Fundația Olanda-România (Haga) și Colegiul Național Pedagogic “Carol I” (Câmpulung Muscel) anunță organizarea celei de-a cincea ediții a concursului internațional de procese simulate: “International Moot Court 2023”.

Proiectul este unic în România și se adreseaza elevilor de liceu din întreaga lume. Invitația a fost lansată în premieră la Câmpulung de către cele două instituții în anul 2017, când am organizat ediția inaugurală.

Competiția are loc la Câmpulung Muscel între 31 octombrie și 07 noiembrie 2023.

La eveniment iau parte peste 100 de participanți (elevi, profesori si experți juridici) din Bulgaria, Macedonia de Nord, Olanda, Polonia, Regatul Eswatini, România, Slovacia si Statele Unite ale Americii. Echipele vor dezbate un caz fictiv de drept internațional, jucând rolul Apărării și al Acuzării, exact ca într-un proces dintr-o sală de judecată.

Pentru a simula și mai bine atmosfera, unele runde ale concursului vor avea loc în sălile Judecătoriei Câmpulung, cu care cooperăm în implementarea programului.

Participanții iși vor susține cauza în fața unui complet de judecători format din juriști de renume mondial. Dotările tehnologice de la Colegiul Pedagogic vor permite o jurizare în format hibrid – o formulă eficientă prin care judecători din întreaga lume vor avea posibilitatea să fie prezenți în sală în timp real, alăturându-se completurilor de judecată.

Proiectul va găzdui și o conferință în deschiderea careia Alphons Orie, judecător în cadrul unui Tribunal Internațional de la Haga, va conduce o dezbatere informală și va intra în dialog cu participanții. Printre subiectele abordate se numară drepturile omului, justiția internațională și rolul tribunalelor penale internaționale în întărirea statului de drept și în tragerea la răspundere a celor vinovați de cele mai grave crime din lume, oferind dreptate victimelor diverselor atrocități.

Prof. Dr. Jaap de Zwaan, membru al Fundatiei Olanda-România, profesor de drept european la Universitatea Erasmus din Rotterdam și fost decan al Facultății de Drept din cadrul universității olandeze, fost director al Institutului de Relații Internaționale Clingendael de la Haga și avocat în cadrul Curții de la Haga va lua parte online la eveniment.

Debra Lesser – directorul Centrului de Resurse Juridice de la New York, care este și unul dintre partenerii noștri în implementarea proiectului – va avea o participare virtuală la această ediție.

Vice-ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la București, Hinke Nauta și consilierul juridic Iulian Dinu vor fi prezenți la Câmpulung la ceremonia de deschidere de miercuri, 01 noiembrie 2023 și vor participa apoi la rundele inaugurale, făcând de asemenea parte din Completurile de Judecată.

Ambasadorul României la Haga, Lucian Fătu, va interacționa cu participanții printr-o legătură video.

Prodecanul Facultății de Drept din cadrul Universității București, Daniela Anca Deteșeanu, responsabilă cu relațiile internaționale, și profesorul Ștefan Bogrea – care este și autorul cazului de drept penal internațional disputat în cadrul rundelor, se vor adresa de asemenea participanților în mod virtual la deschiderea evenimentului.

Proiectul promovează educația civică, drepturile omului și justiția internațională. Evenimentul le dă participanților posibilitatea de a dezbate, argumenta și schimba idei într-un cadru multicultural și de a se familiariza cu noțiunile de bază ale dreptului penal internațional.

Valorile democratice ale statului de drept și justiția internațională sunt doar doi dintre pilonii care stau la baza inițiativei.

Proiectul Internațional Moot Court 2023 este realizat și de această dată cu sprijinul Guvernului de la Haga, fiind co-finanțat de către Ministerul Olandez al Afacerilor Externe prin Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România.

Proiectul se bucură de asemenea de sprijinul Judecătoriei Câmpulung, care ne pune la dispoziție sălile de judecată pentru desfășurarea unor runde în incinta Curții. Președintele Judecătoriei, doamna judecător Mihaela Cătălina Păuleț va fi prezentă la deschiderea programului.

La rândul său, primarul orașului Câmpulung, Elena Lasconi, va găzdui o recepție de bun-venit pentru cei circa 100 de participanți.

Ceremonia de deschidere va avea loc miercuri, 01 noiembrie 2023, la ora 11.00, în Amfiteatrul Colegiului Naţional Pedagogic “Carol I” Câmpulung Muscel.

Evenimentul se desfășoară în perioada 01 și 07 noiembrie 2023, la Colegiul Național Pedagogic ,,Carol I”, cu susținerea de specialitate a Facultății de Drept din cadrul Universității București și cu suport financiar din partea

Ministerului Olandez de Externe/Ambasada Regatului Tărilor de Jos la București.

Proiectul promovează educația civică, drepturile omului și justiția pe plan internațional, oferind participanților oportunitatea de a dezbate și a schimba idei într-un cadru multicultural.

Completurile de judecători includ juriști de top din cadrul diverselor tribunale internaționale de la Haga precum și experti juridici din întreaga lume.

Foto Sebastian Enache

***

  • Judecător Alphons Orie, judecător în cadrul Mecanismului Internațional Rezidual pentru Tribunale Penale al Organizației Națiunilor Unite (ONU), a prezidat numeroase procese la Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie de la Haga (cel mai recent privind cazul Mladić, încheiat în 2021, si cazul Milosevici). Alături de activitatea sa din cadrul Tribunalului, Alphons Orie este implicat activ în educația juridică informală a tinerilor din întreaga lume. Judecătorul Alphons Orie a acționat în calitate de Președinte al Completului de Judecători în cadrul numeroaselor procese simulate – nu doar la Haga, ci în întreaga lume. Alphons Orie a coordonat în trecut Completurile de Judecată din cadrul proiectelor noastre Moot Court Europe si International Moot Court. El a participant de asemenea la proiectul Play for Human Rights, întalnindu-se la Haga cu participanții și introducându-i pe aceștia în atmosfera unui tribunal internațional.
  • Dr. Jaap de Zwaan este membru al Fundației Olanda-Romănia, profesor de drept european la Universitatea Erasmus din Rotterdam și fost decan al Facultății de Drept din cadrul universității olandeze, fost director al Institutului de Relații Internaționale Clingendael de la Haga și avocat în cadrul Curții de la Haga. Profesorul De Zwaan a fost implicat direct, ca și consilier juridic, în redactarea Tratatului de la Amsterdam – unul din documentele ce stau la baza funcționarii Uniunii Europene. El a fost de asemenea membru al echipei care a negociat și redactat Tratatele de aderare ale Spaniei și Portugaliei la Uniunea Europeană. În bogata sa carieră europeană, Jaap de Zwaan a fost diplomat în cadrul Ministerului olandez al Afacerilor Externe și șeful departamentului Justiție și Afaceri Interne în cadrul Reprezentanței Permanente a Olandei la Uniunea Europeană. Ca și avocat în cadrul Curții de la Haga, Jaap de Zwaan a pledat de nenumărate ori pentru Guvernul olandez în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene de la Luxembourg.

Fotografii de la ediţiile anterioare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.