Conform Primăriei municipiului Câmpulung, la ora actuală, întreg amplasamentul din mijlocul Pieţei Primăriei, format din: bazin, placă, statuie inox dată în folosinţă în anul 1982, are o valoare de inventar de 114.250 lei. O valoare ce se va duce pe apa sâmbetei în momentul în care Piaţa Primăriei va intra în reabilitare, iar statuia şi întreg amplasamentul sunt menite să dispară din peisajul câmpulungean.

Statuia Căderea lui Icar, a fost realizată la începutul anilor ’80, la fosta uzină ARO Câmpulung. Autorul statuii fiind sculptorul Vasile Rizeanu. Doi ani mai târziu, după ce statuia a fost ţinută ascunsă sub o prelată la Secţia Prototip din cadrul defunctei uzine ARO Câmpulung, a ajuns să fie amplasată în Piaţa Primăriei unde se găseşte şi acum şi ridică zeci de semne de întrebare vizavi de ceea ce reprezintă. În viziunea autorului statuia reprezintă Căderea lui Icar, în timp ce imaginaţia câmpulungenilor a trecut limitele şi i-a dat chiar unele conotaţii cu tentă sexuală. Denumind-o în timp „doamna Ghizdavăţ” sau „Ginecologie”.

Ce este drept e drept că niciodată la baza statuii nu a existat vreo placă pe care să fie scris numele autorului şi ceea ce reprezintă, motiv pentru care imaginaţia tuturor a fost mereu pusă la greaua încercare de a descoperi ceea ce ar putea fi.

În urmă cu ceva ani am reuşit să aflăm chiar de la un fost prim secretar al Câmpulungului reala poveste a statuii şi cum s-a născut în halele ARO fiind făcută din inox, un metal de preţ în anii ’80.

„Gheorghe Mateescu, care ar fi vrut să fie prim secretar, a făcut scrisoare către Elena Ceauşescu. A scris că am furat piatra de Albeşti să fac blocul „Rechinilor”, că am furat dalele de la piaţă tot pentru bloc, că am dat copiilor mei apartamente acolo, că am furat inoxul de la ARO să fac o statuie nevestei în faţa blocului „Rechinilor”. Ca paranteză statuia aia se făcuse pe vremea domnului Giuvelcă de către sculptorul Vasile Rizeanu. Era ţinută ascunsă undeva sub o prelată, la Prototip, în uzină, pentru că dacă se auzea au băgat inoxul într-o statuie era jale mare. Este vorba de Căderea lui Icar, statuia care este şi acum în Piaţă. Şi dacă tot era blocul gata am vorbit cu ei să o punem în Piaţa Primăriei. Nimic nu era adevărat din ce reclama Mateescu, secretar II cu probleme organizatorice în primărie, la Elena Ceauşescu.”, ne dezvăluia cu puţin timp înainte de a părăsi această lume penultimul prim secretar al (pe atunci) oraşului Câmpulung Muscel, Ion Ghizdavăţ (încetat din viaţă, la vârsta de 76 ani, în data de 4 octombrie 2013).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.