2018 – Anul Centenarului Marii Uniri, este un bun motiv pentru ca mai toate instituţiile statului, mai ales cele cu specific strict cultural, să organizeze o serie de evenimente.

În Argeş, încă de la începutul anului a fost aprinsă „Flacăra Centenarului”, un simbol ce face un tur al localităţilor din judeţ, urmând ca „în jurul datei de 1 Decembrie să ajungă şi la Monumentul Eroilor de la Mateiaș, iar pe 1 Decembrie la Alba Iulia”, dacă este să luăm în calcul nu un calendar oficial al manifestărilor, ci declaraţia preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu, din luna ianuarie, când Flacăra a fost aprinsă la Muzeul Goleşti.

Cum nici la nivel de Argeş nu s-a anunţa un calendar strict al Centenarului, am încercat să aflăm dacă la Câmpulung, cel puţin la nivel de instituţii s-a stabilit ceva în colaborare cu judeţul sau dacă există activităţi pe plan local dedicate acestui eveniment ce se doreşte a fi unul de amploare cel puţin din punct de vedere al mediatizării şi al cheltuielilor.

Astfel că, am transmis un set de întrebări manager-ului Muzeului Municipal Câmpulung, Alexandru Oprea, urmând a încerca să obţinem şi un punct de vedere oficial din partea directorului Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, Liviu Cioacă.

Domnule Oprea, care este programul activităților prevăzute la nivel de Câmpulung în anul Centenarului?

Pe parcursul anului 2017, precum și în 2018, Muzeul Municipal Câmpulung, conform solicitărilor primite, a transmis lista activităților indicative prevăzute pentru acest eveniment următoarelor autorități: Primăria Municipiului Câmpulung, Prefectura jud. Argeș, Consiliul Județean Argeș, Direcția Județeană pentru Cultură Argeș, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Departamentului Centenar, și altor autorități cu competențe în acest domeniu.

O listă finală a manifestărilor organizate de Muzeul Municipal Câmpulung va fi disponibilă publicului, inclusiv prin canalele media, în cursul lunii martie.

Care este colaborarea cu alte instituții din județul Argeș?

Până la acest moment, Muzeul Municipal Câmpulung nu a primit solicitări de colaborare decât din partea Muzeului Golești și a Muzeului Județean Argeș privind participarea Detașamentului Mateiaș (al Muzeului Municipal Câmpulung) la ceremonia de aprindere a Flăcării Centenarului la Golești (ianuarie 2018), precum și din partea Primăriei Mioveni, în vederea organizării în comun a unor manifestări dedicate Centenarului. Muzeul Municipal Câmpulung a solicitat în câteva rânduri – pe cale informală – instituțiilor de profil din județ întocmirea unui protocol de colaborare pe tema Centenarului, cu o definire clară a listelor de activități prevăzute și a atribuțiilor fiecărui partener. Acest lucru nu s-a finalizat până în prezent.

Precizăm, cu această ocazie, că Muzeul Municipal Câmpulung are toată deschiderea și disponibilitatea, ca de altfel oricând, de a participa la orice evenimente și manifestări dedicate Centenarului, în limitele sale de competență, precum și de a acorda sprijin, în măsura posibilităților, în organizarea unor astfel de evenimente.

Tot în acest context, dorim să reamintim faptul că la toate evenimentele organizate de către Muzeu, toate autoritățile statului și instituțiile de profil au fost invitate, oficial, să își trimită reprezentanți, sau să participe, dacă ar fi dorit acest lucru.

Când ajunge „flacăra” la Câmpulung?

Muzeul Municipal Câmpulung are cunoștință de inițiativa Consiliului Județean de a organiza acest eveniment, așa cum spuneam în răspunsul la prima întrebare, când am fost invitați să participăm la aprinderea oficială a acesteia la Muzeul Golești. Calendarul oficial al acestui eveniment nu ne-a fost comunicat până la acest moment, inclusiv dacă există intenția de a se organiza la vreuna din secțiile Muzeului nostru.

Ne puteți puncta acțiunile pe care le veți avea în decursul acestui an în afara municipiului?

Până la momentul prezent, Muzeul Municipal Câmpulung are colaborări prevăzute pentru acest an cu Muzeul Militar Național, Primăria Mioveni, Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Muzeul Municipal Curtea de Argeș. Planul efectiv al acestor manifestări va fi comunicat publicului larg pentru fiecare caz în parte.

Vă mulțumim pentru ocazia oferită de a clarifica anumite aspecte legate de activitatea noastră și vă stăm, oricând, la dispoziție pentru orice informații de interes public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.