Deputatul Adrian Miuțescu, membru fondator al partidului Forța Dreptei, consideră că Guvernul a ratat ocazia să ia măsuri eficiente pentru a atenua efectele crizei economice, limitându-se însă la acordarea unor vouchere cu o valoare infimă, pentru a sprijini doar anumite categorii sociale.

“Executivul dovedește rea voință și incapacitatea de a-i ajuta pe români în fața valului de scumpiri. Coaliția de la guvernare e surdă la propunerile noastre, băltind în suficiența dată de majoritatea parlamentară care o susține.

De asemenea, Guvernul PSD-PNL nu a luat în considerare propunerea noastră, a parlamentarilor Forța Dreptei, care am insistat încă din februarie, printr-un proiect de lege, pentru plafonarea prețului final al carburanților, o reducere temporară a accizei și o reducere temporară a cotei TVA la carburanți  până la sfârșitul anului.

Între timp, la pompă litrul de benzină standard a ajuns să coste 8 lei, motorina- 9 lei, iar rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, de la 10,15% în martie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35%, cele alimentare cu 13,54%, iar serviciile cu 7,11%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.

Ca tabloul dezastrului să fie complet, BNR a majorat dobânda de politică monetară de la 3% la 3,75%, ceea ce înseamnă că se scumpesc creditele și ratele românilor, măsură BNR încearcând să țină sub control inflația.

În fața valului de scumpiri, Guvernul PSD-PNL le scoate ochii unor categorii de români cu vouchere sociale pentru hrană, de doar 125 lei/lună. Ce dă cu o mână, Guvernul ia însă cu cealaltă. Compensarea facturilor la energie a fost și ea aplicată defectuos, deși Forța Dreptei a propus din ianuarie măsuri pentru reducerea facturilor la energie pentru toți românii: reducerea TVA la 5% pentru energie, suspendarea imediată pentru o perioadă de 12 luni și eliminarea treptată a certificatelor verzi, suspendarea imediată și eliminarea bonusului de cogenerare, eliminarea accizei la energia electrică și aplicarea măsurilor de compensare a prețurilor la energie pentru toți consumatorii, inclusiv pentru cei care au depășit limitele de consum lunar stabilite prin lege.

Fără măsuri corecte și urgente, care sunt la îndemâna Guvernului, ne îndreptăm către un dezastru economic pe care din ce în ce mai mulți români nu numai că îl anticipează, dar, din păcate, au început să îl simtă pe propria piele”, a declarat deputatul Adrian Miuțescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.