Arhitect câmpulungean despre arborii din locul de joacă al Grădinii Publice „Merci”: „Este o situație gravă…”

La începutul săptămânii trecute prezentam situaţia a doi arbori din incinta locului de joacă aflat în Grădina Publică „Merci”. Este vorba de un mesteacăn şi un pin condamnaţi la moarte, de cei ce au turnat covorul cauciucat fără a ţine cont de faptul că cei doi arbori au nevoie de apă pentru a trăi mai mult de vârsta actuală… circa 80 ani.

În urma articolului nostru, fostul arhitect şef al municipiului Câmpulung, Anca Mihaela Coşa ne-a transmis spre publicare următorul punct de vedere:

„Am luat act din articolul dumneavoastră, de situația uscării celor doi arbori de talie mare situați în Grădina Publică „Mersi”, în zona locului de joacă pentru copii.

Este o situație gravă, deoarece acești arbori nu pot fi înlocuiți și este impetuos necesar să se ia măsuri pentru păstrarea și ținerea acestora în viață.

Cei doi arbori se află într-o pozițe centrală, vizibilă de pe oricare dintre alei.

Mesteacănul domină prin amplasamentul și situeta sa, partea vestică a grădinii, ocrotind prin umbra creată copiii ce se joacă, în spațiul special creat pentru ei.

Bradul din vecinătate, situat central, poate susține globuri și amenajări de Crăciun, dată fiind deasemenea vizibilitatea sa. Special, locul de joacă a fost gândit aici, pentru a se decora iarna, dat fiind faptul că în fiecare an era nevoie ca un brad înalt să fie tăiat și adus în Piața Centrală a municipiului Câmpulung.

Trebuie de urgență intervenit, deoarece, sunt semne vizibile că amândoi arborii sunt afectați.

În primul rând trebuie adus terenul la forma inițială, deoarece prin lucrările de construcții din ultimii trei ani, acesta a fost abuziv sistematizat vertical, anulându-se panta inițială, ce permitea scurgerea apei gravitațional. Atât mesteacănul, cât și bradul sunt îngropați cca 1m în pământ. Atașez și fotografii de acum trei ani.

Prin aceste amenajări o mare parte de pământ a fost excavată din partea de sus, dinspre vest și a fost mutată spre est. Acest demes a pus însă în pericol și siguranța copiilor, nefiind îndeplinită cerința de siguranță în exploatare, conform legislației din domeniul construcțiilor.

Acest fapt a fost sesizat încă din noiembrie 2016 prin delarație notarială înregistrată la Primăria municipiului Câmpulung, dar ignorată de oficialități.

Anul trecut a fost turnat covorul asfaltic, iarăși fără consultarea arhitecților proiectanți. Deși sunt o mamă arhitect cu o anumită experiență, luând de la început folosirea locurilor de joacă cu fiecare dintre cei șase copii, proiectul meu nu s-a dorit a fi implementat. Au fost alții mult mai pricepuți și iată ce a ieșit…

Redau mai jos conceptul de amenajare special pentru copii a acestui loc din centrul municipiului Câmpulung.

 Copiii Câmpulungului beneficiază de un cadru istoric şi arhitectural de excepţie constituit din ANSAMBLUL URBAN „ORAŞUL ISTORIC CÂMPULUNG”sec. XIII – sec. XX cod 274AG-II-s-A-13545 Lista Monumentelor Istorice 2004  – încadrat în categoria zonelor protejate de valoare naţională excepţională prin legea 5/2000.

În drumurile lor zilnice către şcoală sau alte destinaţii copii trebuie să fie doar puţin atenţi în jurul lor. Este rolul celor mari de a le povesti despre locurile spectaculoase pe lângă care trec.

Universul copilăriei, curiozitatea şi setea de cunoaştere pot duce la descoperiri pe care cei mici le pot face în drumul lor spre şcoală, sau la amintiri care mai târziu vor rodi.

Câmpulungul oferă, prin însemnele sale, prin inscripţiile crucilor de piatra, prin arhitectură, prin traseul străzilor, prilejul de cunoaştere interdisciplinară, atât de apreciată ca formulă de învăţare astăzi

Locul de joacă pentru copii este trazitat în zona statuilor cu personalităţi, într-o lecţie oferită copiilor noştrii, despre modele demne de urmat, despre înaintaşii lor, despre valorile acestui popor român ce trebuie transmise din neam în neam.

Şi am ales pentru acest loc de joacă, din centrul municipiului, înconjurat de statui, subiectul „Joaca de-a statuile” cu posibilitatea de a deveni şi ei, copii, în joacă, eroi.

Am oferit copiilor Câmpulungului un soclu infinit sub forma unui cerc care nu se termină niciodată. Ei vor putea sa meargă  „spre infinit … şi mai departe”  împlinindu-şi visele.

Soclu este special creat pentru ca micuţii să se urce cu picioarele pe acesta. În acel moment ei sunt cu patruzeci de centimetri mai înalţi, cam cu un sfert din înaltimea lor, iar linia orizontului se schimbă brusc. Au o altă perspectivă asupra spaţiului din jurul lor. De oriunde s-ar afla de pe acest soclu circular, ei văd perspective frumoase, sunt înconjuraţi de statuile personalităţilor care îi veghează ca nişte bunici.

Aşezarea copiilor orientaţi în joaca lor către interior crează o comunitate şi o comuniune între copii Câmpulungului – o horă. Spaţiul lor este conceput ca un spaţiu central – agora – loc de discuţii şi de socializare.

Orientarea către exterior impune exemplele statuilor – ca exemple de urmat.

O altă orientare a copiilor urcaţi pe acest jos soclu, crează un parcurs – un drum pe care sunt îndrumaţi. O cale albă, curată pe care să îşi aşteană paşii vieţii lor, şi faptele lor ca pe o foaie albă. De aceea am ales placarea cu piatră albă.  Acest parcurs trebuie să fie infinit, veşnic. Cercul nu trebuie nicidecum înterupt pentru a nu pune obstacole în calea copiilor noştri, pentru  a le deschide prăpăstii în drumul lor.

Având în vedere locaţia amplasării şi vecinătăţile, chiar fără obiecte de joacă înnăutru, locul de joacă astfel creat incită la parcurgerea unei poveşti de devenire.

Aparatele de joacă sunt astfel amplasate încât să creeze gradual o comunitate. Cu cât te apropii de centru, copii se leagă între ei. În discuţii, în interese…

Constituite în două trasee concentrice, aparatele de joaca sunt alese astfel încât să sublinieze ideea  de parcurs, de învingere a greutăţilor apărute … şi de comuniune.

Ce ne dorim pentru copii noştri?

Am creat o agora. Un loc numai al lor. Într-o lume a lor.

Cei care vor să îi urmeze în acest univers al copilăriei, în care ei învaţă să devina oameni mari, trebuie să intre în joaca lor. Un adult va fi obligat să se suie pe soclu, să devină statuie şi să intre în joc. Sunt reguli în toate jocurile copilăriei. Aici în joaca de-a stauile, în joaca “de-a devenitul oameni mari”, foarte mari, personalităţi, părinţii sau insoţitorii trebuie să respecte regulile şi să nu trişeze inventând intrări.

Acest concept există redactat în proiectul inițial și în mai multe adrese înregistrate la Primăria municipiului. Se cunoșteau. Special au fost ignorate și s-a făcut o cu totul și cu totul o altă amenajare aici.

Cu încă optimism, o mamă architect”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.