Mega afacerile muscelene de pe seama retrocedărilor şi a defrişărilor de pădure au adus un profit imens unui grup de rucăreni ce s-au mulţumit, în timp, doar să-şi umfle conturile vânzându-şi pădurile retrocedate mai mult sau mai puţin legal, dar nu înainte de a le defrişa.

Cumpărător un cetăţean german, reprezentatul unui grup internaţional cu interese de a stopa tăierile ilegale de pădure şi a conserva o mare suprafaţă de pădure din Carpaţi.

Cunoscut zonal ca „neamţul Christoph”, cetăţeanul german Christoph Frantz Johannes Promberger este, la această dată, cel mai mare proprietar de pădure din zona Muscelului, reprezentant al mai multor societăţi comerciale, printre care şi SC Sănătate şi Natură SRL, şi al unor asociaţii şi fundaţii, precum: Fundaţia Conservation CARPATHIA (FCC).

Tot „neamţul” este cel care a reuşit să intre cu majoritate de dramuri în Obştea Moşnenilor Rucăreni şi Dâmbovicioreni, ajuntat fiind şi de Peter Dan Dimăncescu, un englez cu sânge românesc, stabilit în SUA şi cunoscut ca şi „Consul Onorific al României la Boston”.

De salutat iniţiativa „neamţului” şi a altor personaje ce au ştiut că pădurea aşa cum a fost rămâne pentru totdeauna „aur verde”.

Pe lângă proiectele de Mediu ce se pot obţine de la Uniunea Europeană, mai mult ca sigur zona Rucărului se va deschide şi către turismul internaţional, mai ales dacă străinii ce au devenit proprietarii miilor de hectare de pădure musceleană vor reuşi să-şi vadă cu ochii şi visul de a „pune” de-un Parc Naţional, care „va fi o zonă sălbatică de clasă mondială, un exemplu de conservare în Europa şi cel mai emblematic Parc Naţional de pe continent”, dacă ar fi să rupem din descrierea FCC.

Despre Christoph Promberger!

„Neamţul”este trezorier la ProPark – fundaţia pentru arii protejate, dar şi administratorul a peste 50.000 de hectare de pădure în Argeş, Braşov şi Dâmboviţa. El, sau prin soţia sa Barbara Promberger – Furpass, administrează şi societăţile: SC SĂNĂTATE ŞI NATURĂ SRL, SC ALMIMAX NATURA SRL, SC EQUUS SILVANIA SRL, SC YETI SRL,  WILDLAND – S.R.L (fondator o companie daneză – AKTIESELSKABET AF 16/11/2005), B.C.P. WILD LIFE SRL, etc, dar şi FUNDAŢIA CONSERVATION CARPATHIA, SRL-uri prin care achiziţionează păduri sau doar le administrează pe cele ale statului din ariile protejate, în numele unor concernuri europene. Având nevoie de o suprafaţă de circa 250 mii de hectare de pădure pentru a putea să-şi vadă visul cu ochii, acel vis de a crea cel mai mare Parc Natural de nivel Mondial.

De asemenea important este că la finele săptămânii trecute, Guvernul a aprobat suma de care pot beneficia proprietarii de pădure din ariile protejate.

Valoarea totală maximă aferentă schemei de ajutor pentru perioada 2017 – 2020 a fost estimată la 285 milioane lei. Pentru anul 2017, valoarea totală maximă este de 19 milioane lei.

Schema care este prevăzută în actul normativ se aplică proprietarilor privați, persoane fizice și juridice, precum și asociaților acestora care au în proprietate păduri pe ale căror terenuri forestiere există restricţii de mediu aplicabile activităților forestiere.

Suprafața aproximativă pentru care se vor acorda compensații este de 216.000 ha, din care:

31.000 ha situate în tipul funcțional T1, pentru care proprietarii primesc, conform metodologiei de calcul, suma de 493 lei/an/ha;

85.000 ha situate în tipul funcțional T2, pentru care proprietarii primesc, conform metodologiei de calcul, suma de 226 lei/an/ha.

În concluzie, rucărenii, şi nu numai, au ştiut doar să obţină de la stat pădure, să o taie la ras şi mai apoi să o vândă fără a se gândi la ziua de mâine. De aici şi iniţiativa unora de-ai noştri de a scăpa de asociaţiile proprietarilor de pădure şi de obştile moşnenilor, ţinta fiind fondurile nerambursabile de la UE, fondurile de la Mediu şi alte avantaje ce deja încep să se arate.

Căci, nu degeaba se spune că „Noi, nu ne vindem ţara!”. Nu! Noi, ne-o dăm degeaba sau în avantajul unora şi-al altora puşi doar pe căpătuială rapidă fără aşteptare sau ceva efort.

De aceea să nu se mire nimeni dacă în cel mai scurt timp va avea nevoie de paşaport pentru a se plimba prin pădurile României.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.