Consilierul Dumitrescu despre politică şi administraţie! „Ţâroiu trebuie să ia măsuri dure cu puturoşii, dar şi cu incompetenţii!”

Domnule consilier, cum comentaţi situaţia politică actuală şi care sunt efectele acestei crize politice pe plan local?

Nicolae Dumitrescu: „Situaţia politică actuală este generată exclusiv de preşedintele etnic german, care nici acum nu se împacă cu ideea ca Guvernul să fie social-democrat, care a început cu un blocaj al guvernării de două luni, continuând cu “activarea” binomului care tot timpul atacă liderii social-democraţi, cu sau fără motive temeinice, pentru a-i oferii preşedintelui etnic german posibilitatea de a acuza demnitari cu “probleme penale”! Şi asta în situaţia în care el însuşi este penal dovedit cu acte-n regulă!

Dar când şti că eşti nedorit, urmărit, hăituit, nu poţi să-ţi permişi să faci erori, să te înconjori de ciumpalaci obedienţi care să nu zică decât DA! la măsurile tale, la numiri pe orice criteriu , mai puţin cel al expertizei profesionale, care pe deasupra mai sunt şi vulnerabili juridic! Să renunţi la a-i avea alături pe unii dintre cei mai buni, doar că nu-ţi plac ţie, vezi Ponta, Teodorovici, Ivan, Deaconu, Grindeanu şi foarte mulţi oameni de notorietate apropiaţi lor! Să elaborezi permanent măsuri bâlbâite, nesusţinute de realitatea economică, doar ca să arăţi electoratului că execuţi programul de guvernare, pentru care ai la dispoziţie patru ani, nu poţi bătând din palme după o catastrofă de un an jumate de guvernare johannisto-tehnocrată!

Încă este timp pentru redresare dacă se va recurge la o conducere transparentă, unitară, bazată pe promovarea oamenilor valoroşi şi cu excelente expertize profesionale în diferite domenii, fără vulnerabilităţi penale! Deocamdată în teritoriu nu sunt efecte nedorite, dar pot apărea!  Dacă se va continua politica izolării, a luării de masuri de unul singur, necorelate cu interesele cetăţenilor, pe care nu-i interesează proiecte măreţe întinse pe mulţi ani, ci vor să se bucure şi ei acum, cât mai repede de unele măsuri care să le îmbunătăţească viaţa, vom avea destule probleme şi la Câmpulung! Primăria trebuie să lucreze zilnic şi eficient, cu rezultate concrete,  pentru cetăţeni, mai ales acum când salariile lor sunt mari şi nu mai există scuză că nu sunt suficient de motivaţi!”

Din punctul dumneavoastră de vedere ce lipseşte actualei Administraţii Publice Locale?

Nicolae Dumitrescu: „Comunicarea! Nu numai cu factorii implicaţi, dar şi cu presa de unde mereu se pot obţine informaţii privind nivelul de mulţumire al cetăţeanului, disfuncţionalităţile în anumite cartiere, nevoile sale, propunerile sale pentru rezolvare! Presa,  atunci când nu e partinică, este barometrul de fiecare zi al comunităţii ! Nu poţi s-o ignori! Apoi reconsiderarea activităţilor zilnice ale SPADPP! Şi a întregului aparat administrativ. Oamenii aşteaptă o schimbare de atitudine!”

Există comunicare între conducerea primăriei şi Consiliul Local?

Nicolae Dumitrescu: „Comunicarea aceasta există numai prin aducerea la cunoştinţă,

înainte de şedinţe, a propunerilor de HCL! Rar şi formal altceva! Din cauza asta apar mai mereu controverse interminabile la şedinţe!”

La nivel de Câmpulung există din ce în ce mai multă lume nemulţumită vizavi de lipsa de implicare a aleşilor locali în rezolvarea unor probleme administrative, precum starea precară a unor şosele, lipsa locurilor de joacă în condiţiile în care şi cele existente sunt mai mult yone cu risc mărit de accidente, lipsa coşurilor de gunoi stradale în cartiere, lipsa de implicare a oamenilor SPADPP, spaţiile verzi transformate în gropi de gunoi, problema deşeurilor de la fosta uzină ARO, … Credeţi că aceste probleme îşi vor găsi o rezolvare?

Nicolae Dumitrescu: „Aici cred că faceţi o eroare, iar percepţia oamenilor despre “aleşi” este greşită! Toate acestea sunt atribuţiuni programatice şi zilnice ale executivului, ale administraţiei locale, cea care gestionează întreaga gospodărire a urbei! Nu sunt sarcini zilnice ale consilierilor, care au numai datoria să atragă atenţia şi să aprobe activităţile executivului! Poate că ar trebui să încercăm intervenţii mai dure pentru membrii executivului care nu-şi fac treaba, dar deocamdată aşteptăm ca primele măsuri să le ia şeful executivului, iar noi să le validăm!”

Din ce în ce mai multe persoane vorbesc de unele probleme existente în cadrul PSD Câmpulung, unde ca şi în primărie, deciziile ar fi luate de o singură persoană, respectiv Liviu Ţâroiu. Ne puteţi spune dacă aceste zvonuri sunt reale?

Nicolae Dumitrescu: „Total fals ! Dacă la executivul primăriei, poate că este adevărat cădoreşte să fie numai el cel care ia decizii, la organizaţie nu suflă! Acolo doar preşedintele Marin ia decizii şi chiar ne consultă! Că uneori, Ţâroiu nu respectă ceea ce preşedintele recomandă, mă refer aici ca probleme de primărie, de dus la îndeplinire programul nostru electoral, asta e altă discuţie! Uneori poate chiar nu poate, dar nici Marin nu poate să se ocupe numai de el! La organizaţia municipală, Ţâroiu este doar un simplu membru, consultat şi el de către preşedinte, fără să încerce să-şi asume alte prerogative! Nici nu ar putea!”

Cum comentaţi situaţia creată în jurul subiectului RAJA Constanţa?

Nicolae Dumitrescu: „După părerea mea, RAJA Constanţa nu este un subiect de discutat acum, când problema majoră este cum intrăm în posesia acţiunilor de la Financiar Urban! Chiar suntem în impas, atât din punct de vedere juridic, cât şi din punct de vedere al tehnicilor financiare de punere în aplicare! Cred că se impune şi o reconsiderare a valorii de tranzacţionare, o renegociere, deoarece preţul mi se pare exagerat de mare, neverosimil de mare! Am crezut că negocierea s-a făcut pornind de la evaluări profesioniste, pertinente, realiste, motiv pentru care în prima instanţă am şi votat, pentru a nu se frâna acest proces, dar m-am înşelat!”

Întotdeauna aţi dat dovadă de transparenţă şi aţi spus lucrurilor pe nume. Cum aţi defini, pe scurt, actuala conducere a primăriei şi care credeţi că sunt principalele ţinte ale acesteia?

Nicolae Dumitrescu: „Este o conducere fără convulsii, liniştită, poate mai mult decât este necesar! Dar foarte mult perfectibilă, care trebuie să-şi crească gradul de implicare şi să treacă la măsuri dure împotriva puturoşilor! Iar ţinta nu poate fi decât una singură: creşterea gradului de mulţumire a cetăţenilor!”

La ora actuală se tot pune accentul pe asfaltarea, mai mult de mântuială, a parcăilor şi continuă marea borduriadă. Din punctul dumneavoastră de vedere nu credeţi că în cazul unor astfel de lucrări ar fi fost necesară şi o verificare mai atentă a modului în care sunt cheltuiţi banii publici?  

Nicolae Dumitrescu: „Eu cred că executarea acestor lucrări este necesară şi calitatea acestora nu este chiar aşa de rea! O urmăresc şi eu! Şi nici montarea bordurilor nu este un exces! Trebuie să ne hotărâm, facem sau nu facem! Nu pot să mă pronunţ asupra elementelor de costuri, dar fiind vorba de bani publici, nimic nu vă opreşte să sesizaţi expertizări pentru stabilirea corectitudinii! Poate şi în locuri mai puţin dorite de funcţionarii publici!”

Vă mai întreb cum vedeţi dumneavoastră „asocierea” primăriei cu terţe firme în „afacerea” închirierii domeniului public pentru organizarea diverselor evenimente neaflate în programul anual stabilit prin HCL? Un exemplu: recentul eveniment „Zilele recoltei”!

Nicolae Dumitrescu: „Aici pot fi două discuţii: una legată de oportunitatea acestora şi cealaltă de cum se duce la îndeplinire!

             Merg destul de des într-un oraş de cca 80 mii locuitori din Germania, reşedinţă districtuală pentru mai multe localităţi şi unde în fiecare săptămână, o zi, este târg cu tot felul de produse, pe o suprafaţă de cca 1500 – 2000 mp, situată chiar în centrul oraşului, zona zero! Se vând preponderent produse autohtone de bună calitate, foarte căutate, deşi alături se află şi supermarketuri! Şi nu supără nimeni! Dar nu cu grătare şi amenajări de vânzare băuturi alcoolice! Toţi participanţii sunt taxaţi pe termen lung de Primărie! Cred că asta trebuie să se întâmple şi la noi, într-un climat de deplină transparenţă şi corectitudine! Nu mi se pare corectă măsura încredinţării acestei organizări, sub toate aspectele, unei firme organizatoare de evenimente! Trebuie s-o stopăm! Cu SPADPP, SC Pieţe, cu funcţionarii bine plătiţi ai executivului, se poate rezolva!”

Ca o concluzie: Sunt speranţe de mai bine? În ce condiţii? Şi cine trebuie schimbat sau ce atitudine trebuie schimbată?

Nicolae Dumitrescu: „Categoric, avem premize reale să sperăm la mai bine şi eu cred că dacă-şi modifică unele metehne care după părerea mea îşi au originea mai mult în orgoliu şi încăpăţânarea de a se întâmpla doar ce zice el, Ţâroiu are capacitatea să revigoreze activitatea în municipiu! Dacă va comunica şi ne va cere sprijinul, noi îl vom ajuta oricând! Dar a venit vremea să scoată cravaşa către subalterni, să lase deoparte bunătatea excesivă şi să ia măsuri dure cu puturoşii, dar şi cu incompetenţii!”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.