Săptămâna trecută, compania turcească Yildiz Entegre a anunţat într-un cadru oficial că va deschide, la finalul acestui an, o fabrică de prelucrare a lemnului, în comuna Oarja, județul Argeş. Investiția este estimată la circa 150 de milioane de euro şi va integra un număr de 450 de angajați.

Noua fabrică de la Oarja va produce plăci de MDF și MDF laminat utilizabil în industria mobilei, precum și parchet laminat, uși și hârtie impregnată.

Interesant este că, în anul 2015, autorităţile locale câmpulungene le-au închis uşile în nas solilor turci veniţi la Câmpulung pentru a demara o astfel de investiţie. Aceştia căutând o altă locaţie pentru a-şi deschide afacerea.

Mai jos vă prezentăm articolul pe care l-am scris în luna Martie a anului 2015, referitor la investiţia pe care turcii doreau să o facă la Câmpulung pe terenul fostului Grulen.

„Un turc este interesat să deschidă o fabrică cu 600 de locuri de muncă la Câmpulung
În exclusivitate, am putut afla că municipiul Câmpulung este căutat de potenţiali investitori în zonă, însă totul stă la mâna autorităţilor locale şi la interesul acestora de a dezvolta zona din punct de vedere economic.
Holding-ul turcesc Yıldızlar Yatırım A.Ş. este interesat să investească în România, Bulgaria şi Croaţia, municipiul Câmpulung fiind pe lista de priorităţi pentru faptul că „turcul de la Grulen”, Erdal Duranay, are interesul de a transforma fantomatica sa proprietate.
La ora actuală putem spune că în culise se poartă discuţii privind atragerea Holding-ului către Câmpulung, turcii fiind în căutarea a 40 de hectare de teren pe care să construiască o fabrică de pal, pal melaminat , etc.
Ca o prezentare pe scurt este vorba de o afacere cu lemn deschisă în Turcia în urmă peste 110 de ani, care treptat a ajuns cunoscută pe piaţă, iniţial pentru comerţul cu cherestea şi produse din lemn, ca treptat să ajungă să producă pal şi pal melaminat şi alte produse din această gamă, precum parchetul laminat şi altele.
Potrivit reprezentantului Yıldızlar Yatırım Holding A.Ş., Ömer Karahasanoğlu, compania turcească este interesată de a investi în zonă, de a-şi construi fabrica la Câmpulung, creând astfel peste 600 de noi locuri de muncă într-o primă etapă.
În următoarele zile, Karahasanoğlu doreşte să se întâlnească cu autorităţile locale pentru a le prezenta proiectul său sperând că va găsi la aceştia sprijinul legal de care are nevoie pentru a investi la Câmpulung.
Din discuţiile pe care le-am purtat cu reprezentantul Holding-ului turcesc am putut constata că „au temele făcute”, mai exact au făcut studii privind câştigul, dar şi pierderile pe care l-ar avea compania lor deschizând fabrica la Câmpulung.
Fiind de menţionat că municipiul nu ar fi fost în planul lor de investiţii-n România dacă nu ar fi existat deja un truc la Câmpulung, Erdal Duranay, decis să nu îşi mai ţină proprietatea doar pentru a i se mări taxele şi impozitele la bugetul local.
Acum, mai rămâne de văzut dacă aleşii câmpulungenilor vor da cu piciorul unei noi şanse de a atrage spre municipiu un investitor ce promite că va crea peste 600 de locuri de muncă, dată fiind istoria recentă care este presărată de secvenţe în care potenţialii investitori au fost trimişi la plimbare ori prin indiferenţă ori prin interese.
Acesta este doar începutul unor discuţii care încă nu se ştie cum vor fi finalizate şi dacă acestea vor fi în interesul câmpulungenilor doar pentru că, din câte am putut constat noi, potenţialul investitor nu este dispus să facă compromisuri ilegale pentru a-şi deschide o nouă afacere în România, cu intenţia clară – Câmpulung”.

Săptămâna trecută, în cadrul evenimentului de lansare a lucrărilor de construcție la noua fabrică din Oarja, reprezentanții companiei au anunțat că producția primelor plăci MDF va demara la sfârșitul anului.

Yildiz Entegre vizează atât piața românească, cât și piața comună a Uniunii Europene. Compania va angaja, până la finalul anului, un număr total de 450 de angajați, din care majoritatea sunt ingineri și lucrători specializați. 50 dintre aceștia au beneficiat de traininguri specializate în fabricile companiei din Turcia, urmând ca activitatea de perfecționare a angajaților să continue pe măsura completării echipei de specialiști. Investiția în România se dorește a fi un hub pentru activitatea comercială pe care compania dorește să o extindă în țările membre ale Uniunii Europene.

Complexul de prelucrare a lemnului este construit pe o suprafață de 460.000 mp din care 76.000 mp reprezintă clădirea principală a fabricii. Peste 7 milioane de euro vor fi investiți în achiziția de tehnologie pentru protecția mediului înconjurător, aceasta fiind o preocupare strategică a companiei turcești, la nivel global. Pentru procesul de producție, Yildiz Entegre va achiziționa, anual, aproximativ 800.000 m3 de lemn de calitatea 3 și 4 de la organele competente ale statului – dintr-un total de 18 milioane de m3 – și de la furnizorii privați, asigurând transparența totală a procesului de achiziție.

„Investiția din România este foarte importantă pentru compania noastră pentru că intenționăm să continuăm să ne consolidăm poziția pe piața locală și regională. Ne vom implica în dezvoltarea proiectelor care vor avea o contribuție substanțială la bugetul local și de stat dar și în proiecte sociale. Primul dintre acestea este construcția unui centru de zi pentru copiii cu vârste cuprinse între zero și trei ani, în comuna Oarja” a declarat Mustafa Korkmaz, Directorul General al Yildiz Entegre România.

„Turcia este cel mai mare partener comercial al României în acest moment, cu schimburi comerciale în valoare de 10 miliarde euro iar investițiile turcești în România depășesc 6 miliarde de euro. Avem un tablou favorabil al acestei relații și targeturi ambițioase. Sunt foarte multe societăți care activează în România de mult timp și reinvestesc profitul tot în economia românească” a declarat Excelența Sa, Osman Koray Ertaş, Ambasadorul Republicii Turcia în România, prezent la eveniment. Investiția din Oarja reprezintă un prim pas în proiectele pe care reprezentanții companiei intenționează să le dezvolte în țara noastră.

Potrivit acestora, toate proiectele realizate în România vor avea rolul de a consolida poziția pe piața din România și de a reinvesti profitul în dezvoltarea locală a companiei.

Yildiz Entegre Turcia este firma – locomotivă a grupului Yildizlar Yatirim Holding, a cărui cifră de afaceri depășește 800 milioane de euro și se situează pe locul 38 în topul celor mai mari 500 de societăți industriale din Turcia. Compania, care a fost înființată în anul 1890, este unul dintre cei mai mari producători de parchet laminat cu o rețea de export în peste 50 de state, având un volum al producției de peste 8500 de metri cubi pe zi. Fabrica de MDF din Kocaeli, este cunoscută ca fiind cel mai mare complex de MDF înființat sub același acoperiș. În prezent, compania își desfășoară activitatea prin intermediul a 9 societăți care au în total aproape 3000 de angajați.

Mai mult ca sigur, actuala conducere a municipiului va arunca vina pe vechea conducere, însă printre cei ce au făcut diligenţele în a atrage turcii la Câmpulung, în anul 2015, s-a numărat şi consilierul local PNL Cristinel Creţu, de fapt şi printre singurii ce s-au arătat a fi deschis discuţiilor privind eventualele investiţii pentru Câmpulung.

 

 

5 COMENTARII

  1. Asa s-a mai intampla si cu alte companii care au vrut sa-si deschida cate o fabrica in acest oras, insa PROSTIA si indolenta alesilor locali lasa de dorit. Binenteles ca prostia aproximativ tuturor locuitorilor acestui oras se complace cu ei.

  2. bine ca nu a venit pe capul vostru. Omer Karahasanoglu e un mare escroc.
    Il stiu din Constanta, in afara de ruleta si sa-si jecmaneasca prietenii din Turcia nu stie altceva.
    Era si in tinerete ca si acum un ZERO

  3. proprietatea nu era a turcului Erdal Durunay….este proprietatea unui holding din Izmir…el impreuna cu alti cativa am facut o echipa si au furat tot de acolo…au taiat-o si au vandut-o la fier vechi astfel castigand multi bani. Ceilalti au plecat dupa ce au terminat de vandut si a ramas doar Erdal acolo care noaptea trecuta (29 dec. 2018) a fost omorat intr-o reglare de conturi intre traficanti de droguri, in Albania…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.