”Din toată lumea – numai românii şi africanii au ştiut cum să sculpteze în lemn. (…)

Lemnul, de exemplu, este în sine şi sub toate aspectele, sculptural. Nu trebuie să-l distrugem, nu trebuie să-i dăm o asemănare obiectivă cu ceva ce natura a făcut dintr-un alt material. Lemnul îşi are propriile-i forme, caracterul său individual, expresia sa naturală; să doreşti să îi transformi calităţile, înseamnă să îl nimiceşti, să îl faci steril.” – Constantin Brîncuşi

Muzeul Municipal Câmpulung invită câmpulungeni, dar și pe toti cei dornici să învețe ceva nou, să participe la atelierele de sculptură în lemn organizate gratuit la Secția de Etnografie și Artă Populară din cadrul instituției locale.

Un prilej unic de a învăța de la meșteri locali arta de a da transforma o bucată de lemn într-o adevărată operă de artă.

Bătrânii meșteri populari din diverse zone ale țării spun că lemnul are viață și atunci când simți că-ți vorbește poți să-l transformi în ceva unic.

”Joi, 7 aprilie 2022, la Secția de Etnografie și Artă Populară din cadrul Muzeului Municipal Câmpulung sunt organizate ateliere de sculptură în lemn, activitate prinsă în programul expoziției temporare FURCA DE TORS. Tradiție – Artă – Meșteșug.
Între orele 11.00 – 16.00, ușa Secției de Etnografie va fi deschisă larg tuturor celor ce doresc să participe la aceste ateliere, pentru a fi iniţiați în meşteşugul cioplirii lemnului și pentru a afla în amănunt secretele unui meșteșug străvechi precum: sculptura în lemn.
Toți cei prezenți vor avea posibilitatea de a descoperi fascinanta lume a artei de a prelucra lemnul de la iscusitele meșterițe populare Zizica Mihai și Sofia Ștefănescu, dar și de la reprezentanta Asociației Historia Renascita Raluca Drăghici.

INTRAREA ESTE GRATUITĂ!
Înscrierile se pot face la numărul de telefon: 0748.165.819

* Lemnul este materialul care a fost prelucrat înaintea lutului, iar cioplitul în lemn a devenit o artă înaintea olăritului. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au sculptat materialul lemnos pentru a realiza diverse obiecte necesare sau ornamentale, pentru ca mai târziu multe dintre ele să devină opere de artă.
Astăzi, vechiul meşteşug al prelucrării lemnului este pe cale de dispariţie, iar tinerii nu sunt atrași să înveţe această meserie care presupune migală, ore întregi de muncă și un minim câștig.
Lemnul, a constituit secole de-a rândul principala materie primă a românilor. A fost folosit pentru construcțiile gospodărești sau la confecționarea uneltelor, obiectelor și ustensilelor casnice, a pieselor de mobilier. În activitatea de prelucrare a lemnului, meșterul popular a pus atât îndemânare, cât și simt artistic astfel încât specialiștii vorbesc actual atât despre „civilizația românească a lemnului”, dar și despre „arta românească a lemnului”.

Vă așteptăm cu mult drag să descoperiți tainele unui vechi meșteșug!”, este invitația lansată de către organizatori.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.