabilele scaune, pentru a vedea despre ce este vorba atunci când, numai, se vorbeşte de posibila răspândire a unei boli. Şi chiar dacă în caz nu este vorba şi de punerea în pericol a oamenilor, unele animale par a fi puse în pericolul de a dispărea de pe faţa pământului din cauza indiferenţei celor ce s-au obişnuit să ia măsuri doar în cazul în care le vin ordine de sus sau se îngroaşe prea mult „gluma”.

Boala lui Aujeszky (BA)

 „Cunoscută şi sub denumirile de Pseudorabies (Pseudorabie) sau Mad itch (pruritul nebun – la

bovine), Boala lui Aujeszky (BA) este o boală infecţioasă produsă de un virus  din fam. Herpesviridae, ce afectează majoritatea speciilor de mamifere domestice şi sălbatice. La majoritatea speciilor de animale, cu excepţia notabilă a porcinelor, este de regulă sporadică, manifestată clinic acut, prin tulburări nervoase, prurit puternic şi sfârşit letal. La porcine evoluează endemic, cu tulburări respiratorii şi de reproducţie, sau asimptomatic la adulţi, şi cu tulburări predominant nervoase la purcei.

Confundată până în 1902 cu turbarea, după ce a fost identificată ca entitate nosologica distinctă de către Aladar Aujeszky, BA a fost identificată şi pe teritoriul ţării noastre, pentru prima dată în 1914/1915 de către Rigler, Udrisky şi Poenaru,  iniţial la câine, bovine şi porcine, după care  a fost diagnosticată tot mai frecvent şi la multe alte speci.

În secolul trecut a produs importante pierderi, în special în crescătoriile de porcine dar, în ultima vreme a devenit tot mai rar diagnosticată la animalele domestice, incidenţa ei printre animalele sălbatice fiind mai puţin cunoscută.”, descrie boala profesorul doctor Radu Moga Mânzat într-un amplu material online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.