Candidatul ALDE la funcţia de primar al municipiului Câmpulung, Florin Bivol a face, în mediu online, o prezentare simbolică a unor a dintre problemele Câmpulungului şi zonei Muscel.

„MUNTELE! „A trecut întâi o boare, pe deasupra…” şi au început să ne plece fraţii, copiii, nepoţii… şi a început să bată vântul, tot mai tare şi mai tare… muntele abia dacă se mai vedea.

Mateiaşul, Kogaionul Muscelului, s-a scufundat parcă în nesfârşit. Aici şedea îngropată moştenirea noastră, pe-aici trecut-au teutonii, dar şi bravii oşteni ai lui Negru – Vodă, aici era progadia cu străbunii noştri ce-au luptat pentru un colţ de pământ, paşii celor din rezistenţa anticomunistă şi pavăza noastră, brazii noştrii, mândria noastră de munteni.

Mai întâi s-a defrişat, apoi s-a ales praful pentru ciment.

Parte a patrimoniului naţional, monument al naturii, punct strategic împotriva curenţilor de aer şi straja unui întreg ecosistem, muntele e pe cale să dispară măcinat, pulbere de ciment să se facă, iar vijeliile vin una după alta. A venit una… şi ne-a luat acoperişurile de pe case; a venit alta, care era să ia pe sus capela artiştilor de la Bilceşti, distrugându-i acoperişul, micul cimitir şi smulgând brazii din pământ. Peste conacul Alimănişteanu, care abia se mai ţinea, s-au prăvălit copaci smulşi din rădăcini şi a căzut şi pădurea ce mai rămăsese. Ce loc frumos, ce punct de belvedere: Leaota şi Iezerul şi Păpuşa, toate se vedeau de-acolo, iar acum… prăpăd… se vede baza muntelui, ras ca-n palmă şi combinatul… cu camioanele, cu gunoiul şi cu toate binefacerile lui. Ne-au modernizat spitalul, au refăcut izvorul de la Kretzulescu, doar – doar de ne-ar închide gura… Alo? Ministerul Mediului, Ocolul Silvic, Primăria, Consiliul Local? Sunteţi plătiţi din banii noştri, ai cetățenilor… .

Nu mai sunt crestele muntoase, ne fuge pământul de sub picioare şi biserica de pe deal… şi vine furtuna… .

Mai sunt și alte puncte de exploatare, luate pe nimic, la Lereşti, în Valea Dobriaşului şi sus, pe dealul Miriuţă al Stoeneştilor.

Şoapta sinistră a vântului se aude tot timpul!

Au făcut foraje şi în satul Piatra, pentru că vor să pună la pământ până şi „Turnul Pietrei”. Se vorbeşte de concesionarea a 7 ha. Fraţilor, astea-s locuri de pe vremea lui Mihai Viteazul! Noroc cu oamenii din sat, patrioţi, care s-au mobilizat şi au strâns semnături după ce i-a alertat un consilier local… . Cât o să ţină şi asta! Pitorescul sat de pe colinele „Pietrei”, cu bisericuţa lui ce se arată de cum cobori pe drumul Târgoviştei… cred că o să ajungă cu exploatarea calcarului până la minele de uraniu din Stoeneşti şi până la „Cetăţuie”, vechea aşezare dacică… .

Ca să nu mai vorbim de tonele de deşeuri otrăvite, de pe fosta platformă ARO şi din camioane, şi de crematoriul de la Holcim, unde se ard toate mizeriile continentului. Ăsta-i alt ciment! Dar de incendiul de la „parcul industrial” din octombrie 2013? Dar de „umplutura” ce rezultă în urma arderii și care se tot aşează pe malul Argeşelului, lângă combinat? Dar de ploile acide, mizerabile, de calitatea aerului şi a apei, de sănătatea noastră, de cazurile de cancer care s-au înmulțit în Câmpulung? Aţi auzit ceva, cumva, despre Garda de Mediu sau siguranţa statului?! Zice că s-ar fi plimbat câteva ture pe aici, dar în final i-a tras și pe ei curentul. Ne doream din nou o stațiune balneo – climaterică, renumită pentru apele sale, pentru aerul curat, o zonă protejată de munți, şi plină de turiști, dar avem în schimb o bombă ecologică cu ceas! Oricând poate avea loc o nenorocire!

E pârtie, pe Măţău, dar de nins nu ninge… .

Şi tot bate vântul… probabil că la următoarea viitură o să aducă şi Mausoleul în oraş şi o să-l facă grămadă în Râul Târgului.

Iar pe voi fraţii mei, vă mai rog odată: Haideţi acasă, să punem hoţii şi mişeii „în două temniţi large”, să restaurăm bisericuţa Bilceştilor şi, cu ce-om putea, să zidim Muntele la loc… .” este ceea ce a postat Florin Bivol pe Facebook. Un comentariu acid la una dintre realităţile pe care câmpulungenii aproape că nici nu le mai bagă în seamă, pentru că în decursul vremii mulţi au strigat şi totul a fost degeaba.

Foto – sursa Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.