La finele săptămânii trecute, mai mulţi câmpulungeni au putut asista, cu stupoare, la o acţiune de „îndepărtare a pericolului”. Mai exact a fost vorba de înlăturarea unor bucăţi din faţada unei clădiri de patrimoniu – clădirea fostului hotel Florian, aflată în proprietatea municipiului Câmpulung. Operaţiune făcută cu… târnăcopul. Asta după ce, din cauza degradării, începuseră să se desprindă bucăţi de tencuială ce puneau în pericol viaţa tuturor celor ce se aflau la plimbare sau în trecere prin centrul municipiului.

De ani buni se tot vorbeşte de reabilitarea clădirilor de patrimoniu şi nu numai, clădiri ce la ora actuală sunt în pragul autodemolării treptate şi care se regăsesc în proprietatea municipiului, a unor privaţi sau a unor instituiţii ale statului. Însă până-n prezent nu s-a reuşit decât să se scoată de sub tipar un ghid de bune practici şi să se inventarieze proprietăţile de pe întreg Bulevardul „Pardon”.

La momentul în care se „lucra” la una din clădirile de patrimoniu din centrul Câmpulungului, cu târnăcopul, fostul arhitect şef al municipiului Anca Mihaela Coşa a sunat la 112 pentru a solicita sprijinul oamenilor legii.

De subliniat fiind că la Câmpulung există 152 de monumente istorice, dintr-un număr total de 1023 la nivel de judeţ Argeş.

Ba, mai mult există şi Codul Patrimoniului Construit al municipiului Câmpulung, dar cam degeaba, căci din câte s-a văzut restaurarea clădirilor de patrimoniu de la Câmpulung se face cu târnăcopul prin distrugerea ornamentelor de pe clădirile de patrimoniu.

Din acest motiv, Fundaţia Pro Patrimonio a pornit o amplă acţiune de strângere de semnături în vederea punerii în siguranță a patrimoniului și centrului istoric.

„Apel către cetățenii Municipiului Câmpulung

Fundația Pro Patrimonio își exprimă îngrijorarea în privința modului neadecvat în care Primăria Municipiului Câmpulung a decis să intervină, vineri 23 februarie 2018, asupra unor clădiri de patrimoniu din centrul orașului pentru prevenirea accidentelor cauzate de desprinderea elementelor de decorație și a tencuielii de pe fațadă.

Starea clădirilor de patrimoniu din Câmpulung este îngrijorătoare, iar exemplul dat de Primărie este ilegal și demoralizator pentru cetățeni. Câmpulung este unul din puținele orașe din țară care și-a păstrat centrul istoric în stare bună, fiind un exemplu remarcabil de arhitectură și peisaj urban.

Solicităm Primăriei Municipiului Câmpulung un plan coerent și corect de punere în siguranță a patrimoniului și centrului istoric. Ne oferim sprijinul pentru realizarea acestuia, în baza experienței fundației și a exemplelor de bună practică pe care fundația le-a realizat deja în oraşul Câmpulung Muscel şi nu numai. Considerăm că acest plan trebuie realizat împreună cu cetățenii, pe care dorim să-i implicați în mod activ.

Sunt necesare: o cartare de urgență a degradării clădirilor, realizarea unei liste de priorități, definirea intervențiilor de urgență cu ajutorul specialiștilor și a Direcției de Cultură Județene, realizarea acestor intervenții în mod profesionist. Important este ca acestea să fie urmate în cel mai scurt timp cu putință de o reabilitare adecvată.

Cetățenii Municipiului Câmpulung, care doresc să se implice pentru salvarea patrimoniului orașului, sunt invitați să semneze la acest apel”.

AICI! LINK PENTRU CEI CE DORESC SĂ SEMNEZE PETIŢIA!

1 COMENTARIU

  1. Oare nu a avut timp “fostul arhitect” să se ocupe de asta cînd era “viitor fost arhitect” adică preț de vreo 5-10-15-20 de ani de la 1990 încoace?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.