Acest Guvern este un guvern al stagnării, un guvern socialist, un guvern care risipește banii publici încasați suplimentar în urma inflației care a dus la sărăcirea populației. Principala sursă de venit pentru Buget a fost reprezentată de creșterea prețurilor respectiv a tarifelor pentru diferite produse și servicii. Veniturile la Buget au crescut, de fapt, pe baza sărăcirii populației, pe baza scăderii puterii de cumpărare. Cheltuielile cu investițiile, cele care reprezintă motorul creșterii economice și care susțin dezvoltarea țării, au scăzut în prima parte a acestui an în timp ce au crescut cheltuielile cu bunuri și servicii (creștere cu 16,4%), cele cu asistența socială (creștere cu 16,8%)”, a transmis Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei.

”Ministrul Finanțelor Câciu minte! Deficitul prezentat de el, adică 1,71% nu este cel real. Deficitul real pe primelor șase luni este de 3%. Procentul prezentat de Câciu ascunde faptul că nu au fost făcute anumite cheltuieli prevăzute în buget, iar motivul pentru care nu au fost făcute este pentru că nu a alocat bani!

3 exemple clare:

  • Cheltuielile pentru compensarea prețurilor plafonate la energie și gaz natural (estimate pentru lunile aprilie – decembrie la 7 mld. lei pentru gaz 34 mld. lei pentru energie) nu au fost acoperite de la Buget.
  • Cel puțin 2 mld. lei pentru rambursare TVA și concedii medicale nu au fost plătite de către Guvern. Chiar Ministrul Finanțelor spune că veniturile din TVA, pe primele 6 luni, au fost de 45,5 mld. lei, crescând cu 27,5% față de perioada similară din 2021 în timp ce rambursările din TVA au crescut doar cu 2%.
  • Există cheltuieli cu plată amânată pentru situațiile de lucrări pe toate programele de investiții.

Prezentarea făcută de Câciu arată că intenționat a vrut să manipuleze lucrurile, după rețeta clasică a PSD. Pentru multe capitole bugetare a prezentat datele prin comparație cu 2021, dar doar pentru cele care îi conveneau. De exemplu:

  • La Capitolul Investiții nu a prezentat datele prin comparație cu anul anterior. Aici s-ar fi văzut clar că au scăzut cheltuielile cu investițiile pe primele 6 luni ale anului 2022 comparativ cu 2021. Anul trecut s-au cheltuit 21,35 mld. iar anul acesta 21 mld. lei.

În materie de absorbție a fondurilor europene, Guvernul Ciucă se îndreaptă spre un dezastru. Procentul de absorbție este de 63,7% în condițiile în care avem mai puțin de un an și jumătate (sf. anului 2023) din actualul exercițiu financiar 2014-2020. Vom pierde cel puțin 20% din banii pe care România ar fi trebuie să îi utilizeze pentru investiții, programe de formare profesională, dezvoltare de servicii:

  • 1 mld. euro alocați pentru cele 3 spitale regionale (Craiova, Iași, Cluj). Suntem astăzi doar în faza de semnare a contractelor de proiectare. Este nerealist să creadă cineva că vor fi gata până în 2023.
  • 3 mld. euro alocați în POIM, faza a 2-a a POS Mediu: Extindere rețele de apă și canalizare, proiecte derulate de companii locale prin ADI locale. Sumele cheltuite până în prezent, pentru astfel de proiecte complexe, sunt infime.

Se vede cu ochiul liber că acest Guvern nu are capacitatea managerială de absorbție a resurselor europene nerambursabile și preferă să crească veniturile la Buget din sărăcirea populației. Nu s-a îmbunătățit colectarea TVA, ci doar au crescut prețurile care sunt referința pentru TVA, de aici și cifrele cu care se laudă în mod incorect, guvernul. Atenție la creșterea veniturilor nefiscale cu 64%! Intenționat au fost lăsate marile companii ale statului să facă profituri exagerate pentru a crește încasările la buget. Costurile certificatelor de CO2 sunt la 90 euro bucata de la 14 euro cât erau în 2020, ceea ce se reflectă în facturile populației dar și în costurile rafinăriilor.”, este analiza prezentată într/un comunicat  de reprezentanții Forța Dreptei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.