În 2018, la Câmpulung Muscel, un lucru este clar, şi acela că majoritatea consilierilor locali câmpulungeni nu prea au habar pe ce anume se duc banii din visteria municipiului. Ori se fac că nu ştiu, că nu cunosc detalii ca să-şi ascundă alte interese. Cu atât mai mult par a nu avea nici măcar curiozitatea de a se interesa ce investiţii mai face primăria şi care sunt costurile. Un astfel de aspect a fost scos la iveală la ultima şedinţă a Consiliului Local Câmpulung din data de 31 octombrie 2018, când la proiectul privind o nouă rectificare bugetară, consilierul local liberal Bogdan David a ridicat problema unei investiţii pentru care s-a alocat o sumă de la bugetul local în timp ce deja licitaţia pentru lucrare avusese loc, chiar pe o sumă mai mică decât cea alocată cu girul aleşilor locali la peste o săptămână după adjudecarea lucrărilor de către o firmă din Ştefăneşti – Argeş. Lucrarea fiind scoasă la licitaţie pe SEAP în data de 22 octombrie 2018, la ora 09.23, câştigată de firma SC Invest Prospeed ESM SRL în data de 23 octombrie 2018, la ora 13.58, cu banii alocaţi în cadrul şedinţei Consiliului Local din data de 31 octombrie 2018 şi cu declaraţia publică din plenul şedinţei a primarului Liviu Ţâroiu că licitaţia nu a avut loc.

În continuare redăm integral dialogul din timpul şedinţei Consiliului Local al municipiului Câmpulung, ce vizează lucrarea de montare covor elastic din cauciuc pentru locul de joacă din Grădina Publică „Merci”, pentru care contractarea lucrării s-a făcut cu 10 zile înainte de a fi alocaţi banii prin Hotărâre de Consiliu Local.

Consilierul local PNL Bogdan David: „Am văzut că aţi prins nişte bani pentru nişte lucrări. Sunt banii prinşi pentru un covor de cauciuc. Cei pentru lucrările care s-au făcut în Grui sau alţii?”

Primarul Liviu Ţâroiu: „Banii din Grui, la ce s-a făcut, sunt prinşi în bugetul ADP-ului. Avem în Grădina Publică locul de joacă în care avem un contract de sponsorizare cu Holcim pe această sumă şi băgăm suma în bugetul nostru ca să facă covor elastic (bâlbâieli) la locul de joacă din Grădina Publică. Procedura de licitaţie se derulează,  se face la noi. La noi se face! Holcim-ul… nu au mai dorit să mai facă dânşii cum făceau până acum”.

Consilierul local PNL Bogdan David: „Şi aţi făcut licitaţia?”

Primarul Liviu Ţâroiu: „Nu! Urmează! Trebuie s-o bag în buget! Cum să o fac dacă nu o am în buget?!”

Consilierul local PNL Bogdan David: „Doamnă director (n.red. adresându-se directorului economic al primăriei Violeta Iarca) s-a făcut licitaţia?”

Primarul Liviu Ţâroiu: „Nu! Sigur nu s-a făcut!”

Directorului economic Violeta Iarca: „Nu am cunoştinţă, dar se putea face pentru că avem contractul de sponsorizare încheiat. Există un cadru legal.”

Consilierul local PNL Bogdan David: „Vă spun eu că s-a făcut! S-a făcut şi e atribuită şi este pe altă sumă decât cea pe care astăzi trebuie să o votăm pentru acest covor.”

Directorului economic Violeta Iarca: „Nu putem trece altă sumă decât cea pe care sponsorul o trece în contractul de sponsorizare. Cu această sumă venim, astăzi (n.red. 31 octombrie a.c.), cu rectificare. ”

Primarul Liviu Ţâroiu: „Dacă şti ceva, trebuie să şti că s-au făcut nişte discuţii, probabil, dar nimic altceva. Nu e nici o licitaţie!”

Consilierul local PNL Bogdan David: „Este făcută procedură. Este pe SEAP. Intraţi şi dumneavoastră. Ce vreţi să vă spun? Că s-a stabilit şi cine face lucrarea!”

Consilierul local ALDE Sergiu Cicu, în calitate de preşedinte de şedinţă: „Cine a făcut licitaţia?”

Primarul Liviu Ţâroiu: „Măi, oameni buni! Lăsaţi! Nu s-a făcut licitaţia! Vă demonstrez că nu!”

Consilierul local PNL Bogdan David: „Vă spun şi la cât o să câştigaţi licitaţia: 79.900! E aşa sau nu e aşa? Dacă e aşa înseamnă că s-a făcut!”

Primarul Liviu Ţâroiu, divagând de la subiect: „Domnul David ştiţi jumătate din discuţie. Cel care a făcut oferta şi cel cu care am lucrat la ADP a ridicat valoarea acestui loc de joacă în funcţie de metrul pătrat. Nu o să mă contrazic cu dumneavoastră că eu spun că am toate informaţiile de piaţă. Eu nu pot să iau peste ce a luat la ADP.”

Consilierul local ALDE Sergiu Cicu: „Bănuiesc că nu se poate lua peste suma alocată de către sponsor! (n.red. discuţie pe lângă subiect în completarea primarului)”.

Primarul Liviu Ţâroiu: „Sigur nu!”

Consilierul local PNL Bogdan David: „După şedinţă vă arăt dovada!”

Consilierul local ALDE Sergiu Cicu: „Rămâne în pronunţare. Sigur! Mai sunt unii de spun că vin cu probe şi nu le aduc. Nu e cazul nostru. La alt nivel!”

Primarul Liviu Ţâroiu: „Discuţia a fost că face Holcim-ul. Nu au mai făcut dânşii şi de acolo a plecat toată…”, şi subiectul a fost schimbat rapid de către preşedintele de şedinţă consilierul Cicu.

Pe scurt şi pentru a fi mai de înţeles, mai ales pentru aleşii municipali, unii total pe lângă subiectul de discuţie, alţii interesaţi de altele sau total dezinteresaţi de ceea ce se întâmplă:

Holcim şi-a arătat disponibilitatea de a mai sprijini municipiul Câmpulung cu o sponsorizare prin care să se toarne şi un covor cauciucat în locul de joacă din Grădina Publică „Merci”. Loc de joacă sponsorizat tot de către aceeaşi societate atunci când a fost făcut.

Astfel că, primăria a înaintat către Holcim o cerere de sponsorizare pentru acoperirea financiară a investiţiei, cerere (se pare) aprobată de către Holcim. Aşa s-a ajuns în punctul în care primăria a trebuit să cuprindă în lista investiţiilor publice din fonduri proprii şi lucrarea de turnare a covorului elastic cu suma de 89.970 lei, sumă aprobată la rectificarea bugetară din şedinţa Consiliului Local de miercuri, 31 octombrie 2018. Totul în situaţia cu multe semne de întrebare în care lucrarea cu pricina fusese deja atribuită prin SEAP încă din data de 23 octombrie 2018 pentru suma de 79.900 lei fără TVA (17.119,84 euro conform datelor publice de pe SEAP), 95.081 lei suma totală cu TVA inclus. Exact o sumă ceva mai mare decât suma prinsă la rectificarea bugetară., ce mai mult ca sigur va atrage după ea o altă rectificare bugetară. Dar, în aceste condiţii, cum rămâne cu sponsorizarea Holcim, care e sumă fixă, iar investiţia ar fi trebuit să se încadreze în acea sumă? Ori pur şi simplu nici contractul de sponsorizare nu a fost încă semnat şi, numai în baza unei promisiuni, primarul Ţâroiu face o nouă investiţie, ascunzându-se sub o perdea de minciuni ce duhnesc a matrapazlâc?

Cert e că se face! Însă cum, în ce mod şi cu ce costuri, dar şi cu ce raport calitate – preţ, chiar nu mai contează pentru cei mulţi cu putere de decizie la vot!

Concluzia: Mulţi ar spune: “Bine că se face!”, nepunându-şi întrebarea şi cum se face. Şi aşa şi toată lumea e mulţumită şi nimeni nu se mai întreabă dacă bazele sunt legale, dacă banii sunt cheltuiţi excesiv şi dacă multe dintre combinaţii au ca scop ascuns şi unele câştiguri pentru persoane ce mai devreme sau mai târziu vor avea nevoie de susţinere pentru a-şi asigura un nou mandat de om politic, fie el primar, parlamentar sau de ce nu posibil europarlamentar!

PS Culmea coincidenţei, pentru cei ce cred în simple coincidenţe mai ales când e vorba de afaceri cu banii publici, preţul lucrării este acelaşi cu cel perceput de firma care a făcut acelaşi timp de lucrări la un alt parc. Respectiv 170 lei pentru un metru pătrat.

Aici, comparând cu licitaţia de lucrare pentru un alt loc de joacă din municipiu unde firma DFS Center Grup SRL şi-a adjudecat lucrarea în valoare de 124.100 lei fără TVA, în data de 20 iunie 2018, pentru montarea unui covor cauciucat pe o suprafaţă de 730 mp.

GALERIE FOTO cu dovada clară că primarul Liviu Ţâroiu a minţit cu nonşalanţă în plenul Consiliului Local sau, mai rău, nu ştie ce fac subalternii săi atunci când este vorba de cheltuirea unor sume enorme pe investiţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.