Galerie foto de groază! Investiţiile „de lux” vandalizate încă din faza execuţiei!

Un vechi proverb românesc spune foarte bine că „Omul sfințește locul.”, însă la Câmpulung zicala populară poate să fie rescrisă ca „Omul distruge locul”. Un exemplu mai mult decât elocvent este noul parc din Cartierul Vişoi, de lângă Biserica de Lemn, unde se tot lucrează la amenajare şi, deşi este şantier în lucru, zona este folosită continuu ca orice spaţiu destinat recreerii.

În loc de succintă prezentare vom face o descriere a etapelor parcurse în timp pentru apariţia unui nou parc în Câmpulung.

În 2015, primăria a investit, prin SPADPP, suma de 71.796 lei, suplimentată în timp cu încă 23.838,18 lei.

În 2017, tot primăria, tot prin SPADPP, şi-a trecut în lista de investiţii şi  „execuţia amenajării Parc Cartier Vişoi” pentru suma de circa 600 mii lei. La acea dată fiind făcută şi o prezentare scrisă a ceea ce a început să prindă contur, dar să şi fie distrus – Parcul din Vişoi:

„Amenajarea suprafeței va include implementarea mobilierului urban specific acestei activități, bănci, zona umbrită parțială de-a lungul unor alei (umbrar pentru suport, flori) pergole amplasate în câteva zone pentru crearea unei anumite imagini arhitecturale, coșuri de gunoi și corpuri de iluminat spaţii publice. Se va căuta extinderea spațiului de joacă existent prin adăugirea unui chioșc (umbrar), cât și reamenajarea spațiului de nisip, restul putând fi acoperit cu covor elastic de cauciuc realizat prin turnare continua nu prin plăci îmbinate. Deoarece în zona Blocului 18 există o diferență de nivel, se vor efectua lucrări de sistematizare verticală incluzând și executarea unor trepte pe aleea pietonală principală, care va uni spațiul de joacă cu strada Emil Gârleanu. Se va crea o tramă simplă de alei în jurul aleii principale. La realizarea tramei de alei se vor folosi pavele prefabricate de beton, folosindu-se culori calde din gama bej deschis. Prin amenajarea spațiilor verzi se va spori gradul de confort al locuitorilor. De asemenea, siguranța copiilor va fi asigurată prin crearea locurilor de joacă dedicate cu echipamente care satisfac toate standardele europene în vigoare. Parcul urmează să fie reamenajat ca loc de odihnă și de joacă pentru copii”.

Revenind la istoricul amenajării parcului din Vişoi putem spune că, la ora actuală, încă se află în plin proces de amenajare, lucrările începute în luna mai 2018 nefiind finalizate nici până astăzi din motive ce nu ţin neapărat de constructor, ci mai mult de proiectare şi de sursele de finanţare.

În acelaşi timp, respectivul spaţiu este distrus treptat. Vopseaua de pe bănci s-a umflat şi se exfoliază, mesaje scrijelite cu obiecte ascuţite, coşurile de gunoi au fost vandalizate, gunoiul se adună ca în curtea Staţiei de Transfer deţinută de Văsâi în Grui, iar pe spaţiile verzi cresc în voie plante „exotice” printre care mişună tot felul de lighioane. În foişorul destinat copiilor mici se joacă fotbal, iar iluminatul lipseşte cu desăvârşire. Pe scurt: ceea ce începuse să prindă contur se transformă în imaginea dezastrului.

Ca să nu mai vorbim de proiectul în sine care în teren prevede, ca orice alt proiect derulat la Câmpulung, tone de betoane, piatră şi mai puţin loc verde.

Ne întrebăm, retoric, unde este Mediul în astfel de situaţii în care spaţiile verzi sunt înlocuite cu ciment şi maldăre de piatră? În timp ce primăria investeşte permanent în staţii de monitorizare a calităţii aerului! Posibil… pentru a se putea constata cu acte în regulă cu cât creşte, de la an la an, gradul de poluare la Câmpulung!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.