Primarul a propus acordarea titlului, post mortem, de cetăţean de onoare al Municipiului Câmpulung Părintelui Stareț Serafim Caiea

Consilierii locali câmpulungeni au fost convocaţi la o şedinţă de îndată care va avea loc astăzi, 12 iunie 2020, la orele 15.00, ședință ce se va desfăşura printr-o platformă online de videoconferinţă.

Pe ordinea de zi este un singur proiect de hotărâre cu privire la acordarea titlului, post mortem, de Cetăţean de Onoare al Municipiului Câmpulung Părintelui Stareț Serafim Caiea pentru activitatea desfăşurată în cadrul Aşezământului Monahal Mănăstirea Negru Vodă;

Inițiator al proiectului este primarul Liviu Ţâroiu.

 „Am primit o solicitare de a declara o zi de doliu local în memoria părintelui stareţ Serafim Caiea. Nu am putut face acest lucru, pentru că era necesare foarte multe documente, şi m-am gândit că este normal să propun Consiliului Local să-i fie oferit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Câmpulung nu numai pentru ceea ce a reprezentat pentru comunitatea locală, dar şi pentru promovarea Mănăstirii Negru Vodă şi a Câmpulungului. Stareţul Serafim a fost un om iubit de câmpulungeni, un om important pentru comunitatea locală.”, a precizat primarul Liviu Ţâroiu.

 „Părintele stareț al Mănăstirii Negru Vodă, Protosinghelul Serafim Caiea, din botez, Gheorghe Mihai, a văzut lumina zilei în data de 30 august 1977, în comuna Hangu, județul Neamț, un sat cu oameni credincioşi, râvnitori față de Biserică și gospodari de seamă, dintre care, foarte mulţi tineri și-au îndreptat paşii spre viața monahală.

Candela aceluiaşi dor de a-L sluji pe Hristos pentru tot restul vieții s-a aprins şi in inima copilului Mihai, primind o educație deosebită de la părinții săi, dar și de la bunicii Sfinției Sale, care erau modele de viețuire creştină. Bunicul său, Ieromonahul Ghenadie, după ani buni de sprijin duhovnicesc și administrativ, pentru nepotul său iubit, își doarme somnul de veci, ca un smerit preot, iubit și apreciat de câmpulungeni, lângă paraclisul Mănăstirii.

La 21 de ani, Chiriarhul locului, IPS Părinte Calinic, îl hirotonește ierodiacon și ieromonah pe seama mănăstirii. Deși fraged cu vârsta Părintele Serafim a dovedit mereu o maturitate duhovnicească și o smerenie autentică, ghidându-şi mereu viața duhovnicească după dictonul călugăresc: “Totul cu binecuvântare!”. Nu a ieşit o dată din cuvântul mai marilor săi, cărora le-a purtat constant respect și prețuire ca un om curat şi docil aidoma sfinților cuvioşi!

Câțiva ani mai târziu, ajunge, cu binecuvântarea Arhiepiscopului Său, stareţ al Mănăstirii Negru Vodă. O misiune deloc ușoară, dar pe care o primeşte ca un copil ascultător, încrezându-se în purtarea de grijă a Maicii Domnului,

Ocrotitoarea mănăstirii, pe care o iubea mult, dar și în povețele și experiența ierarhului său.

Nu a trăit niciodată pentru sine, a fost mereu în slujba păstoriților săi, atent la nevoile tuturor, având un cuvânt blând și încurajator pentru fiecare. Era un prieten adevărat pentru cei care îl cunoşteau, iubea dezinteresat, un om pe care grabnic îl îndrăgeai, vădit odihnind pe Dumnezeu în inima lui. Îmbrăcat modest, cu glas duios, cu dăruire, aducea zâmbet şi speranță! De la el oamenii plecau bucuroşi, încrezători, cu puteri noi sau mai credincioşi. A depus eforturi susţinute pentru a veni în sprijinul celor necăjiți! A inițiat mereu acţiuni caritative pentru săracii nimănui şi de la Sfinţia Sa nu pleca nimeni nemiluit.

Viața sa și-a pus-o pentru un singur deziderat: să reabiliteze întregul ansamblu monahal. Îl puteai întâlni adeseori mâhnit pentru lipsa fondurilor necesare restaurării mănăstirii. De aceea, când a biruit și a obţinut finanțare ca să-şi vadă visul împlinit spunea tuturor cât de mult l-a ajutat Maica Domnului şi că nu i-a trecut cu vederea rugăciunea şi cererea.

Însă din voia lui Dumnezeu, ştiută numai de El, dar, cu certitudine, şi din alergarea obositoare și solicitantă pentru a-și duce la bun sfârşit dorința sfântă, Părintele Serafim se îmbolnăvește cumplit și în scurt timp, după suferință cruntă, Maica Domnului îl mută în cetele monahilor bineplăcuţi Preasfintei Treimi!

Pe 9 Iunie 2020, mănăstirea a rămas orfană, iar Câmpulungul pierde un om de o înaltă ținută morală și un model vrednic de urmat. Viața e o taină, moartea o realitate, dar iubirea, prin lucrarea lui Hristos-Domnul cel Răstignit și Înviat, e mai tare ca moartea… Carevasăzică, Părintele Serafim nu va muri niciodată pentru câmpulungeni! Rămâne un reper sufletesc, o paradigmă, un sprijin, de acolo din Cer, pentru noi toţi şi pentru cei care îi vom continua lucrarea mai departe!”, se arată în propunerea primarului.

Trupul neînsufleţit al Părintelui Serafim Caiea, a fost adus, în data de 10 iunie 2020, la Mănăstirea Negru-Vodă şi depus în Biserica Mănăstirii.

“Slujba de înmormântare va fi săvârşită în ziua de 13 iunie 2020, începând cu ora 11:00, în Altarul de vară al asezământului monahal.

Ţinând seama că încă ne aflăm în starea de alertă instituită de autorităţi, avem respectuoasa rugăminte, ca împreună, cler şi popor, în ziua înmormântării, dar şi pe durata priveghiului, să respectăm distanţarea socială între persoane de minimum 1,5 m, precum şi purtarea măştii de protecţie. În scopul prevenirii unor evenimente nedorite, rugăm persoanele care vor dori să participe la înmormântare să evite aglomeraţia.

Fiii duhovniceşti şi toţi cei care l-au cunoscut şi l-au preţuit, pot veni la Mănăstirea Negru-Vodă şi aprinde o lumânare pentru odihna sufletului Părintelui Serafim Caiea.

Domnul Dumnezeu să-i aşeze sufletul cu drepţii cei din veac adormiţi!

Veşnică să-i fie odihna din neam în neam!”, Eparhia Argeşului şi Muscelului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.