De pe la un timp la Câmpulung, s-a implementat ideea că la conferinţele de presă jurnaliştii trebuie să stea cuminţi şi chiar să aplaude, şi în nici un caz să pună întrebări ce ar leza interesele celor ce-şi prezintă cu mare satisfacţie realizările sau proiectele pe banul public.

Aşa s-a întâmplat şi la conferinţa de presă ce a avut loc miercuri, 1 noiembrie 2017, la primăria municipiului, cu ocazia demarării proiectului „Schimbă-ţi viitorul! Dezvoltarea socială şi economică a persoanelor defavorizate din zona de nord a Municipiului Câmpulung”.

Unde, reprezentantul uneia dintre firmele private ce se ocupă de buna derulare a proiectului şi de cheltuirea unei bune părţi din fondurile europene obţinute s-a arătat iritat de întrebările legate de sumele de care v-a beneficia direct şi a considerat că jurnaliştii indiscreţi sunt prezenţi la conferinţa de presă pentru a se auzi vorbind singuri. Căci, în loc să răspundă la obiect la întrebări a ales să facă remarca „Aţi venit să vă auziţi cum vorbiţi?”.

Interesantă atitudine, şi mai interesantă abordarea. Omul e clar că e susţinut şi nu îi place să fie deranjat, când doar are profit şi el şi din modul în care  acoperă scurgerea unei părţi din banii europeni către terţe buzunare.

Reprezentantul firmei SC Profi Jobs Consulting SRL, Eduard Mihai, a tot încercat să ocolească un răspuns la o întrebare referitoare la procentul de care firma pe care o reprezintă îl obţine de pe urma implementării proiectului cu fonduri europene. Iritat de întrebări care nu erau cu tentă elogioasă, ci mai degrabă „indiscrete” la adresa profitului mai că nu ne-a întrebat, pe noi jurnalişti, ce căutăm acolo unde eram invitaţi la o conferinţă de presă.

Cert este că din atitudinea domniei sale am putut înţelege că în spatele unui minunat proiect bazat pe spinările oamenilor amărâţi din Câmpulung se ascund interese financiare. Dat fiind că dintr-un simplu calcul firmele private ce se ocupă de bunul mers al proiectului se aleg cu o felie consistentă de fonduri europene. Asta şi în condiţiile în care chiar şi locaţia pentru desfăşurarea unor activităţi din proiect, cum ar fi cunoaşterea persoanelor nevoiaşe, se face într-o locaţie privată, respectiv o pensiune, nu un spaţiu din cele multe goale pe care le deţine municipiul.

Şi asta în contextul în care bine se cunoaşte că pentru a se obţine astfel de proiecte şi pentru a fi implementate este nevoie de persoane cheie ale sistemului de absorbţie a fondurilor.

Proiectul este unul ce vizează reducerea numărului de comunități marginalizate (non – romă) aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, prin implementarea de măsuri integrate unde Municipiul Câmpulung este Beneficiar.

Şi cum bine se ştiu că de pe la Guvern, aici fiind vorba de Ministerul Fondurilor Europene, se dau banii pe criterii de eligibilitate politică, şi Câmpulungul a avut şansa de a i se aproba un proiect (POCU 4.2), cu o valoarea totală eligibilă de 18.867.983,53 lei, cu o perioadă de implementare 34 de luni începând cu data de 29 august 2017. Proiectul având un grup ţintă de 565 de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială.

Întreaga sumă este repartizată pe parteneri, în funcţie de activităţile asumate în cadrul proiectului, astfel:

  1. Beneficiar: Municipiul Câmpulung – Partener 1 – 8.084.747,34 lei
  2. Partener 2 – SC Agrafics Communication SRL – 4.223.469,58 lei
  3. Partener 3 – SC Profi Jobs Consulting SRL – 3.748.512,03 lei
  4. Partener 4 – SPAS Câmpulung – 2.029.658,02 lei
  5. Partener 5 – Şcoala Gimnazială „C.D. Aricescu” Câmpulung – 781.596,56 lei.

După cum se poate vedea o sumă destul de mare, aproape 8 milioane de lei se duc către două firme private ce au calitatea de parteneri în proiect şi care, oficial, este înghiţită pentru a fi proiectul implementat. Sumă ce reprezintă puţin mai mult 40 la sută din valoarea proiectului.

Doar de o parte, reprezentând circa, 60 la sută din suma totală, beneficiind în mod direct cei care sunt grupul ţintă al implementării proiectului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.