În perioada 12-15 noiembrie a.c. s-a desfășurat ultima vizită de studiu a delegației OAMGMAMR în Spania, condusă de președintele Mircea Timofte, la partenerul Consejo General de Enfermeria, în cadrul proiectului “Schimb de bune practici: elaborarea și completarea planului de îngrijiri”. Din filiala Argeș au participat: Estera Stămoiu – președinte OAMGMAMR Argeș, Irina Georgescu – director de îngrijiri Spitalul Județean de Urgență Pitești și Adina Arvatu – asistent medical generalist.
Cu referire la acest subiect, Estera Stămoiu a declarat:
”A fost o experiență profesională plină de sens, de semnificație, de perspectivă, o experiență pe care dorești să o împărtășești, să o intensifici, să o aduci cu tine acasă, dându-i o finalitate concretă. Mi s-a conturat o viziune clară despre ceea ce trebuie să devină planul de îngrijire în profesia noastră. A fost acea cursă rapidă, care ne-a dus la destinație: un plan de îngrijire la standarde înalte, capabil să maximizeze calitatea îngrijirilor.
Proiectul ”Elaborarea și completarea planului de îngrijiri”, conceput și derulat de Ordin în parteneriat cu Consejo General de Enfermeria, este un proiect, nu doar cu prezent, cât mai ales cu viitor, pentru că, sunt convinsă, va remodela îngrijirile medicale, va avea un impact semnificativ asupra profesiei noastre.
Sunt multe diferențe între sistemul nostru de sănătate și cel spaniol, dar sunt și multe asemănări. Sunt aspecte care ne despart, dar sunt mai multe cele care ne unesc: viziunea comună de a proteja publicul, oferindu-i îngrijiri la cele mai înalte standarde și de a reprezenta interesele profesionale ale asistenților medicali.
Una dintre diferențe este aceea a sistemului de formare în profesia de asistent medical. În Spania, încă din 1977, formarea în profesie este exclusiv academică, realizată prin studii universitare. După promovarea examenului de licență, cu titlul unic de calificare de asistent medical generalist, există posibilitatea specializării, în 7 domenii de asistență medicală, obținându-se astfel titlul de asistent medical specializat.
Raportat la planul de îngrijire, am constatat că se bucură de o importantă susținere legislativă, actul de reglementare de bază existent încă din anul 2002 fiind Legea autonomiei pacientului; ulterior, dincolo de legislația specifică profesiei de asistent medical, regăsindu-se ca indicator de finanțare al spitalelor, în contractul, angajamentul administrativ al spitalului cu autoritatea contractantă.
Un aspect remarcabil este că toate activitățile concurente planului de îngrijire sunt digitalizate, iar planul de îngrijire nu este apreciat ca un moft sau un lux, el reprezintă o necesitate, o obligație a asistentului medical de a înregistra standardizat îngrijirile acordate pacienților. El definește profesia, fiind o expresie clară a autonomiei profesiei, nu are caracter formal sau facultativ, ci are la bază judecata clinică proprie, capacitatea de a pune un diagnostic de îngrijire.
Un alt aspect important și necesar de a-l menționa, este atenția care se acordă cercetării, fără de care ”nu există dezvoltarea profesiei”.
Nu în ultimul rând, cabinetele proprii ale asistenților medicali, a căror înființare a început încă din 1980, raportul îngrijirilor, elaborat de către asistenții medicali la externarea pacientului, sesiunile clinice comune medic-asistent și multe alte asemenea aspecte profesionale, au fost suficiente motive să pot concluziona că proiectul nostru și-a atins scopul, și, cu siguranță, într-un orizont de timp rezonabil, vom beneficia în mod concret de o îmbunătățire a planului nostru de îngrijire.
Dar, pentru ca tot ce ne dorim să se întâmple, e nevoie de noi toți, asistenții medicali, să avem convingerea că, împreună, totul este posibil!”
NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.