La Câmpulung se fac licitaţii şi se semnează contracte pe sume inexistente la buget!

O problemă simplă cu trei necunoscute – documente oficiale.

Prima necunoscută – un document cu programul de investiţii publice defalcat pe surse de finanţare, capitole de cheltuieli şi grupe de investiţii pe anul 2018 – buget local, program aprobat de Consiliul Local al municipiului Câmpulung la pachet cu Bugetul pe anul în curs.

A doua necunoscută – alt document, de această dată referitor la licitaţia ce a avut ca finalitate încheierea unui contract de lucrări la data de 14 iunie 2018 privind proiectul „Amenajare Piaţa Primăriei Câmpulung, judeţul Argeş”.

Iar cea de-a treia necunoscută este Anexa nr. 3 din proiectul de hotărâre aprobat de plenul Consiliului Local la finele lunii iunie 2018 şi care cuprinde „lista investiţiilor publice defalcată pe surse de finanţare, capitole de cheltuieli şi grupe de investiţii pe anul 2018 – activitate proprie”.

În fiecare dintre cele trei documente apar alte cifre atunci când este vorba de investiţia „reabilitare” sau „amenajare” Piaţa Primăriei Câmpulung.

În primul document este vorba de alocarea sumei de 2.740.000 lei pentru „Reabilitare Piaţa Primăriei Municipiului Câmpulung”.

În cel de-al doilea document se arată că licitaţia pentru lucrările la proiectul „Amenajare Piaţa Primăriei Câmpulung, judeţul Argeş” a fost câştigată cu preţul cel mai mic pentru suma de 5.387.871,2 lei fără TVA, pe SEAP, de către asocierea de firme SC Grup Concif SRL – SC Ratelen Construct SRL.

Pentru ca, la puţin timp după semnarea contractului pe suma de 5.387.871,2 lei fără TVA (valoarea estimată a pornirii licitaţiei de 5.514.057,97 lei fără TVA), consilierii locali să voteze o rectificare bugetară în care sumele de pe lista de investiţii publice s-au schimbat doar cu ceva „mărunţiş”, nicidecum cu suma reală prevăzută în contractul de lucrări. Cu exactitate, în Anexa cu numărul 3 apare „Amenajare Piaţă Primărie Câmpulung – proiectare şi execuţie” cu suma de 2.800.000 lei.

Şi cum matematica se arată a fi extrem de dificilă ne întrebăm: Cum a fost posibilă licitaţia pe o sumă care nu este prevăzută în bugetul local la capitolul investiţii?

Semne de întrebare ridicându-se şi la diferenţa, de 60 mii lei, apărută în cele două liste.

Asta dacă nu cumva este vorba de două proiecte distincte, respectiv „Amenajarea Pieţei Primăriei” şi „Reabilitarea Pieţei Primăriei”, fiecare cu propria anexă de buget, pentru că trebuie să adunăm suma din anexa unu cu cea din anexa doi, pentru a reieşi de undeva şi suma de peste 5,5 milioane de lei prevăzută ca sumă de pornire a licitaţiei.

Şi dacă nu înţelege nimeni nimic, posibil să găsiţi rezolvarea la primarul Liviu Ţâroiu şi echipa sa, formată din specialişti de la Investiţii şi Contabilitate.

Cert fiind că a fost semnat contractul, lucrările posibil să înceapă şi ele cât de curând posibil, iar banii vor trebui să fie daţi, ori prin adunarea celor două cifre din anexele de la buget ori printr-o rectificare bugetară la minut, ca şi cum nu s-a ştiut de la bun început care e suma necesară.

De reamintit:

Licitaţia a fost câştigată oficial de firma SC Grup Concif SRL, cu o anexă la contract de asociere cu firma SC Ratelen Construct SRL, pentru suma de 5.387.871,2 lei fără TVA, o valoare mai mică faţă de valoarea estimată a pornirii licitaţiei de 5.514.057,97 lei fără TVA.

Proiectul prevede:

– amenajarea părţii pietonale cu pavele din granit a zonelor din Piaţa Primăriei, inclusiv căile de acces la blocuri până la Muzeu, a zonei dintre clădirea Primăriei şi Judecătoriei;

– reamenajarea şi modernizarea parcării din zona Primăriei – Big&Small cu mărirea numărului de locuri de parcare;

– modernizarea fântânii arteziene;

– reamenajarea spaţiilor verzi;

– reamenajarea trotuarului existent pe str. Nicu Leonard, prin montarea de jardiniere şi bănci;

– reabilitarea şi placarea scărilor existente;

– construirea unei rampe de acces în zonele mai înalte pentru persoanele cu dizabilităţi;

– realizarea unui iluminat pietonal şi peisagistic pe zona studiată;

– înlocuirea mobilierului urban (bănci, coşuri de gunoi, WC ecologic);

– executarea de borduri de granit pe ambele sensuri ale trotuarelor de pe str. Negru Vodă, între str. Poenaru Bordea şi Nicu Leonard;

– lucrări de arhitectură peisagistică.

Termen de finalizare –  şase luni de la demararea lucrărilor de execuţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.