“Întrebarea momentului pentru mine. De două zile, un articol apărut în presa locală musceleană a făcut să mi se umple cutia poștală de mesaje de apreciere sau curiozitate. Deși nu e chiar o știre, e de înțeles interesul, muscelenii vor un altfel de Câmpulung. De-a lungul timpului, am lăsat să treacă multe „ știri” de acest gen fără să simt nevoia să le comentez, sau să le acord o atenție prea mare. Nu cred că e cazul să explic mai multe, știți foarte mulți dintre dumneavoastră că multe „știri” sunt de fapt „non-știri”.

Cazul de față face parte din altă categorie pentru că subiectul conex este sensibil, implică o comunitate întreagă, care pe deasupra e și cea mai dragă mie, fiind a locurilor unde m-am născut, și unde, străbunicul meu, Ion Măgeanu, și-a întemeiat atelierul de pălării acum 115 ani. De aceea, tratez titlul „Norris Măgeanu vrea să devină primar de Câmpulung”, apărut în ziarul Exclusiv, cu cea mai mare dragoste și implicare, pe de o parte, dar și cu atenție și seriozitate.

De ce am ajuns să scriu totuși aceste gânduri?

Pentru că, mai presus de orice, îmi pasă. La fel ca mulți alți prieteni, cunoscuți, foști colegi, plecați în diverse zări sau rămași acasă, îmi pasă. Vreau să văd bulevardul liniștit, fără tarabe de prost gust, vreau să miros teii în mai fără să inhalez și praf și noxe, vreau să văd din nou oameni plimbându-se liniștiți pe străzi curate, vreau să văd că minunile arhitectonice lăsate moștenire de bunici sunt reparate, păstrate și apreciate, vreau să văd mici afaceri care înfloresc, vreau să simt la Câmpulung freamătul acela al localităților care sunt vii, framăt care mai reiese acum doar din vederile anilor 1900. Vreau să văd școala, Școală, cu dascălii noștri apreciați, vreau să văd piața, Piață, cu țăranii noștri musceleni și produsele lor naturale, vreau să avem spital, unde să își dorească să revină și să ne îngrijească doctorii noștri extraordinari, după facultate. Vreau să avem drumuri care să ne lege de București și Brașov, pe care să circulăm fără a ne pune viața în pericol. Vreau să începem să arătăm frumos lumii cine suntem și câte tradiții sănătoase sunt la noi. Vreau să redăm șanse micului producător și inițiativelor private. Vreau să revenim la credință.

Da, știu, nu spun nimic nou, toți muscelenii care citesc aceste rânduri se regăsesc în cele de mai sus și își doresc și ei asta. Desigur, toți cei care vizează funcții de conducere își doresc, de asemenea asta, sau cel puțin, pretind asta.

Dar cine poate face asta?

Este evident că până acum nu s-a reușit. Nu cred că mai este nevoie să detaliem, micile reușite ale ultimilor 30 de ani pălesc în noianul de nereușite.

Cum ar trebui să fie primarul și echipa care vor conduce Câmpulungul?

În primul rând, vor trebui să pună nevoile muscelenilor mai presus de orice. Sună patetic, dar nu știu să o scriu altfel.

Mai apoi, cei care vor conduce trebuie să știe că reprezintă în primul rând oamenii și orașul, iar până acum au reușit doar câteva administrații locale în România.

Cei care vor conduce orașul nu trebuie deciși în funcție de cine îi susține sau cine îi propune, decât dacă propunerea și susținerea vine de la oameni, de la locuitori. Viitoarea echipă trebuie decisă în funcție de proiecte, de viziune, de capacitatea de a atrage fonduri și de capacitatea de a ști să cheltuiască acele fonduri pe specificul zonal.

Cei care vor conduce orașul trebuie să unească, nu să dezbine.

Viitorul primar are nevoie de susținere locală, are nevoie de viziune, de curaj, de spirit de muncă, de disponibilitate, de răbdare, de inspirație în alegerea oamenilor noi pe care îi va aduce, dar și în a celor experimentați pe care îi va păstra.

Viitorul primar trebuie să fie un om gospodar, să aibă spirit antreprenorial și să știe să își motiveze echipa și să implice cât mai multe societăți locale în dezvoltarea zonei. Trebuie să poată atrage investitori și fonduri europene, plecând de la mai nimic.

Viitorul primar trebuie să fie angajatul cetățenilor și nu conducătorul lor.

Câmpulungul e încă viu și are nevoie să fie condus de un spirit viu.

Pot eu să fiu vârful de lance care să facă toate cele de mai sus? Vom vedea, e o temă de gândire.

Cert este că decizia implicării într-o competiție care nu mă influențează doar pe mine sau familia mea, ci și o întreagă comunitate este extrem de importantă și complexă.

De aceea, dacă voi simți că se pot crea premisele ca eu, cunoștințele mele, puterea mea de muncă și implicare să se completeze cu un context, cu un cadru care să le pună în valoare și să fie de folos orașului nostru drag, muscelenii vor fi primii pe care îi voi anunța.

Acum, atenția mea este direcționată în primul rând spre demararea cu succes a unui nou an competițional în campionatele de automobilism sportiv din România și crearea unor condiții din ce în ce mai bune celor peste 1800 de membri ai comunității noastre de motorsport.

Indiferent de ceea ce va urma, pentru mine Câmpulungul va rămâne linia de start și de sosire.”, este punctul de vedere oficial al lui Norris Măgeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.