Potrivit unul decret prezidenţial, contrasemnat de premierul României, apărut în Monitorul Oficial din ultima zi a lunii octombrie, Muzeul Municipal Câmpulung se regăseşte într-o foarte scurtă listă a instituţiilor muzeale care au primit distincţia naţională și medalia de onoare:

– Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului”.

Este cât se poate de oficial că, Muzeului Municipal Câmpulung i s-a recunoscut, astfel, contribuţia la promovarea Războiului pentru Întregirea Neamului, prin organizarea unor acţiuni menită să scoată în evidenţă unul dintre cele mai importante momente din istoria României.

Foarte interesant că, la Câmpulung este tăcere pe acest subiect şi că nimeni nu pare a cunoaşte faptul că Muzeul Municipal este cea de-a doua instituţie câmpulungeană care a primit o importantă distincţie din partea şefului statului.

Managerul Muzeului Municipal Câmpulung, Alexandru Oprea fiind cât se poate de surprins în momentul în care am dorit să-i luăm, telefonic, o declaraţie. Acesta ne-a precizat, bâlbâindu-se, că nu a primit nimic oficial şi că nu a citit Monitorul Oficial.

„Nu am primit nimic. Aaaa!!! Am primit ceva de la preşedinţie, dar pentru Colegiul Pedagogic. De Muzeu nu ştiu nimic!”, a fost şi declaraţia plină de bâlbe a primarului municipiului Câmpulung, Liviu Ţâroiu.

Îi transmitem noi felicitările de rigoare însoţite de mesajul că „este cât se poate de oficial că în orice moment trebuie să se aştepte să primească invitaţia de a se prezenta la ceremonia de decernare a distincţiei”.

În anul 2018, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înfiinţare, pentru rezultate de excepţie şi pentru promovarea calităţii învăţământului românesc, Colegiului Naţional Pedagogic Carol I i-a fost conferit Ordinul „Meritul pentru învățământ” în grad de Comandor.

Cuvintele sunt de prisos, fapt pentru care redăm integral textul apărut în MONITORUL OFICIAL nr. 878, din 31 octombrie 2019:

„În temeiul prevederilor art. 94 lit. a) și ale art. 100 din Constituția României, republicată, precum și ale art. 1 alin. (1) lit. a) și alin. (2) din Legea nr. 91/2018 privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului și Centenarul Marii Uniri, în semn de apreciere pentru activitatea de studiere, promovare și păstrare vie a evenimentelor și participanților la Războiul pentru Întregirea Neamului, contribuind la apărarea și perpetuarea memoriei sacrificiului uman dintre 1916 – 1919,

Președintele României d e c r e t e a z ă:

ARTICOL UNIC

Se conferă Medalia Comemorativă Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului:

 1. Muzeului Național de Istorie a României, București;
 2. Muzeului Național Cotroceni, București;
 3. Muzeului Vrancei, Focșani;
 4. Romfilatelia – S.A., București;
 5. Institutului Național al Patrimoniului, București;
 6. Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu;
 7. Muzeului Municipal Câmpulung, Câmpulung Muscel, județul Argeș.

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

KLAUS-WERNER IOHANNIS

În temeiul art. 100 alin. (2) din Constituția României, republicată, contrasemnăm acest decret.

PRIM-MINISTRU

VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ

București, 31 octombrie 2019

Nr. 780”.

Legea care stă la baza conferirii unor astfel de distincţii este Legea nr. 91/2018, privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului şi Centenarul Marii Uniri, şi care stabilește o serie de măsuri administrative, financiare și cu scop aniversar cu privire la cele două evenimente  esențiale în istoria statului român.

Prin lege, se instituie următoarele distincţii naţionale și medalii de onoare:

Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului”;

– Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”;

– Medalia Parlamentară „România Centenară”;

– Distincţia Parlamentară „100 de ani recunoştinţă”;

– Medalia de onoare „Loc al Războiului pentru Întregirea Neamului”;

– Medalia de onoare „Loc al Marii Uniri”.

în cazul Medaliei Comemorative „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului”, în formularea și motivarea propunerilor se vor avea în vedere:

 1. a) acțiuni concrete și constante de promovare a Războiului pentru Întregirea Neamului;
 2. b) realizarea și/sau promovarea creațiilor științifice, artistice, educative cu privire la Războiul pentru Întregirea Neamului;
 3. c) realizarea de proiecte de restaurare, conservare și punere în valoare a mormintelor şi a operelor comemorative de război din Războiul pentru Întregirea Neamului;
 4. d) colecţionarea, conservarea, restaurarea și punerea în valoare a materialelor documentare legate de Războiului pentru Întregirea Neamului;
 5. e) editarea, traducerea materialelor de promovare a Războiului pentru Întregirea Neamului.

Nu putem decât să felicităm , pe această cale, colectivul Muzeului Municipal Câmpulung pentru importanta recunoaştere a unor merite, deşi bine se ştie că Muzeul funcţionează într-o clădire „de împrumut”, fără a avea un spaţiu suficient pentru expunerea tuturor colecţiilor, că se fac eforturi susţinute pentru supravieţuirea instituţiei din punct de vedere de financiar şi că existată tot felul de interese, dintre cele mai venale, pe marginea Mausoleului de la Mateiaş.

2 COMENTARII

 1. Păcat că în vasta sa activitate dedicată Centenarului Muzeul Câmpulung Muscel a evitat TOTAL să includă ( chiar dacă nu-i în administrarea SA directă ) și Cimitirul multinațional de Onoare al Marelui Război din Nord-ul orașului aflat la doar 3 Km spre mijlocul comunei Lerești ! Singurele SUTE de morminte individuale ale Primului Război din preajma Câmpulungului . . . . . . . . nepomenite uitate delăsate …. poate NU au meritat .. !?

  • Cimitirul multinațional de Onoare al Marelui Război este un exemplu de bună practică la nivel naţional, la cum se întreţine şi se promoveayă un cimitir internaţional, unde sunt reprezentate trei naţiuni (germană, austro – ungară şi română). De Cimitir se ocupă PRIMĂRIA COMUNEI LEREŞTI, nu Muzeul Municipal Câmpulung.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.