Consilierul local Nicolae Dumitrescu despre administraţia şi politica locală: „Prostie sau interese? – aceasta-i întrebarea!”

În condiţiile în care reprezentanţii PSD Câmpulung nu au mai susţinut nici o conferinţă de presă şi nu au mai declarat nimic vizavi de proiectele partidului la nivel local, şi în situaţia în care există un singur consilier local social – democrat deschis să comunice cu jurnaliştii consideraţi de actualul primar „cârcotaşi”, Nicolae Dumitrescu este cel ce va răspunde, şi astăzi, la câteva întrebări legate strict de problemele Câmpulungului.

În calitate de consilier local, care credeţi că sunt cele mai importante proiecte puse pe tapet, până acum, de actuala conducere a municipiului? Şi ce se vede efectiv după nouă luni ca cârma primăriei a echipei PSD?

Nicolae Dumitrescu: Privite în ansamblu lor, toate proiectele sunt importante pentru că ele vizează reabilitări de poduri, străzi, dezvoltare de infrastructură pentru agrement şi activităţi sportive, dar niciunul nu este în scopul nevoilor stringente, cu aplicabilitate rapidă în scopul îmbunătăţirii vieţii câmpulungeanului! Cred că s-ar fi putut gândi lucruri mai simple, mai uşor şi mai repede de făcut, care să bucure oamenii de toate vârstele!

Personal, în afară de stoparea veşnicei gâlceve din primărie, nu văd nicio schimbare! Vorbe multe, fapte puţinele!

Putem spune, chiar dacă noi jurnaliştii suntem consideraţi în permanenţă cârcotaşi, că în lista investiţiilor din acest an se regăsesc mai mult cheltuieli pe întocmire de documente (SF, PT, DALI, etc.). Ce va fi făcut concret?

Nicolae Dumitrescu: Păi concret, se va face exact ceea ce aţi precizat dumneavoastră: studii, documentaţii, proiectări, avize etc.! O mizerie! Sunt instituţii ale Statului care gestionează bani publici, care nu mai separă fazele şi le pun laolaltă, câştigându-se timp şi economisindu-se bani mulţi! Dar… mielul blând suge la mai multe oi! Va fi un an ratat din punct de vedere al unor realizări concrete, al executărilor în sine ale lucrărilor, irosindu-se un buget generos în majoritate pentru pregătiri!

Vizavi de situaţia actuală a Câmpulungului şi problemele sale. Cum credeţi că ar putea fi rezolvată problema parcărilor în municipiu, în situaţia în care, spre exemplu, la o scară de bloc există spaţiu pentru amenajarea a două locuri de parcare şi sunt în bloc 10 maşini? Şi mai mult de atât problema garajelor?

Nicolae Dumitrescu: O să încep cu problema garajelor, care trebuiesc desfiinţate imediat şi necondiţionat, fiecare dintre ele ocupând câte alte cel puţin două locuri, fiind inestetice şi neconforme! Nu cred că mai există municipii cu aşa ceva!

Apoi , trebuie să ne dezobişnuim cu moftul de a parca imediat lângă scară, sau în imediata apropiere a locurilor unde avem nevoie! În apropierea blocului se pot identifica alte locuri ce pot fi amenajate şi folosite ca parcări, chiar dacă nu sunt lipite de bloc! Teren avem destul, de cele mai multe ori nefolosit!

A venit primăvara, iar spaţiile verzi atât cele din centrul oraşului, cât şi cele din jurul blocurilor sunt, în cea mai mare parte, un dezastru. Credeţi că va fi posibil să ne civilizăm şi să se găsească o soluţie, din partea aleşilor locali, de a se face ceva şi în acest sens?

Nicolae Dumitrescu: Soluţia este simplă şi la îndemâna noastră şi m-aş fi aşteptat ca ea să vină direct din partea executivului pentru că nu “aleşii” sunt executivul, dar am constatat că nu se doreşte! Schimbarea în întregime a managementului celor trei furnizori de servicii publice, dar nu cu oameni numiţi politic, ci cu oameni harnici, corecţi, cu viziune, cu expertize profesionale serioase! Daca sunt şi din politic, nu-i nicio problemă! Trebuie mai întâi să-i găsim, e greu, dar nu imposibil dacă dorim să avem o şansă la schimbarea feţei municipiului! Trebuie să înceteze imediat susţinerile “actualilor” din diferite zone de influenţă situate în afara politicului, acolo unde, fie vorba-ntre noi, se direcţionează strategia executivului! Lumea să-nţeleagă că tot ceea ce se întâmplă, nu se discută la partid, ci în cu totul alte locuri şi cu alţi oameni, care nu sunt implicaţi politic, dar influenţează decisiv executivul şi rezultatele se văd!

O altă problemă, minoră de altfel (faţă de problemele majore, precum: deşeurile de la Landmark, vechimea reţelelor de apă şi canalizare, drumurile şi trotuarele distruse, parcurile nefinalizate, etc.) este cea a locurilor de joacă pentru a căror amenajare s-au prevăzut sume destul de mari de la buget, însă la final şi acestea lipsesc, sau unde sunt deja nu prea pot fi folosite datorită siguranţei copiilor şi lipsei zonelor de umbră. Cum credeţi că s-ar putea face ceva şi în acest sens, pentru a se găsi soluţii economice de amenajare a mai multor spaţii de joacă în cartiere. Ataşându-vă fotografii ale unui parc de bloc nu de cartier, nici din centrul unui municipiu, amenajat cu o investiţie minimă şi, culmea, întreţinut de oameni ADP-ului.(n.red. vezi galeria foto!!!)

Nicolae Dumitrescu: Răspunsul la această întrebare se regăseşte într-unul precedent! Doar oameni corecţi, harnici şi pricepuţi pot schimba fata municipiului, pentru că bani au fost, sunt şi probabil vor fi, totul este cum şti să-i foloseşti în folosul locuitorilor! Cu actualele conduceri care nu mişcă nimic de mulţi ani, prezentând doar hârtii cu justificări puerile privind lucrările fantasmagorice în urma cărora nu se vede nimic, să nu ne aşteptăm la ceva bun!

Executivul trebuie să fie apropiat de oamenii care l-au susţinut în câştigarea alegerilor şi să se consulte cu ei, nu cu grupuri de interese cărora în 2020 puţin le va păsa şi se vor replia pe cei ce vor fi favoriţi! Nu trebuie să se confunde utilitatea de a fi apropiaţi unor grupuri importante din punct de vedere financiar cu posibilitatea ca acestea să influenţeze decisiv strategia şi activitatea executivului!

Sunt puţin surprins că pe deoparte colegii de partid nu mă susţin în ideea de revigorare a societăţilor furnizoare de servicii publice, din raţiuni de conservare a unei situaţii pe care ei o consideră “stabilă” sau din cauza unor temeri, pe fondul satisfacţiei totale a opoziţiei care-şi văd în continuare oamenii în funcţii, într-un “dolce far niente”, pentru care executivul şi PSD va deconta în 2020!

La final v-am ruga să ne faceţi o analiză succintă a activităţii politice la nivel de Câmpulung, deoarece chiar oamenii îşi pun întrebarea dacă local mai există şi scenă politică?

Nicolae Dumitrescu: De regulă, în provincie, viaţa politică se revitalizează odată cu apropierea vreunui eveniment electoral, aşa că nu vă aşteptaţi la mari convulsii politice! Mai mult decât atât, formaţiunea liberală după ce a prăbuşit totul vreme de 12 ani, nu văd ce argumente ar mai avea să arate acum cu degetul spre noi! Ceilalţi mai mici s-au pliat şi ei pe lângă puterea locală, aşa că de unde vreţi competiţie politică la Câmpulung? Deocamdată mingea e-n terenul nostru, dar dacă nu vom juca bine – şi până acum n-am făcut-o – mi-e teamă c-o vom pierde, mai ales că încă jucăm cu oamenii lor! Prostie sau interese? – aceasta-i întrebarea!

Galerie foto!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.