Curtea de Argeș va fi gazdă, în premieră, pentru Festivalul Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român. Evenimentul va debuta joi, 18 mai, la ora 19.00, la Centrul de Cultură și Arte “George Topîrceanu”, cu o Gală specială de deschidere, urmând a se derula până sâmbătă seară, într-o serie de 5 proiecții cu intrare liberă.

La Gala specială de deschidere de joi, 18.05.2023, vor lua cuvântul doamna Alina Gorghiu, Președinte interimar al Senatului României și domnul Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Festivalul Filmului European este organizat cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene. Partener al ediției de la Curtea de Argeș este Centrul de Cultură și Arte “George Topîrceanu”.

“Curtea de Argeș, gazda Festivalul Filmului European, devine punctul de întâlnire pentru pasionații de film, regizori talentați și actori remarcabili. Este prima dată când se organizează aici acest festival, iar timp de trei zile, orașul nostru va fi animat de atmosfera magică a cinematografiei europene. Vă așteptăm să vă bucurați de proiecțiile gratuite ale unor filme premiate la Berlin, Veneția, Sundance sau Locarno, multe din ele lansate chiar anul acesta. Este o onoare pentru orașul nostru să găzduiască unul dintre cele mai importante evenimente dedicate cinematografiei europene. Pentru prima seară vă invit să vizionați un film bulgăresc, recompensat cu numeroase premii la nivel european, Strah/Frica”, a declarat Cosmin Petrescu, președintele PNL Curtea de Argeș.

Programul Festivalului Filmului European în Curtea de Argeș – Centrul de Cultură și Arte “George Topîrceanu”, 18 – 20 mai

Joi 18 mai 2023

Gala de deschidere

19:00 Frică / Fear / Strah – r: Ivaylo Hristov / Bulgaria / 2020 / 100’

Vineri 19 mai 2023

17:00 Burning Days / Kurak Günler – r: Emin Alper / Turcia, Franța, Germania, Olanda, Grecia, Croația / 2022 / 129′ (+15)

19:30 Apropierea / Too close – r: Botond Püsök / România / 2022 / 85′ (documentar)

Sâmbătă 20 mai 2023

17:30 Nucul / Silenced Tree / Ceviz Ağacı – r: Faysal Soysal / Iran, Turcia / 2020 / 118’

20:00 Will-o’-the-Wisp / Fogo-Fátuo – r: João Pedro Rodrigues / Portugalia, Franța / 2022 / 67’ (+16)

Invitaţia la film a fost lansată şi de preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu pe pagina sa de Facebook, unde a scris cu puţin timp în urmă că: 

Astăzi, sigur merg la Curtea de Argeș!

Festivalul Filmului European ajunge pentru prima dată în Orașul Regal și abia aștept să urmăresc proiecția cinematografică din această seară, despre care vă spun doar atât: a fost nominalizarea Bulgariei la Premiul Oscar la categoria cel mai bun film străin din 2022.
Vă reamintesc, însă, pe lângă filmul care va rula azi, alte patru filme cât se poate de recente și care au strâns premii multe la Berlin, Veneția, Sundance sau Locarno vă așteaptă să le vedeți la Casa de Cultură din Curtea de Argeș.
Nu ratați această șansă!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.