Toată ţara ştie că fosta vedetă Pro TV Elena Lasconi a ales Câmpulung Muscel. Acum rămâne de văzut dacă şi câmpulungenii vor alege schimbarea, dacă vor alege Elena Lasconi.

Pentru a o cunoaşte mai bine, pentru a-i cunoaşte o bună parte dintre proiecte şi cum vede rezolvarea unor probleme stringente ale urbei noastre i-am solicitat un scurt interviu:

R. – Am intrat în ultima săptămână a campaniei electorale şi cred că v-aţi făcut o imagine vizavi de ceea ce îşi doresc câmpulungenii de la viitorul primar.

În acest context ne puteţi face o succintă prezentare a proiectelor dumneavoastră în calitate de candidat la funcţia de primar al municipiului Câmpulung din partea USR – PLUS?

Elena Lasconi – Sigur. Proiectele noastre sunt foarte serioase, întocmite profesionist, nu sunt doar niște cuvinte care “să dea bine” în campania electorală. De ce sunt bune? De ce sunt altfel? Simplu. Pentru că se bazează pe nevoile concrete ale oamenilor. În luna februarie și la începutul lunii martie, am fost împreună cu colegii mei pe toate străzile din Câmpulung. A fost o muncă titanică, pentru că am luat la pas toate cele 225 de străzi din oraș. I-am întrebat pe câmpulungeni: „care e problema, concret, în locul în care trăiți?”, „ce vă nemulțumește în felul în care este condus orașul?”, etc. Abia după ce am aflat „ce îi doare” pe câmpulungeni şi după ce am prelucrat cele peste 1.300 de chestionare rezultate, am întocmit proiectul de guvernare locală.

Sunt trei linii mari de dezvoltare a Câmpulungului:

Reconstrucția Câmpulungului, în special prin fonduri europene. Am dezvoltat acest capitol pornind de la infrastructura din Câmpulung,  pe care o consider extremă urgență. Din păcate, felul în care s-a făcut politică și administrație în ultimii ani au adus orașul în felul în care îl vedeți. Nu ar trebui să vorbim în 2020 despre gospodării neracordate la rețeaua de apă, canalizare și gaze și de drumuri neasfaltate. Ei bine, acestea sunt nevoi de bază ale câmpulungenilor, iar cea mai mare parte se pot face din fonduri europene. În 2021-2027 România va avea alocată o sumă record de la Uniunea Europeană: 80 de miliarde de euro, iar eu am alături de mine specialiști cu ajutorul cărora să scriem proiecte și să aducem bani la Câmpulung. Vreau să înființăm un departament pentru atragere fonduri europene în Primărie. În plus, o să deschidem primăria pentru cetățeni. Ce înseamnă asta: fiecare câmpulungean va fi tratat cu respect, vom digitaliza administrația şi vom asigura transparența acesteia. Îmi doresc să ajungem cu Primăria în secolul în care trăim, să nu mai pierdem timpul la cozi și să așteptăm cu lunile o hârtie care poate fi eliberată pe loc sau online. În primii doi ani vom accesa fonduri europene și pentru anveloparea blocurilor, reabilitarea fațadelor clădirilor vechi din centru, parcuri, spații de agrement și locuri de joacă pentru copii, dar și pentru a crea noi locuri de parcare prin tehnologie „smart”.

Atragerea de investitori pentru a crea noi locuri de muncă. Lipsa locurilor de muncă este cea mai mare durere a câmpulungenilor. Vechea clasă politică nu a făcut nimic pentru a dezvolta orașul și prin urmare aproape zece mii de câmpulungeni au plecat la muncă în străinătate și în alte localități din țară pentru a supraviețui. Mulți își doresc să se întoarcă acasă la copiii, părinții, bunicii și prietenii lor. Asta îmi doresc și eu. Orașul este despre oameni, despre o comunitate unită, o comunitate care acum este dezbinată tocmai din cauza felului rânced în care se face politică și administrație în Câmpulung.

Dezvoltarea turismului. Îmi doresc foarte mult ca municipiul Câmpulung să devină stațiune turistică de interes național. De ce? Pentru că, vom putea accesa mai mulți bani pentru dezvoltare, vom crea mai multe locuri de muncă mai bine plătite și mai ales pentru că AVEM CU CE să ne mândrim.

Detalii găsiți și pe website-ul www.elenalasconiprimar.ro.

R. – V-aţi regăsit în nemulţumirile câmpulungenilor şi propriile motive care v-au determinat să candidaţi la funcţia de primar al municipiului Câmpulung?

Elena Lasconi – M-am lovit de același dispreț al funcționarilor publici și de lipsă de respect. Calc în aceleași gropi ca și ceilalți câmpulungeni. Pe strada mea nu există canalizare, gaze și asfalt. După 14 ani de mers în audiențe la primari, abia anul trecut ne-au conectat la rețeaua de apă, după ce a apărut în presa națională că o să candidez la Primărie.

R. – Este foarte clar că aţi intrat în această luptă electorală pentru a câştiga. Totodată s-a văzut că aţi reuşit să strângeţi în jurul dumneavoastră nu numai o echipă tânără pentru Consiliul Local, dar şi o echipă de consilieri personali. Cum v-aţi ales oamenii care vă vor ajuta şi sprijini din momentul în care aţi deveni primarul Câmpulungului?

Elena Lasconi – Să știți că oamenii au venit lângă mine. Au văzut cum gândesc, cine sunt și că vreau, pot și știu să fac. Toate lucrurile acestea s-au întâmplat natural. În ceea ce privește alegerea consilierilor personali, criteriul de bază este competența. Nu mă interesează ce culoarea politică au. Important este să fie profesioniști.

R. – certitudinea că sunteţi principala opţiune a câmpulungenilor, în data de 27 septembrie a.c., sau vă aşteptaţi şi la surprize şi mai puţin plăcute?

Elena Lasconi – Nu știe nimeni. Eu sunt pragmatică. Atmosfera de pe fiecare stradă din Câmpulung este extraordinară, dar o să vedem la vot. Aceasta este șansa reală de schimbare în bine a Câmpulungului și cred că mulți câmpulungeni simt și înțeleg asta.

R. – Un subiect tabu al acestei campanii electorale, un subiect neatacat de nici unul dintre aspiranţii la fotoliul de primar este cel al problemelor din faţa nevăzută a Câmpulungului, din aşa zisa „lume interlopă”. Cum v-aţi implica în calitate de primar pentru a rezolva problemele din „acvariu”? Şi aici ştiţi foarte bine la ce ne referim, respectiv la traficul de carne vie şi de droguri. Cum vedeţi colaborarea UAT Câmpulung cu instituţiile MAI?

Elena Lasconi – Colaborarea va fi una instituțională, întemeiată pe prevederile legale care o reglementează. Pentru o colaborare instituțională eficientă, trebuie mai întâi întărită autoritatea locală, din ambele puncte de vedere – atât al competenței, cât şi al integrității.

R. – Totodată cum vedeţi rezolvarea problemelor sociale, ce propuneţi ca soluţie pentru persoanele fără adăpost, cum veţi descuraja cerşetoria (cu menţiunea că foarte mulţi din ultimele două categorii nu sunt din Câmpulung)?

Elena Lasconi – Atragerea de investitori, dezvoltarea turismului, vor contribui la ridicarea nivelului de trai al întregii comunități, inclusiv al persoanelor defavorizate. Există şi soluții de atragere a fondurilor europene pentru ajutorarea persoanelor vârstnice şi a celor defavorizate, pe axele 5 şi 8 din Programul Operațional Incluziune şi Demnitate Socială. În ceea ce priveşte cerşetoria şi în special exploatarea cerşetoriei, care este infracțiune, reafirm ca prioritate întărirea autorității locale, aşa cum am arătat la întrebarea anterioară.

R. – Umblă zvonul că printre schimbările pe care le veţi face ca viitor primar este şi aceea a desfiinţării Poliţiei Locale? Aveţi în plan acest lucru?

Elena Lasconi – E o nuanță aici. Am spus că în momentul de față Poliția Locală e inutilă, pentru că nu lucrează în interesul cetățenilor, ci al Primarului. Eu nu dau verdicte în ceea ce privește desființarea Poliției. O să cântăresc foarte bine lucrurile, o să mă consult cu cetățenii, dar și cu specialiștii și doar după aceea vom lua o decizie.

R. – Cum veţi susţine (sau obliga) proprietarii de clădiri de patrimoniu să-şi refacă şi să-şi întreţină imobilele?

Elena Lasconi – În primul rând vreau să îi cunosc. Vreau să aflu care sunt exact problemele, pentru a găsi soluții. Dacă aș fi un politician clasic, v-aș spune că se rezolvă în șase luni. Eu nu voi face niciodată promisiuni deșarte, pentru că pe mine tocmai asta, dar și minciunile politicienilor, m-au adus în această luptă. Sunt fonduri europene pentru a restaura clădirile vechi, există și granturi norvegiene, bani există. Trebuie doar accesați și există cel puțin două abordări care au funcționat la Sibiu și Oradea. Nu inventăm noi roata, dacă funcționează în alte orașe, o să funcționeze și la noi.

R. – Ne puteţi spune şi de ce aţi ales o campanie atât de agresivă, mai ales la adresa unuia dintre principalii dumneavoastră contracandidaţi? Vă este teamă de el?

Elena Lasconi – Doamnă dragă, eu nu o să ascund niciodată adevăruri evidente. Contracandidatul de care vorbiți pozează în politician de porțelan, dar a asmuțit „câinii” pe mine. E o persoană fără scrupule, care a scos mulți bani din buzunar pentru ca o armată de oameni să mă calomnieze, să mă târască prin noroi folosind minciuni și invenții. Avem de-a face cu o mafie care ține cu dinții de putere. Nu au nicio treabă cu binele câmpulungenilor, ci doar cu accesul la banii publici. Despre asta e vorba. Agresivitatea vine tocmai de la ei, pe principiul „hoțul strigă hoții”. Știu că au trimis oameni în toată țara ca să „sape” în trecutul meu și nu au găsit nimic. Apoi și-au luat consultanți care i-au învățat să mintă deșănțat pentru că altfel or să piardă alegerile. Să nu vă imaginați că aici este vorba doar de primarul în funcție, e vorba de multe alte persoane care au mari interese financiare: firme de casă, interlopi etc. Toți lucrează împreună și îi au alături și pe angajații din Primărie, Poliție Locală, ADP, etc, care sunt plătiți din banii câmpulungenilor, iar în timpul serviciului își pun tricouri roșii și fac campanie electorală. Asta e realitatea. De partea mea sunt oamenii, de partea primarului cei menționați mai sus. Simt din teren că au pierdut teren, indiferent cât de mult asfalt electoral or să toarne, așa că sunt disperați și sunt capabili de orice. Lucrurile sunt mai grave decât vă spun acum, însă o să vă detaliez după alegeri.

R. – Şi o ultimă întrebare: Care este cea mai mare dorinţă a dumneavoastră la ora actuală?

Elena Lasconi – Să mă apuc de treabă la Primărie și să începem să transformăm Câmpulungul într-o bijuterie.

Un interviu realizat de Ioana ŞTEFAN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.