În domeniul sănătății, a început numărătoarea inversă. Liderii mondiali din sistemul sanitar au desemnat anul 2021 ca Anul internațional al lucrătorilor în domeniul sănătății și îngrijirii (YHCW) în fapt, o recunoaștere a rolului critic al lucrătorilor din domeniul sănătății pe fondul pandemiei COVID-19. Măsurile luate la nivel mondial motivează fiecare stat membru să își ordoneze prioritățile pentru a putea asigura investiții pe termen lung care să ducă la creșterea gradului de acces la servicii medicale de calitate. Sunt zone sensibile care necesită o atenție deosebită nu doar în România, ci și în multe alte state ale lumii.

În acest context, Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România consideră că Anul internațional al lucrătorilor în domeniul sănătății și îngrijirii (YHCW) reprezintă o o chemare în plus la solidaritate într-o perioadă care a pus omenirea la încercare.

,,Desemnarea anului 2021 ca Anul Internațional al Lucrătorilor din Sănătate nu este o surpriză, ci o continuare firească a unei recunoașteri, la nivel înalt, pe care această profesie o merită. Într-un raport cauză-efect, meritul acesta este chiar efectul ținând cont nu doar de sacrificiile făcute de cei din sistemul sanitar, aflați acum în prima linie a pandemiei COVID – 19, ci de întregul lor devotament față de pacienți și de profesia aleasă.

Aceasta nu este o profesie care intră în așteptare după opt ore de muncă mai ales că nevoile pacienților nu au limită de program. Aceasta este o profesie dedicată sănătății, dedicată vieții și este necesar ca implicarea tuturor celor din sistemul medical să fie în raport cu scopul pe care îl are profesia. Este necesar însă ca noi toți să ținem cont de faptul că medicina de calitate implică nu doar buna intenție sau implicarea umană până la sacrificiu. Medicina de calitate se face cu tehnologie de ultimă generație, se face asigurând celor care o efectuează condiții optime de lucru și materiale utile desfășurării actului medical. Este necesar ca de la legislație până la educație și remunerație să fie totul foarte bine pus la punct.

Ca președinte al OAMGMAMR Filiala Argeș, am pus întotdeauna accent pe educația medicală continuă deoarece am considerat esențial acest aspect. Avem nevoie de profesioniști în cadrul fiecărui compartiment medical, iar contextul actual al pandemiei a întărit această nevoie. Este o perioadă pe care trebuie să o traversăm, umăr la umăr, cu maximum de responsabilitate. Dacă pregătim specialiști, întărim sistemele medicale fragile, investim în capitalul uman astfel încât să nu mai avem deficit de personal, responsabilizăm comunitatea atunci statisticile ne vor prezenta datele pe care le așteptăm cu toții. Recunoașterea, la nivel mondial, al rolului pe care lucrătorii din sistemul sanitar îl au este o distincție importantă, un pas important, dar căruia noi îi suntem datori cu toți ceilalți pași, la fel de importanți, pe care nu trebuie să îi întârziem. Acesta este momentul potrivit pentru a ne redeschide agendele, momentul potrivit pentru fapte, este puntea dintre anul disperării și, sperăm cu toții, anul vindecării!”, a declarat Estera Stămoiu, liderul asistenților medicali argeșeni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.