
La începutul lunii octombrie 2022 Regionala Craiova a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA a postat, în sistemul electronic de achiziții publice, anunțul de licitație ce are ca obiect ”Reparații, reabilitare și restaurare clădire călători din stația CF Curtea de Argeș (proiectare și execuție)”. Valoarea totală estimată a contractului fiind de 10,5 milioane lei (circa 2,1 milioane euro).
Până la termenul limită, de 7 noiembrie a.c., o firmă și o asociere au depus oferte la licitația pentru modernizarea Gării Regale din Curtea de Argeș, respectiv:
- Ofertant unic: Stefa Steel Solutions SRL
- Asociere: Euras (Leader), Arhing SRL.
Gara Regală a fost inaugurată în data de 27 noiembrie 1898, la doar un an de la începerea lucrărilor de construcție. Cu excepţia lui Carol al II-lea, al cărui sicriu a fost adus la Curtea de Argeș în februarie 2003 cu un vehicul militar, toţi regii înmormântaţi la Mănăstirea Curtea de Argeş au fost aduşi pe calea ferată. În decembrie 2017, cu doar câteva zile înainte ca trenul ce purta sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai să ajungă în fosta capitală a Țării Românești, Gara Regală din Curtea de Argeş a fost acoperită cu un mesh pentru a nu se vedea că unul dintre cele mai importnate monumente istorice era aproape o ruină.
Foarte puțini își aduc aminte că unul dintre cei care s-a zbătut să obțină finanțare pentru reabilitarea gării este deputatul Adrian Miuțescu, care pe atunci era președinte al PNL Argeș. În 2020 parlamentarul a reușit să includă importantul obiectiv în bugetul Ministerului Transporturilor.
„Am avut întotdeauna dorința și ideea de a încerca să recuperăm aceste monumente. M-a iritat pur și simplu, la înmormântarea Regelui Mihai, din dorința de a acoperi sub preș gunoiul, au pus o pânză care efectiv trebuia să creeze imaginea iluzorie a monumentului bine conservat. O pânză care a fost făcută la comanda unui deputat de Argeș care s-a gândit că în felul ăsta putem să mascăm o treabă care trebuia făcută. Și atunci, efectiv, pur și simplu, am spus că nu se mai poate. Din acest moment trebuie să ne implicăm. Împreună cu colegii mei, cu un deputat de Argeș care s-a implicat la bugetul pe 2020, după câteva discuții pe care le-am avut cu actualul ministru al Transportului, domnul Lucian Bode, am introdus pe bugetul pe anul 2020 deschiderea unui punct de finanțare pentru recondiționarea acestui monument, Gara Regală din Curtea de Argeș. Acest lucru l-am făcut pentru că efectiv nu am mai putut suporta acea imagine unde oameni veniți din toată Europa, din toată lumea, la Curtea de Argeș, la acea înmormântare, puteau vedea în ce hal avem grijă de monumentele din țara noastră. În 30 de ani, nu numai că am stricat, dar nici nu am fost în stare să putem măcar conserva sau îngriji ceea ce am avut.”, declara la vremea respectivă parlamentarul argeșean Adrian Miuțescu.
Clădirea de călători din Gara Regală se află situată în intravilanul municipiului Curtea de Argeș, pe str. 1 Mai, nr. 4, județul Argeș și are aferent un teren cu o suprafață de 19.934 mp, așa cum reiese din acte și măsurători. Imobilul datat cu anul 1880 este înscris în Lista Monumentelor Istorice la poziția 444 cu codul LMI-AG-II-m-A-13627 cu denumirea „Gara” și face parte din situl urban ”Orașul istoric Curtea de Argeș”, înregistrat în LMI la poziția 474 cu codul AG-ÎI-s-A-13645. Clădirea de călători are o suprafață construită de 507.00 mp este amplasată pe terenul care face parte din domeniul public al Statului român, fiind administrată de Ministerul Transporturilor.
Lucrările ce vor fi efectuate la Gara Regală din Curtea de Argeș vor ține cont de concluziile studiilor și expertizelor de specialitate și se vor încadra în lucrări de reparații și consolidare structură de rezistență, restaurare finisaje și componente artistice din lemn, piatră, ceramică, metal, înlocuirea învelitorii, asterelei și a sistemului de colectare ape pluviale (jgheaburi și burlane), reparații locale și biocidare la șarpantă, înlocuirea instalațiilor electrice, termice și sanitare – instalații ce țin de funcționarea clădirii în regimul unei clădiri administrative în general și nu se referă la instalațiile speciale în plus care țin de funcționarea clădirii ca unitate de cale ferată. Lucrările ce se vor executa vor ține cont de caracterul de monument istoric al clădirii, ceea ce impune ca ele să se realizeze cu materiale și tehnici specifice, compatibile cu cele originale ale clădirii și numai cu Avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale.
NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.