În plină criză epidemiologică, coronavirusul e folosit nu numai ca agent electoral, dar şi ca paravan pentru încercarea de schimbare a şefilor cu „şefii mei”.

În stilul caracteristic de a arăta că-i pasă şi din dorinţa de a face o cât mai bună campanie electorală pentru partidul pe care-l reprezintă, duminică, 15 noiembrie a.c., primarul municipiului Câmpulung Elena Lăsconi, a apărut în mediul online cu o declaraţie „bombă”.

Prima doamnă a Câmpulungului a anunţat că i-a demis pe directorul Pieţei şi pe şeful de la Poliţia Locală, pentru că „nu ne jucăm că sănătatea oamenilor”.

Declaraţia publică a primarului municipiului, care ce-i drept a strâns sute de mesaje pro schimbare, nu a făcut decât să agite spiritele şi să înverşuneze câmpulungenii. Elena Lăsconi reuşind să demonstreze nu numai că nu cunoaşte legea, ci că ea are propria Lege.

Nu contestă nimeni motivul pentru care primarul Lăsconi a decis să îi demită de la ea putere pe cei doi şefi, însă aceste lucruri nu se fac ad-hoc şi nu în stil pompieristic.

În primul rând, directorul Ion Vlădescu de la SC Pieţe – Servicii Comunitare Muscel SRL are contract de mandat prin hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor, asociat unic fiind Municipiul Câmpulung prin Consiliul Local Câmpulung, conf. H.C.L. nr.98 din 05.08.2010. Deci, demiterea se poate face numai prin hotărârea AGA.

„Societatea va fi condusă de un director numit prin hotărâre a adunării cu contract de mandat, care îndeplineşte şi funcţia de administrator unic desemnat prin actul constitutiv al societăţii. Înlocuirea acestuia se face prin hotărâre a adunării generale.”, se arată la articolul 12 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al SC Pieţe – Servicii Comunitare Muscel SRL.

În cel de-al doilea rând, demiterea şefului Poliţiei Locale Câmpulung, Dragoş Nicolae, se poate face numai în conformitate cu OUG 57/2019 – Codul Administrativ.

Mai mult de atât, astfel de declaraţii gen „ştirile de la ora cinci” pot aduce şi-o gaură considerabilă la bugetul local în cazul în care vreunul dintre cei demişi declarativ se gândeşte că poate sta acasă să câştige bani de pe urma unor procese.

Un alt lucru important ce trebuie punctat este acela că primarul Lăsconi a închis Piaţa, deşi nici nu era deschisă oficial dat fiind că nu există o altă hotărâre, a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, decât cea din data de 08 noiembrie 2020 prin care a fost închisă.

„COMUNICAT

 Având în vedere OUG 192/2020 şi HG 935/2020, în cadrul şedinţei CLSU Câmpulung din data de 08.11.2020, ora 18:00, s-a stabilit faptul că, începând cu data de 09.11.2020 producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în incinta Pieţei Agroalimentare Centrale din Piaţa Jurământului, nr. 1, se vor muta în aer liber în spatele pieţei, pe strada Matei Basarab.

PRIMAR

Elena Valerica Lăsconi”.

De reamintit fiind că doar s-a discutat despre redeschiderea Pieţei Centrale în data de 12 noiembrie 2020, fiind remis şi un comunicat de către Instituţia Prefectului – Judeţ Argeş: „Prefectul Emanuel Soare și directorul cancelariei prefectului, câmpulungeanul Lucian Ionescu, au fost azi în municipiul Câmpulung, în Piața Centrală, pentru a găsi soluții în vederea desfășurării activităților comerciale în cadrul halei metalice . Aceștia au convenit cu primarul Elena Lăsconi și viceprimarul Nicolae Zaharia ca piața să fie reamenajată, prin demontarea pereților laterali din geam,  pentru a face posibilă ventilarea aerului, prin amenajarea circuitelor pentru clienți și implementarea  unor măsuri de dezinfectare, termometrizare și încălzire. În prezent, comercianții își desfășoară activitatea în exterior, respectând prevederile HG935/ 5.11.2020, prin care s-a suspendat activitatea piețelor agroalimentare în spații închise. Soluția propusă de reprezentanții Instituției Prefectului a fost agreată de către DSVSA Argeș.

“În acest moment toate piețele din județ sunt deschise și reamanajate, să îndeplinească noile cerințe. Am desființat anumite geamuri sau uși, s-a încercat această variantă și am avut înțelegere din partea instituțiilor. Autoritățile locale au responsabilitatea să implementeze soluțiile și să ofere un minim de condiții comercianților”, a declarat prefectul județului Argeș, Emanuel Soare.

În următoarele zile, viceprimarul Nicolae Zaharia se va ocupa de implementarea soluțiilor stabilite și de dezinfectarea integrală a halei metalice a Pieței Centrale din Câmpulung”.

Tot joi, 12 noiembrie 2020, primarul Elena Lăsconi declara că de luni, 16 noiembrie a.c., Piaţa se redeschide în condiţii de maximă siguranţă.

În toată această perioadă, de joi şi până astăzi, luni, 16 noiembrie a.c. Piaţa Centrală ar fi trebuit să fie închisă şi reamenajată, însă tot primarul municipiului cu acordul forurilor judeţene a redeschis-o, dar fără a avea ca acoperire o hotărâre a CJSU Argeş sau CLSU Câmpulung.

În concluzie, la Câmpulung, se iau decizii, se demit şefi şi se fac declaraţii fără a exista un document care să ateste aceste lucruri.

Menţionăm că am solicitat mai multe detalii de la primărie, însă nici până la această oră nu am primit un răspuns, oficial, cu privire la o posibilă convocare a CLSU sau AGA de la SC Pieţe – Servicii Comunitare Muscel SRL, dar nici cu privire la legalitatea demiterilor.

Afirmaţiile primarului de demitere online a unui funcţionar public nu fac decât să dovedească o necunoaştere crasă a legii şi să ne readucă aminte de perioada comunistă sau, ca să sune mai bine, postdecembristă, când se luau aceste măsuri de către o singură persoană dictatorială. Poate că ar trebui să îşi ceară scuze faţă de  persoanele respective, nefiind normal să denigrezi funcţionari publici. Funcţia de ales local presupune o bună colaborare cu Aparatul Administrativ în sprijinul şi în folosul cetăţenilor, în nici un caz nu constă în efectuarea de acte poliţieneşti.

Primarul exercită o funcţie de demnitate publică, ci nu are o funcţie de agitator/instigator la un post de televiziune. Aşa cum sa putut vedea la un post local de televiziune unde a precizat că… aşteaptă demisia, fapt ce contrazice cele spune de domnia sa pe Facebook. Mulţi fiind de părere că principalele preocupări ale edilului ar trebui să fie găsirea unor soluţii pentru dezvoltarea municipiului pe care-l conduce, ci nu promovarea propriei imagini pe site-uri de socializare şi pe TV cu declaraţii contradictorii.

Foarte pe scurt, redeschiderea şi închiderea Pieţei Centrale şi demiterea şefului Poliţiei Locale şi a directorului de la SC Pieţe – Servicii Comunitare Muscel SRL sunt ilegale, deoarece au fost făcute numai declarativ fără a avea la bază documente.

Aşteptăm şi un punct de vedere oficial din partea reprezentanţilor Primăriei Municipiului Câmpulung pentru a ne oferi baza legală care a stat în spatele declaraţiilor făcute de primarul Elena Lăsconi în mediul virtual.

Sursa foto – captură Facebook

5 COMENTARII

  1. Mai criminalilor de la acest ziar. Voi vreti sa pastrati incertitudinea guvernarii PSD. Pupiîncuristi ce sunteți. Loaze securiste. Un om vrea să facă bine comunității și voi mâncați KK cu polonicul.

  2. Doamna Primar Valerica lăsați oamenii sa-și facă datoria.
    Nu va chinuiți sa-i demiteți pe cel de la Piata și pe cel de la Poliția Locală. In primul rând cel de la Piata nu știe pe ce lume e ca cei de dreapta fac ce vor și nu știu dacă este cineva cu o urma de neuron in cap.
    In ceea ce privește Poliția Locala e singura care își face datoria in aceasta post-instituție .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.