Comisia Europeană a publicat astăzi cel de-al cincilea Raport privind Statul de Drept, aducând în prim-plan progresele și provocările din domeniul justiției în Statele Membre ale Uniunii Europene. Acest raport reprezintă un pas important în evaluarea și promovarea valorilor democratice și a respectării statului de drept în cadrul comunității europene.
Ministerul Justiției a jucat un rol crucial în sprijinirea instituirii acestui mecanism de evaluare, reflectând angajamentul său pentru consolidarea sistemului judiciar, combaterea corupției, promovarea pluralismului și independenței mass-media, precum și menținerea unui echilibru între instituțiile statului. Prin colaborarea transparentă și loială cu Comisia Europeană și partenerii interni, Ministerul Justiției a demonstrat determinarea de a îndeplini recomandările din domeniul justiției, conforme cu standardele europene.

“Comisia Europeană a publicat raportul privind statul de drept. Este cel mai bun raport de până acum în ceea ce priveşte capitolul justiţie.
După închiderea MCV, acest raport bun este una dintre cele mai mari realizări ale Ministerului Justiţiei din ultimul an.
Progresele realizate în îndeplinirea recomandărilor din anul 2023, cu privire la sistemul judiciar, sunt semnificative:
– demararea consultărilor la nivel instituțional, în sistemul judiciar, pe evaluarea Panelului de experți cu privire la opinia Comisiei de la Veneţia;
– asigurarea stabilității reformei judiciare și a implementării Legilor Justiției;
– eficiența controlului jurisdicțional efectuat de ICCJ în materie disciplinară (răspunderea disciplinară a magistraților);
– îmbunătăţiri în ceea ce priveşte resursa umană din sistemul judiciar;
– eforturi semnificative pentru digitalizarea sistemului judiciar;
– reformarea sistemului de acordare a ajutorului public judiciar, în beneficiul cetățenilor.
Raportul notează elemente de progres și în ceea ce privește cadrul anticorupție:
– implementarea în grafic a Strategiei Naționale Anticorupție;
– stabilitatea numărului de procurori DNA, la nivelul asumat prin PNRR (85% din numărul total de posturi);
– menținerea unui bilanț pozitiv în combaterea corupției, inclusiv în ceea ce privește cazurile de corupție la nivel înalt;
– progrese în funcționarea sistemului post-SIIJ, inclusiv modificarea Legii 49/2022 prin Legea 213/2024.
Acest rezultat lăudabil este determinat de multă muncă şi de efortul conjugat al multor instituţii. Le mulţumesc pentru buna colaborare colegilor din Ministerul Justiţiei, Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Public şi întregului sistem judiciar.
În toată această perioadă, dialogul cu reprezentanţii Comisiei Europene a fost constant şi de substanţă. Şi le mulţumesc şi lor pentru sprijin!”, a subliniat ministra Justiţiei Alina Gorghiu. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.