Deputatul Adrian Miuțescu, vicepreședinte al partidului Forța Dreptei, atrage atenția asupra măsurilor economice neinspirate luate de Guvernul PSD-PNL, care au dus la creșterea inflației și, impliciat, a costului vieții pentru fiecare dintre noi. De asemenea, Adrian Miuțescu vorbește despre avertismentele venite din partea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a declarat că “avem o problemă fiscală majoră pentru că statul cheltuie peste ce adună în visterie”. Deputatul Miuțescu susține că Guvernul se împrumută într-un ritm nemaivăzut, pentru a finanța promisiuni electorale.

“Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi că: <<avem o problemă fiscală majoră și se duce și în deficit. Nici să tăiem cheltuieli, nici să majorăm impozite. De unde atunci? Pentru că statul cheltuie peste ce adună în vistierie, România are o problemă uriașă cu deficitul bugetar>>.

Măsurile luate de Guvernul PSD-PNL în ultimul timp au încurajat inflația și au pus presiune pe agenții economici, creșterea taxelor și impozitelor fiind instrumentul preferat al Executivului pentru obținerea fondurilor de care are nevoie în acest an electoral. Așa cum avertizam, împreună cu colegii din Forța Dreptei, de mult timp, pentru creșterea salariilor unor categorii de bugetari și recalcularea pensiilor, Guvernul PSD-PNL apelează la împrumuturi uriașe. De asemena, prețul energiei este mare, economia românească riscând să devină necompetitivă, deși mare parte din curentul electric și gazele naturale folosite în țară sunt produse de companii de stat.

România a împrumutat joi de pe piețele financiare nu mai puțin de 4 miliarde de euro: 2 miliarde de euro prin vânzarea de titluri obișnuite pe 7 ani și alte 2 miliarde de euro prin vânzarea de obligațiuni verzi pe 12 ani. La finalul lunii ianuarie,Guvernul a împrumutat alte 4 miliarde de euro de pe piețele internaționale.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41%, de la 6,61% în decembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,64%, cele nealimentare cu 7,36%, iar serviciile cu 10,91%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri. Banca Naţională a României a revizuit în ușoară scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie. În schimb, Comisia Europeană a anunțat joi că, potrivit estimărilor, inflația va scădea în UE de la 6,3% în 2023 la 3% în 2024. România rămâne, astfel, una dintre țările europene afectate serios de inflație.

În aceste condiții, este ușor să înțelegem că actuala guvernare amanetează fără scrupule viitorul românilor pentru a-și satisface interesele electorale de moment. Doar o guvernare responsabilă, de dreapta, ar putea readuce România pe drumul cel bun, din punct de vedere economic”- a declarat deputatul Forța Dreptei, Adrian Miuțescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.