COVID – 19 – Pedepse drastice pentru cei care nu respectă legea şi sfaturile autorităţilor!

Premierul Ludovic Orban a anunţat majorarea pedepselor pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii epidemiei, dar şi pentru falsul în declaraţii, privitor la epidemia de coronavirus.

Ludovic Orban: ” Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații, privitor la epidemia de coronavirus.
Știţi foarte bine că există mai multe situații: situația în care un cetățean revine dintr-o țară unde există un număr de cazuri și fie trebuie să intre în carantină, fie trebuie să intre în izolare. Acești cetățeni trebuie să completeze o declarație, iar în cazul în care comit un fals și nu spun adevărul, din ce țară vin, din ce localitate vin, astfel încât autoritățile să poată să ia decizia corectă, fie decizia de intrare în carantină, fie decizia de izolare la domiciliu, vor suferi consecințele legii. Înseamnă că ei comit o infracțiune, o infracțiune care va fi pedepsită cu închisoarea.
De asemenea, am majorat pedepsele pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii epidemiei. Cine nu respectă carantina, cine nu respectă măsurile care sunt dispuse de autorități, trebuie să știe că i se va întocmi dosar penal.
Pentru a apăra sănătatea cetățenilor români vom lua măsuri oricât de dure pentru a-i pedepsi pe aceia care nu respectă deciziile și regulile stabilite.
Este introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date. În cazul în care, de exemplu, în cursul unei anchete epidemiologice, cineva nu dă informații complete privitor la persoanele cu care a intrat în contact, se consideră că este o omisiune în furnizarea de informații corecte către autorități, și se poate constitui dosar penal.”

  • Pedeapsa pentru declararea necorespunzătoare a adevărului, pentru a ascunde riscul de infectare cu o boală contagioasă, va fi de închisoare între unu şi cinci ani, conform Ordonanței de Urgență de modificare a Codului penal.
  • Aceeaşi pedeapsă se va aplica persoanelor care nu respectă carantina sau spitalizarea, dacă astfel se răspândeşte boala, în timp dacă în acest fel se produce moartea unor oameni pedeapsa a fi între 5 şi 12 ani.
  • Transmiterea unei boli despre care o persoană ştie că o are se pedepseşte cu închisoare între doi şi şapte ani, iar dacă au fost vătămate persoane – între 3 şi zece. Dacă în acest fel se ajunge la moartea unor persoane, pedeapsa este între 7 şi 15 ani de închisoare.

RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus

➡️ Evitați, cu prioritate expunerea persoanelor în vârstă;
➡️ Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală;
➡️ Respectați cu strictețe recomandările pentru autoizolare la domiciliu, altfel riscați amenzi de până la 20.000 lei sau dosar penal;
➡️ Sunați imediat medicul de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus.

Materialul VIDEO este o campanie de informare desfășurată de Crucea Roşie Română, susținută de Guvernul României.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.