An electoral cu un război al declaraţiilor dincolo de orice limită. Politicienii, mult prea preocupaţi de propria lor imagine, par a se folosi de COVID-19 pentru a-şi face din plin campanie electorală. Sănătatea populaţiei pare a fi pusă pe locul doi în lupta pentru putere, iar principalul perdant în tot contextul este omul de rând. Cetăţeanul simplu, ce-şi tratează acasă sau pe unde poate orice altă boală în afară de coronavirus, acelaşi om care zâmbeşte amar din spatele unei măşti de protecţie.

În timp ce câmpulungenii aşteaptă să fie deschis laboratorul stabilirea diagnosticului infecţiei cu noul coronavirus, să fie deschis Spitalul Municipal şi pentru cazuri non-COVID, politicienii locali se acuză reciproc de… nerealizări, matrapazlâcuri sau caută vinovaţi pentru că lucrurile stagnează ori sunt tergiversate.

Ieri, ca de obicei, politicul a învolburat apele deja tulburi ale sistemului sanitar local.

Liberalii câmpulungeni au ieşit în mediul online cu o postare publică, acuzându-i pe primarul Liviu Ţâroiu şi pe managerul Spitalului Municipal Câmpulung de nereguli în ceea ce priveşte laboratorul PCR pentru testarea COVID-19.

 „ACHIZIȚII DUBLATE, LA SPITALUL MUNICIPAL CÂMPULUNG

În ședința de Consiliul Local din 28 mai, primarul Liviu Țâroiu a introdus pe ordinea de zi un proiect de hotărâre care pune multe semne de întrebare. Este vorba de majorarea sumelor alocate pentru echipamentele necesare dotării laboratorului în care va fi instalat aparatul de testare COVID. Acest proiect a fost transmis consilierilor cu 5 minute înaintea ședinței de Consiliu Local și fără anexele din care reiese majorarea sumelor alocate, astfel încât consilierii au dat un vot în neștiință de cauză. Acest proiect de hotărâre nu este întâmplător și coincide cu demiterea din funcția de manager a medicului Andrei Aron. Îi transmitem domnului primar Liviu Țâroiu următoarele întrebări:

  1. Cum au putut fi suplimentate sumele pentru achiziția echipamentelor necesare laboratorului atâta timp cât acestea au fost achiziționate deja și sunt depozitate la Centrul de Afaceri?
  2. Vor fi achiziţionate încă un rând de echipamente necesare laboratorului și dacă da, ce se va întâmpla cu cele existente?
  3. De ce nu a fost instalat laboratorul necesar aparatului de testare, până în acest moment?
  4. De ce a fost modificată configurația laboratorului atâta timp cât aceasta a fost realizată împreună cu personalul medical care a fost instruit la Institutul Matei Balș după modelul laboratoarelor de acolo?
  5. Cine sunt noii furnizori de echipamente și de ce prețurile sunt dublate?”, precizează PNL Câmpulung într-o postare pe un site de socializare.

În replică, Spitalul Municipal Câmpulung a transmis un comunicat cu răspunsuri la întrebările puse de liderii PNL Câmpulung:

„Având în vedere postarea pe care dl. dr. Aron Andrei a distribuit-o pe Facebook, postare a PNL Câmpulung, prin care acuză anumite nereguli în achiziţionarea echipamentelor pentru laboratorul PCR, răspundem punctual întrebărilor lansate:

  1. Nu s-au suplimentat decât sumele solicitate de către medicul stomatolog, manager

interimar dr. Aron Andrei, sume ce au fost folosite pentru achiziţia de echipamente, la începutul lunii mai 2020 şi care există deja, fiind depozitate la Centrul de Afaceri. Nu s-au dublat comenzile pentru echipamentele laboratorului PCR. Pentru că virările de credite discutate în şedinţa de Consiliu Local, din data de 18.05.2020, nu au fost aprobate de Direcţia Finanţelor Argeş, datorită faptului că s-a ieşit din Starea de Urgenţă (respectiv după15.05.2020), s-au solicitat majorări din excedentul spitalului. Valorile care se vor utiliza sunt prevăzute în contractele deja existente, nefăcându-se modificări în tipul şi valoarea echipamentelor stabilite de laborator şi necesare funcţionării liniei PCR.

  1. Nu vor fi şi nu au fost achiziţionate alte echipamente decât cele care au fost comandate şi apoi achiziţionate în timpul interimatului dr. Aron Andrei, conform contractelor de achiziţie. Precizăm că demararea achiziţiilor, respectiv pentru aparatul PCR + extractor şi aparatura complementară, s-a făcut din data de 29.04.2020, cu finalizare în prima săptămână din luna mai.
  2. Echipamentele PCR nu au fost instalate până în acest moment, deoarece nu a fost

recepţionată lucrarea privind amenajarea spaţiului de către finanţator şi noi nu am intrat în posesia acestui spaţiu. Precizăm că, în data de 25.05.2020 dl. Dr. Aron Andrei, manager interimar al Spitalului Municipal, conform adresei nr.12013/17.05.2020 a solicitat furnizorilor de echipamente, să se prezinte pentru punerea în funcţiune la sediul laboratorului. Deşi echipele solicitate s-au prezentat, la data de 25.05.2020, aceştia au constatat ca au fost chemaţi degeaba de către fostul manager interimar întrucât lucrările pentru amenajarea spaţiului nu erau finalizate. Din data de 26.05.2020 dl. manager Alexe Nicolae s-a prezentat la spaţiul destinat pentru laboratorul PCR, împreună cu seful de laborator şi a constatat că aceste lucrări nu erau finalizate. A solicitat prezenta d-lui primar şi a constructorilor şi au inventariat ce lucrări mai sunt de făcut pentru a finaliza amenajarea spaţiului. La inventarierea aparaturii depozitată la Centrul de Afaceri s-a constatat că lipsesc kit-urile pentru extractorul de acizi nucleici, care nu au fost livrate odată cu aparatul, din eroarea firmei de la care s-a achiziţionat, deci nu se putea oricum pune în funcţiune fără aceste kituri pentru extracţie. Managerul Alexe Nicolae a luat legătura cu managerul UNIFARM şi a solicitat ca, în regim de urgenţă, să fie puse la dispoziţie kit-urile lipsă şi, de asemenea, a solicitat deplasarea echipei pentru a pune în funcţiune extractorul automat. La momentul actual vă informăm că astăzi (n.red. ieri), 03.06.2020, au fost primite kit-urile de extracţie şi, de asemenea, va fi făcută şi punerea în funcţiune şi instruirea personalului pentru extractorul automat de acizi nucleici, echipa de instruire fiind prezentă în acest moment la laborator.

  1. Nu a fost modificată configuraţia laboratorului, ci doar a fost îmbunătăţită.
  2. Nu există achiziţie de echipament suplimentar, nici dublat, deci, nu există alţi furnizori de

echipamente, decât cei cu care s-au încheiat deja contracte de achiziţie de către fostul

manager interimar.

PS Nu are nici o relevanţă proiectul de hotărâre cu demiterea dr. Aron Andrei întrucât contractual managerului interimar a încetat de drept, (conform Hot.5/2020) şi, ca urmare a dispoziţiei primarului municipiului Câmpulung, revenirea pe post a managerului Alexe Nicolae s-a făcut conform prevederilor legale.

Imaginea din fotografie nu este cea a laboratorului de PCR de la Centrul de Afaceri întrucât acesta nu este montat până în prezent.

Cele afirmate mai sus le putem dovedi cu documente semnate de către fostul manager interimar, dr. Aron Andrei.

În concluzie, de întârzierea pentru punerea în funcţiune vina aparţine, exclusiv, fostului manager interimar, dr. Aron Andrei.

MANAGER, EC. ALEXE NICOLAE”.

În timp ce se fac doar declaraţii peste declaraţii, unele fără prea mult conţinut, nimeni nu dă detalii prin care să fie evidenţiată partea bună a lucrurilor. Şi aici ar fi exemple destule, deşi nenumăratele interese politice sau financiare sunt mult mai presus faţă de ceea ce este cu adevărat important: sănătatea. Dar nu sănătatea ca afacere de grup, ci sănătatea populaţiei şi a întregului sistem sanitar.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.