Anual, în fiecare zi de 4 februarie, este marcată  Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, cu scopul de a crește gradul de informare și de a promova cele mai eficiente și noi metode de prevenire și combatere a acestei boli.

În România mortalitatea prin cancer este peste media UE și a crescut pentru șase tipuri de cancer din anul 2000, iar aceasta reflectă rezultate sub nivelul optim al programelor de screening și depistare precoce și reclamă necesitatea unor eforturi suplimentare de prevenție.

Organizația Mondială a Sănătății anunță că cel puțin o treime din cancere pot fi prevenite prin alegeri sănătoase de viață, o alimentație sănătoasă, menținerea unei greutăți optime, mișcarea fizică, comportamente care sunt la îndemâna fiecăruia.

Estera STĂMOIU Președinte OAM Argeș

Luna noiembrie a anului 2022 a fost marcată de un pas important, chiar istoric, promulgarea legii prin care s-a  aprobat Planul Național de Combatere a Cancerului, principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de prevenire și de combatere a cancerului la nivel național, un document  strategic care include o politică unitară de acțiune pentru garantarea dreptului la sănătate.

Primele trei mari obiective generale ale acestui Plan sunt prevenția, realizarea unei strategii naționale de promovare a conceptelor de prevenție, măsurarea factorilor de risc asociați cu apariția cancerului.

Planul Național de Combatere a Cancerului este angajamentul  tuturor factorilor cu responsabilități în acest domeniu, pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul cancerului. Lupta împotriva cancerului începe cu prevenția, iar cooptarea mai largă a asistenților medicali este foarte importantă în creșterea gradului de acoperire al programelor de screening și prevenție. Valorificarea la un nivel superior de încredere și responsabilitate, potrivit competențelor lor profesionale, ar crește potențialul de prevenire și diagnosticare precoce al cancerului.

OAMGMAMR Argeș a planificat și  în acest an o serie de activități  menite a crește nivelul de educație sanitară a populației și  gradul de conștientizare  a problematicii acestei maladii, precum și de  pregătirea și creșterea abilităților personalului medical.

Cancerul este despre viață! Despre oameni și speranțe! Este despre astăzi și acum, individual și împreună. Putem preveni mai mult, putem acționa mai mult, putem aduce mai multă speranță. Avem datoria să acționăm în numele celor pe  care unii dintre noi i-am pierdut în  bătălia cu această boală.

Stă în puterea noastră ca oameni și profesioniști, să ne implicăm activ în conștientizarea acestei problematici, de prevenție și educație pentru sănătate, pentru că numai așa și noi putem salva o viață.”, a declarat Estera Stămoiu, președinte al OAMGMAMR Argeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.