Aşa cum s-a obişnuit pe meleagurile mioritic – rucărene, o licitaţie pentru concesionarea unei păşuni alpine este mărul discordiei dintre autorităţile locale şi fermieri.

La finele lunii martie a.c., primăria comunei Rucăr a scos la licitaţie concesionarea păşunii din Muntele Valea Vladului (383,3 ha), pentru care au achiziţionat caietul de sarcini şi au plătit  toate taxele și garanțiile doi musceleni, cei care au și depus ofertele în termenul legal. Existând şi un cel de-al treilea muscelean care a plătit taxele parțial, dar nu a depus şi oferta.

Numai că, licitaţia stabilită pentru a avea loc în data de 30 martie 2020 a fost suspendată.

Mai exact „minunea nu a ţinut nici trei zile”, iar licitaţia a fost amânată urmând a fi reluată după trecerea Stării de Urgenţă. Fapt pentru care, recent, în ultima şedinţă a Consiliului Local al comunei Rucăr, s-a pus şi problema reluării procedurii de concesionare a Muntelui, încă proiectul de hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi, pentru că doi consilieri locali nu au vrut să se respecte Legea din motive „certe” şi „bine întemeiate”. Aici fiind vorba de doi aleşi ai rucărenilor care au putere de decizie la nivel local, deoarece de ani de zile stau cocoţaţi pe un munte de interese atunci când este vorba de domeniul public sau de vreun matrapazlâc ce le-ar putea crea vreun avantaj, mai ales din punct de vedere material.

Actual, pentru a se relua licitaţia, aleşii rucărenilor stau în aşteptare. Mulţi spunând că-n aşteptarea „cui trebuie să vină”, adică o persoană care nu a depus oferta în termenul limită şi care este susţinută de către cei doi consilieri, nimeni alţii decât Dumitru Ghica şi Gheorghe Surdu. Două personaje bine cunoscute în „folclorul” muscelean pentru „implicarea” lor în diverse situaţii cu iz penal.

Şi-n tot acest timp, aşteptând să apară oferta „celui care trebuie să pună mâna pe munte”, primăria Rucăr pierde sume de bani importante, în acest caz circa 200 mii lei pe an, fără a se ţine cont de nimic ce este legat de normalitate sau legalitate. Cel aşteptat să-şi depună oferta după termenul legal este un fost concesionar de pe vremea când primar era Dumitru Ghica. Pentru că în acea vreme persoana concesiona sau închiria munții de la primărie cu maxim 500 – 600 lei pe an pentru toată suprafața.

Asta dacă mai punem în calcul şi faptul că de fiecare dată când a fost vorba de concesiuni, retrocedări sau anumite lucrări, toate legate de banul public, a primat interesul unora şi-al altora fără a se teme nimeni de vreo instituţie a statului care ar putea oricând să descopere mari nereguli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.