Miercuri, 27 mai 2020, o întreagă delegaţie liberală formată din personalităţi ale vieţii politice naţionale şi judeţene, a făcut un tur al Fabricii de Ciment din Câmpulung. Principalul scop al vizitei, neanunţate pe canalele media decât după ce a avut loc, a fost cel al unor discuţii pe tema gestionării deşeurilor care ajung şi în cuptoarele de la Geocycle Câmpulung – firmă specializată în gestionarea deşeurilor.

De amintit că, începând cu anul 2015 în folclorul local a intrat şi legenda celebrelor „pijamale radioactive” de la Ecovalor, actual Geocycle, ce au pus pe jar întreaga suflare musceleană atunci când echipamentele ce scanează orice transport de deşeuri ce intră pe platforma de la Holcim Câmpulung au început să „ţipe” a radioactivitate crescută. Reprezentanţii companiei precizând că nu fusese vorba decât de „o pereche de pijamale care păreau pătate cu iod, provenite aparent de la un spital”.

Revenind la vizita de astăzi, se pare că aceasta este prima vizită oficială făcută de un ministru al Mediului la Fabrica de Ciment de la Câmpulung.

„Guvernul României acordă în continuare o atenție deosebită județului Argeș. Astfel, la doar trei zile de la ultima vizită a premierului Ludovic Orban în județ, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a fost miercuri, 27 mai, la fabrica Holcim din Câmpulung. Acesta s-a întâlnit la Câmpulung cu prefectul Emanuel Soare, reprezentanții companiei, directorul Agenției de Protecția Mediului Argeș, Cristiana Surdu, deputatul Dănuț Bica, directorul Administrației Bazinale de Apă Argeș – Vedea, Bogdan David și directorul Cancelariei prefectului, câmpulungeanul Lucian Ionescu.

Reprezentanții Guvernului au fost primiți în fabrică de directorul general al Holcim România, Horia Adrian, directorul general Geocycle, Edmund Piess, directorul Fabricii de Ciment Câmpulung, Cornel Banu și Marinela Drăcea, director executiv CIROM (patronatul din industria cimentului).

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a mărturisit că este pentru prima dată, în timpul mandatului său, într-o fabrică de ciment. Ministrul nu a venit singur, ci însoțit de secretari de stat și o parte a staff-ului său. Alexe s-a arătat interesat de creșterea gradului de reciclare. În același timp, ministrul Costel Alexe și-a arătat disponibilitatea pentru găsirea de soluții pentru creșterea cantității procesate de deșeuri nereciclabile – folosite din plin la Holcim. Reprezentanții Holcim i-au prezentat ministrului Alexe, la rândul lor, cerințele lor, printre care gestionarea corectă a deșeurilor în România (colectare separată, legiferare clară a deșeurilor provenite din demolări și construcții), pentru scăderea amprentei de carbon a cimentului și pentru ca reciclarea și valorificarea deșeurilor să se facă mai ușor.

Grupul LafargeHolcim a redus emisiile/ tona de ciment cu 25% din 1990 până în prezent, conducerea companiei propunându-și o scădere de 40% (raportată la anul 1990) până în 2030.

Prefectul Emanuel Soare s-a arătat impresionat de modul cum reprezentanții Holcim au înțeles să aplice măsurile de prevenire a răspândirii virusului COVID-19. O parte dintre angajați au lucrat în sistem de telemuncă în ultimele luni, iar purtarea echipamentului de protecție (măști și mănuși) este obligatorie în incinta fabricii. În plus, în timpul vizitei la fabrica de ciment, prefectul a constatat că protecția muncii este o prioritate pentru Grupul Holcim.”, se precizează într-un comunicat al Instituţiei Prefectului – Judeţ Argeş.

1 COMENTARIU

  1. VIP urile de care faceti vorbire nu sunt decât umili slujbași ai cetățeanului. Interpretarea data acestui englezism nu face decât să supraprecieze aptitudinile acestor slujbași, ceea ce este total eronat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.