Estera Stămoiu, președinte Ordinul Asistenților Medicali Argeș: „Să facem din prevenție, medicina viitorului!”

Datele din diferite domenii ale sănătății publice au susținut dezvoltarea prevenției, în primul rând prin educația pentru sănătate.

Organizaţia Mondială a Să­nă­tăţii (OMS) a introdus conceptul de şcoală care promovează sănătatea, punând accent pe modificările organizaţionale şi structurale care să amelioreze mediul şcolar, curriculumul, metodele de predare. O analiză efectuată pe baza acestui concept al OMS a unor trialuri controlate randomizate a permis concluzii importante privind programele de sănătate de la nivelul şcolilor. Astfel, intervenţiile bazate pe modelul introdus de OMS la nivelul şcolilor s-au dovedit eficace în reducerea indexului de masă corporală (IMC), în creşterea nivelului de activitate fizică, ameliorarea consumului de fructe şi legume, reducerea fumatului şi în diminuarea fenomenului de bullying.

Sistemul educațional are un rol decisiv de jucat. El contribuie la îmbunătățirea sănătății ca mediu de viață pentru copii și adolescenți.

„Sănătatea nu este absența bolii, ci este o resursă pe care fiecare individ trebuie să și-o însușească, rolul școlii fiind unul fundamental. Educația pentru sănătate în școli este o verigă importantă în îngrijirea copilului. El trebuie să conștientizeze de la o vârstă fragedă responsabilitatea față de propriul organism. Acest lucru îi poate oferi capacitatea de a-și influența destinul și de a evita comportamentele responsabile de mortalitatea prematură. Cu cât începe educația mai devreme, cu atât mai mult înțelege că sănătatea este un dar pe care trebuie să-l prețuim. Acest lucru îi va facilita o aderare la comportamente sănătoase în adolescență.

O abordare interinstituțională a sănătății copiilor și adolescenților ar trebui să orienteze și consolideze organizarea legăturilor structurale între sistemul de educație, cel de sănătate și organizații profesionale. Această abordare ar trebui să servească drept bază pentru definirea misiunilor asistenților medicali școlari.

Educația pentru sănătate în școli, pentru mine, este o axiomă ce nu mai are nevoie de argumente.

Asistenții medicali au dobândit competențe profesionale privind educația pentru sănătate încă din perioada de formare. Trebuie doar valorificat potențialul lor. Asistenții medicali sunt deja o armată formată în educația pentru sănătate și de care populația poate beneficia.

Educația pentru sănătate are ca prioritate formarea unor abilități de viață sănătoasă. Astăzi, în mileniul trei, când viața individului a devenit mai complicată, când știința și întreaga societate au evoluat, educația pentru sănătate se impune ca o necesitate și devine o condiție esențială a educației unei națiuni civilizate.

Sunt și voi rămâne un promotor  al educației pentru sănătate ca premisă a prevenției, nu doar din perspectiva profesionistului, cât și din perspectiva calității de părinte, perspectivă din care știu că educația pentru sănătate începută încă din perioada copilăriei creează fundamentul asigurării unui stil de viață sănătos, formarea și deprinderea unei conduite preventive pentru a avea o populație sănătoasă. Ca asistent medical, apreciez un astfel de demers și consider că este nevoie să ne implicăm, pe toate segmentele profesionale necesare, pentru punerea sa în practică.

Observăm că ne confruntăm cu apariția timpurie, la vârste fragede, a unor afecțiuni, adicții, boli transmisibile care pot fi prevenite printr-o mai accentuată comunicare și informare a copiilor noștri cu privire la riscurile unei igiene necorespunzătoare, a consumului și abuzului de tutun, alcool și droguri. Trebuie avut în vedere că acei copii care conștientizează de mici importanța unei alimentații sănătoase, a activității fizice, a igienei personale, a evitării obiceiurilor nocive pentru sănătate nu doar că vor adopta aceste comportamente, dar vor deveni reprezentanți ai stilului de viață sănătos în rândul familiei și apropiaților. Putem face, astfel, prevenție și o putem promova.

Trebuie să gândim și să găsim, împreună, cadrul legislativ, educativ, dar și moral care să permită accesul la informații cu privire la sănătatea fizică, psihică și emoțională a copiilor noștri.

Educaţia pentru sănătate – promovarea unui stil de viaţă sănătos în rândul copiilor şi adolescenţilor – poate fi considerată cea mai eficientă măsură preventivă pentru a asigura o populaţie sănătoasă.”, a concluzionat Estera Stămoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.