România ascunde în adâncurile sale comori neprețuite, iar printre acestea se numără Barajul Vidraru şi Hidrocentrala Vidraru, o capodoperă a ingeniozității și muncii românești. Situată în inima județului Argeș, barajul și centrala reprezintă simboluri ale puterii și rezilienței naționale.
„Construcții ale argeșenilor, ale românilor, realizate cu eforturi uriașe și inteligență. Dovadă că putem. Acum, la Hidrocentrală, vor începe lucrări de retehnologizare, primele în cei 58 de ani de la darea în funcțiune. Și, o spun din nou cu bucurie, firma care conduce asocierea este tot una românească!
Ieri am fost în vizită, împreună cu premierul Marcel Ciolacu, cu ministrul Simona Bucura Oprescu și administratorul județului, Cristian Puiu, în centrala care uzinează apa și la baraj. Absolut spectaculos!
Fapt: Începuturile proiectului de retehnologizarea datează tot din vremea unui premier PSD, dar abia acum se concretizează. De ce pe alte guvernări nu a fost implicare pentru ca licitațiile să fie finalizate, nu eu trebuie să dau răspunsuri. Important este că acum, în guvernarea Ciolacu, a fost semnat contractul. Iar Hidroelectrica este compania româneasă cea mai importantă. Salvată tot de PSD din falimentul dusă de băieții deștepți din energie cu o importantă complicitate a altor șmecheri din zona politicii, mai ales din PDL, care știți pe unde sunt astăzi!”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Argeş Ion Mînzînă.
Centrala subterană este formată din patru turbine, fiecare de câte 55 MW. Astfel, cu o capacitate de 220 MW, centrala Vidraru reprezintă circa 4% din capacitatea totală a Hidroelectrica – o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh.
Timp de șapte ani, cât vor dura lucrările, Hidrocentrala va funcționa, turbinele urmând să fie modificate pe rând, cu o singură excepție, timp de nouă luni, atunci când activitatea va fi oprită simultan cu o golire parțială a barajului Vidraru.
Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcțiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util.
Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa şi al nouălea în lume între construcţiile similare.
Este un baraj de beton cu dublă curbură realizat din 22 de ploturi verticale, având înălţimea de 166,6 metri şi o lungime la coronament de 307 metri, fiind traversat de 9 galerii orizontale interioare în care se găsesc amplasate aparatele de măsură şi control.
Barajul are o grosime de 6 metri la coronament şi de 25 de metri la bază.
NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.