Tineri, frumoşi şi nu în ultimul rând foarte deştepţi, mai mulţi liceeni de la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” Câmpulung au reprezentat România, şi în acest an, la „Moot Court International – Gdynia (Polonia) 2020”.

Relatarea finală a celor ce au participat la cea de-a cincea ediţie a celei mai mari competiții universitare în domeniul Dreptului Internațional Penal o a fac chiar participanţii echipei României, câmpulungenii noştri:

„A fost un concurs deosebit de valoros și de strâns. Judecătorul Alphons Orie a repetat constant că valoarea echipelor participante este mult peste așteptările lui, iar punctajele au fost foarte apropiate. Echipa noastră a fost “outstanding” (excepțională), așa cum a numit-o judecătorul mai sus numit și diferența foarte mică de punctaj a făcut ca România să nu fie în marea finală.

Am doar cuvinte de laudă pentru acești tineri care au intrat în roluri pe care noi adulții le-am refuza din cauza complexității și a emoțiilor. Nu este ușor ca ei să pledeze în Limba Engleză în fața unor judecători reali de la Curtea Internațională de Justiție, care au participat direct la marile procese legate de atrocitățile din fosta Iugoslavie. De asemenea este foarte greu să se susțină argumente cu terminologie juridică, să se facă o serie de conexiuni cu psihologia celui acuzat de crime de război, să se rețină legi din Dreptul Internațional, dar mai ales să le aplice și să le interpreteze pe loc în fața judecătorilor. Locurile unde au pledat echipele sunt puncte de reper ale justiției poloneze: Facultatea de Drept din Gdynia, dar și Facultatea de Drept, Curtea de Apel și Solidarity Center – toate din Gdansk.

Câștigătoarea de anul acesta a fost Africa de Sud – Pretoria Team – o explozie de viața pe care noi europenii o vedem exotică, dar echipa aceasta a câștigat a doua oară, confirmând valoarea.

Personal, în afara faptului că mi-aș fi dorit enorm să câștige echipa noastră, aș fi vrut să câștige Venezuela, nu e vorba aici de valoare, ci de empatie: am stat de vorbă cu cei de acolo și ne-au mărturisit că ceea ce se întâmplă acum în Venezuela întrece orice imaginație, că realitatea lor poate fi un caz, din păcate, la Curtea Internațională de Justiție. Echipa lor ar fi vrut să ducă premiul acasă ca pe un țipat împotriva sistemului. Dincolo de concursul propriu zis, am văzut cât de frumoși sunt tinerii lumii, ce entuziaști și ambițioși sunt! Ultima petrecere , dedicată prieteniei dintre echipe, a strâns într-un singur loc pe toți tinerii care au uitat de rase, religii, concursuri, ură și politică… au fost o lecție pentru noi, oamenii mari care suferim niște mutații sufletești și distrugem lumea.

Mi-aș dori ca toți membrii echipei Moot Court România să meargă mai departe la Facultatea de Drept și această experiență să îi ajute pe acest drum”. (prof. Laura Căciulă)

„Am lucrat foarte mult pentru pregătirea argumentelor și cred că știm cu toții că nu am fi reușit fără sprijinul de specialitate al doamnei avocat Popescu. Comparativ cu celelalte țări participante, consider că am avut un parcurs foarte bun în concurs. Organizarea a fost minunată, iar programul pe care l-am avut ne-a ținut mereu în priză. Am vizitat Gdynia și Gdansk, unde chiar am și concurat în câteva instituții importante pentru cele două orașe și pentru istoria Poloniei. A fost o experiență deosebită, care pentru mine a însemnat deschiderea către noi perspective.” (Emanuela Grigorescu)

„O modalitate de dezvoltare personală care sigur ne va ajuta pe fiecare dintre noi să devenim mai buni. A fost o competiție foarte grea în care au concurat oameni din toate colțurile lumii; ne-am făcut prieteni cu care sperăm că poate-poate să ne reîntâlnim cândva. Și nu în ultimul rând, am reuși ca noi să fim o echipă mai bună”. (Teo Manu)

„Unul dintre momentele mele preferate din acest concurs a fost acela când, după ce s-a terminat finala, un grup format din 3 români, 2 colegi din Azerbaijan, 1 rus, 1 băiat din Polonia, 1 fată din Africa de Sud și o alta din SUA, dar care emigrase din Israel, am început să vorbim despre sistemele de educație din țările noastre”.( Sânziana Sendroiu)

„International Moot Court 2020” a ancorat într un mod unic conceptia de competiție îmbinată cu o prietenie aparte și variată din punct de vedere cultural. Ceea ce ne-a unit pe toîi la Gdynia a fost spritul de echipă, ambiția, dorința de a surprinde cât mai multe experiențe și de a cunoaște noi concepții din domeniul abordat. A fost o încântare de a face parte din echipa României și de a trăi împreună întreaga multitudine de sentimente. Îi prețuiesc pe toți care au luat parte la izvorârea acestei experiențe incomparabile!” (Ioana Manole)

„A fost o experiență plină de emoție, adrenalină şi cunoştere. Diversitatea culturală a fost, în opinia mea, punctul forte al competiției. Uitându-te de-a lungulul camerei și realizând că în momentul respectiv se vorbesc peste 10 limbi, din părți poate chiar opuse ale globului, fiecare cu povestea şi particularitățile ei, este copleșitor! În ciuda necesitățății cunoașterii aprofundate a dreptului internațional și a limbii engleze, multe alte lucruri contează de fapt în sala de judecată: încrederea în tine şi în argumentul tău, limbajul nonverbal, puterea şi convingerea că ceea ce spui este lucrul corect și mai ales capacitatea de a te ridica din propriile greşeli. Am pledat în fața celor mai înalţi judecatori ai ICC, unde fiecare detaliu contează, iar cuvintele sunt singura ta armă. Consider că toți am trecut peste multe bariere, atât personale cât şi culturale, şi am reuşit să ne reprezentăm ţara cu succes şi, mai important, să rămânem cu prieteni şi amintiri de neuitat”. (Bianca Godea)

„Moot Court 2020 a fost o experiență ce nu poate fi descrisă în câteva rânduri. Timp de o săptămână am avut parte de emoții la rundele ce s-au desfășurat, dar și distracție alături de concurenții din celelalte țări participante. Am avut ocazia de a vizita atât Gdynia, cât si Gdansk-ul istoric, dar și de a ne revedea cu o parte din concurenții de anul trecut. A fost o ocazie interesantă de a ne dezvolta și sunt recunoscătoare că am avut parte de o astfel de experiență ”.( Cătălina Vlad)

„Respect, competiție si seriozitate sunt cele 3 cuvinte cheie de la Moot Court. Pot spune că am avut parte de toate 3, și nu numai. Diversitatea concurenților a fost un prilej deosebit de a afla cât mai multe informații despre țări necunoscute direct până acum, cum ar fi : Venezuela, St.Marteen sau chiar Mongolia sau USA. Am legat prietenii pe care sper să le menținem, în ciuda faptului că ne despart mii de km…M-am mândrit că sunt româncă și am avut ocazia să reprezint țara într-o astfel de competiție internațională. Un lucru esențial pe care l-am învățat în această călătorie (la propriu și la figurat) este că indiferent de situație trebuie să luptăm pentru drepturile noastre și să nu uităm de unde am plecat”. ( Maria-Georgiana Pătru)

În loc de concluzie , ”sentința” avocatei Brîndușa Popescu, al cărei sprijin de specialitate este de ne egalat:

„A fost o competiție organizată extraordinar, prin eforturile administrației locale din Gdynia, ale Justice Resorce Center, N.Y, ale doamnei Debra Lesser, dar în special ale doamnei profesoare Anna C.Rutka , care a unit toate firele acestui efort comun pentru o realizare de excepție. INTENS este cuvântul care poate descrie cel mai bine competiția. Ar mai fi vorba despre entuziasm, bună pregătire juridică, emoție, pasiune pentru domeniul dreptului international. Am fost cel mai aproape de marea finală din toate participările de până acum. Cel puțin în confruntarea directă cu echipa finalistă din USA am fost mai buni și astfel am avut finala noastră, în care am fost felicitați ca și câștigători. Bineînțeles, punctajul total se stabilește în urma unui algoritm complex care are în vedere abilitățile de a expune argumentele în limba engleză, iar echipele care vorbesc această limbă uzual sau nativ au un mare avantaj. Suntem tot mai buni, aceasta este concluzia mea! Ca să dau un exemplu, finalista – Africa de Sud avea o echipă de sprijin cu 4 avocați și 4 profesori însoțitori, echipa din Saint Marin avea 4 avocați, Venezuela – 4 avocați, etc. Rămânem o excepție frumoasă, iar pasiunea și dorința de a performa, dorința de a învăța a elevilor participanți, implicarea lor, ne situează la acest nivel mondial.

Mulțumesc mult întregii echipe (văzută și cea nevăzută, din spate, de sprijin). Au fost excepționali, fiecare în parte, și toți împreună!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.