Astăzi, 18 iunie 2022, la Chișinău a avut loc ședința solemnă comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României, la care au participat Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, Președintele Senatului României, Florin-Vasile Cîțu, Președintele Camerei Deputaților, Ion-Marcel Ciolacu, împreună cu membrii celor două legislative.

<<Am avut onoarea să fac parte din delegația Camerei Deputaților care astăzi a participat la Chișinău la Ședința Comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova.

Redau mai jos un fragment din discursul istoric rostit în cadrul întâlnirii de către președintele Camerei Deputaților din România, domnul Marcel Ciolacu:

”Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu am visat toată viața să trec Prutul”.

Am venit la Chișinău cu gândul la vorbele de suflet ale marelui poet Grigore Vieru. Vă mulțumesc pentru ospitalitate și această oportunitate!

Am trecut Prutul, alături de colegii mei din Parlamentul României, pentru a participa, cu toții, la acest moment fundamental din istoria noastră recentă.

L-am invocat pe Grigore Vieru, simbolul luptei pentru desprinderea Basarabiei de bolșevismul sovietic pentru că moștenirea sa trebuie dusă mai departe!

Astăzi, trebuie să facem un nou pas și să muncim, #ÎMPREUNĂ, pentru a asigura un trai mai bun cetățenilor pe care îi reprezentăm. Iar pentru a face acest lucru, întărirea relațiilor noastre bilaterale și obținerea statului de candidat a Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă bazele pentru atingerea acestui obiectiv!

Și spun ”împreună”, pentru că experiența de 15 ani pe care România o are în UE ne-a demonstrat că aceasta este calea pentru a aduce bunăstare cetățenilor.

Viitorul pe care îl construim astăzi trebuie să fie împreună, iar cei care caută să ne separe cu siguranță nu vor binele cetățenilor noștri!

Această construcție comună începe chiar de aici, de la Chișinău!”.>>, a scris deputatul argeșean Simona Bucura Oprescu pe pagina sa de Facebook.

Parlamentele Republicii Moldova și României au adoptat astăzi, în cadrul ședinței solemne, o declarație comună

Aceasta vizează cooperarea bilaterală în diverse domenii, parcursul european al țării noastre și evoluțiile de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina.

În declarație se reiterează sprijinul necondiționat oferit de-a lungul timpului de toate forțele politice din România pentru dezvoltarea, consolidarea democratică și parcursul european al Republicii Moldova. De asemenea, a fost punctat obiectivul comun privind implementarea proiectelor strategice, bilaterale, inclusiv interconectările din domeniul energiei, transporturilor și infrastructurii.

Documentul remarcă angajamentul solid al autorităților Republicii Moldova  pentru implementarea de reforme în domeniile-cheie, printre care justiția, combaterea corupției, consolidarea statului de drept, buna guvernare și eficientizarea administrației publice. În declarația comună adoptată se mai menționează că România va continua să acorde sprijin constant în demersurile de obținere a calității de stat candidat și avansarea traseului european al Republicii Moldova. Totodată, România va sprijini accelerarea adoptării  standardelor și reglementărilor compatibile cu normele UE, în mod special în domeniul agricol, care pot conduce la creșterea competitivității economiei Republicii Moldova și la un acces cât mai larg pe piața comună europeană.

Părțile au mai convenit să intensifice colaborarea bilaterală, inclusiv prin adoptarea unui plan de acțiuni comun al parlamentelor celor două state, menit să susțină agenda de reformare a Republicii Moldova, transpunerea legislației europene, transferul de expertiză și avansarea pe calea integrării europene.

Documentul aprobat astăzi, 18 iunie 2022, se referă și la evoluțiile de securitate din regiune. Parlamentarii exprimă profunda preocupare față de contextul regional și condamnă cu fermitate agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Totodată, documentul salută modul exemplar în care autoritățile de la Chișinău și București, alături de societatea civilă și cetățeni, gestionează numărul impunător de refugiați din Ucraina. ”Republica Moldova reconfirmă, inclusiv prin aceste eforturi, că este un stat cu vocație europeană, împărtășind în mod natural valorile pe care se întemeiază Uniunea Europeană”, se menționează în declarația comună a Parlamentelor de la Chișinău și București.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.